• BIST 9093.9
  • Altın 2324.48
  • Dolar 32.3555
  • Euro 34.9625
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Çalışma Bakanı Faruk Çelik: "Çalışma hayatının diğer sorunlarının çözümü için adımlar hızla atılacak"

Çalışma Bakanı Faruk Çelik: "Çalışma hayatının diğer sorunlarının çözümü için adımlar hızla atılacak"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajında 1 Mayıs'ın prangalardan kurtarılarak resmi tatil ilan edilmesinde, demokrasinin her şeyden üstün tutulması anlayışı bulunduğunu bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Türkiye'de çalışma hayatının yeniden düzenlenmesine ilişkin çok önemli adımlar atıldığını ve çok değerli düzenlemeler yapıldığını belirterek, "Önümüzdeki dönemde de diyalog ve işbirliği içerisinde çalışma hayatının diğer sorunlarının çözümü için gerekli adımlar hızla atılmaya devam edilecektir" dedi.

Çalışma Bakanı Çelik, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajında, 1 Mayıs'ın alın teri, dayanışma, kaynaşma ve kucaklaşmanın günü olduğunu belirtti ve yüzyıllar süren ve birçok acılara göğüs geren hak arama mücadelesinin sembolü haline geldiğini bildirdi. 1 Mayıs'ın dünyanın dört bir yanındaki emekçileri aynı duygular etrafında buluşturan, aynı acıların aynı sevinçlerin etrafında kenetleyen ortak dilin adı olduğunu kaydeden Çelik, şöyle devam etti:

"Ne yazık ki dünyanın bugün ulaştığı gelişmişlik düzeyinin mimarı olan insan, çoğu zaman adeta ruhsuz bir makineyle eşdeğer görülmüştür. "Ne pahasına olursa olsun kalkınma ve kazanma' anlayışları, emeğin ve alın terinin sömürülmesi sonucunu doğurmuştur. Bu anlayışlar yıllarca üretim yöntemlerinin tek belirleyici unsuru haline geldi. İşte bütün bunların neticesinde, çalışma şartlarını daha insani seviyelere çekmek İçin emeğin dayanışması ve sendikal hareketler doğdu. Demokrasi ve insan hakları gibi evrensel değerler, her alanda olduğu gibi çalışma hayatında ve endüstriyel ilişkilerde kendini göstermeye başladı. İşte 1 Mayıs, çalışma hayatının daha demokratik bir yapıya kavuşması İçin verilen mücadelelerin neticesinde, tüm dünyada işçinin, memurun, emeğin ve emekçinin günü olmuştur."

-"1 MAYIS İLK KEZ TATİL İLAN EDİLDİ"-

Yıllarca yasaklı kalan 1 Mayıs'ın, gelişen ve değişen Türkiye ile birlikte millet iradesinin hakim olmaya başlamasıyla nihayet 1 Mayıs 2009 yılında, ilk kez emek ve dayanışma günü olarak tatil ilan edildiğini belirten Bakan Çelik, "1 Mayıs'ın prangalardan kurtarılarak resmi tatil ilan edilmesinde, demokrasinin her şeyden üstün tutulması anlayışı vardır. Değişen ve gelişen Türkiye ile birlikte çalışma hayatına de yeni düzenlemeler getirilmiştir. Bu düzenlemelerin temel amacı işçisinden, memurundan, emeklisinden işverenine kadar herkese ve her kesime daha çağdaş bir çalışma hayatı kazandırmaktır" dedi. Bu çerçevede Türkiye'de, çalışma hayatının yeniden düzenlenmesine ilişkin çok önemli adımlar atılmış ve çok değerli düzenlemeler yapıldığını belirten Bakan Faruk Çelik yapılan düzenlemeleri şöyle anlattı:

"-Yapılan çalışmalar çerçevesinde 230 bin işçimizi kapsayan toplu iş sözleşmesi ve asgari ücreti uzlaşmaya varılarak imzalandı.
-Emeklilerimizin yıllardır beklediği intibak düzenlemesi gerçekleştirildi.
-Kamu çalışanlarımızın yıllardır beklediği ve toplu sözleşme hakkı getiren yasa hayata geçirildi.
-Sağlıkta yeni bir dönemi başlatılarak 75 milyon vatandaşımızı sağlık şemsiyesi altına alan Genel Sağlık Sigortası 1 Ocak 2012'den itibaren devreye sokuldu.
-Eczacılarımız ile ortak bir protokol imzalayarak eczacılarımızın sorunlarını çözüme kavuşturuldu.
-Öte yandan Anti demokratik dönemlerin ürünü olan 2821 ve 2822 sayılı yasaları kaldırıyoruz. Onun yerine; örgütlenmenin önünü açan, endüstriyel ilişkileri yeni ve çağdaş bir boyuta taşıyan Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı'nı TBMM gündemine taşındı.
-Daha sağlıklı ve daha güvenli bir çalışma ortamı temin etmek için, tüm çalışanlarımızı kapsayan müstakil İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarı'nın görüşmeleri TBMM komisyonlarında başladı.
-Önümüzdeki dönemde de diyalog ve işbirliği içerisinde çalışma hayatının diğer sorunlarının çözümü için gerekli adımlar hızla atılmaya devam edilecektir."
Çalışma Bakanı Çelik çalışanların 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü istismarcılara fırsat vermeden dostluk, sevgi ve barış içerisinde kutlamasının büyük önem arz ettiğini belirterek, "Bu düşüncelerle 1 Mayıs "Emek ve Dayanışma Günü' nün barış ve güven içinde kutlanmasını diler, tüm çalışanlarımızı sevgi ve saygı ile selamlarım" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1842 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim