• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 21 °C

Çalışmayan annelerin çocukları da kreşe gidecek

Çalışmayan annelerin çocukları da kreşe gidecek
Kadınların istihdama kazandırılması ile birlikte doğurganlık oranlarının da artırılması için dört bakanlık ortak bir yasa çalışması yapıyor. Kreşlere özel teşvikler getiren çalışmalar yasalaştığında sadece maddi durumu iyi olan ailelerin değil, yoksul ail

ASLIHAN AYDIN

Kadınların istihdamını ve bir yandan da doğurganlık hızının artırılmasını hedefleyen hükümet, kreşlere önemli destekler getiriyor. Buna göre en yoksul kesim de dahil çalışan çalışmayan herkes çocuğunu kreşe gönderebilecek. Kreş açılması için özel teşvikler verilecek.

Kreşlere vergi muafiyeti getirilecek ve işveren sigorta primlerinindevlet tarafından karşılanması sağlanacak. Ayrıca özel şirketlere kreş harcamalarının tamamını gider gösterme imkanı getirilecek. Teşviklerle kreşlerinyaygınlaştırılarak düşük ücretle nitelikli hizmet sunabilmeleri sağlanacak.

Çalışma, Maliye, Kalkınma ve Aile ve Sosyal Politikalar bakanlıklarının ortaklaşa çalıştığı ve "Türkiye İçin Nüfus ve Aile Politikaları Kapsamında Yapılan Mevzuat Çalışmaları" isimli yasa paketi son şeklini alıyor. Önümüzdeki günlerde Meclis'e gelmesi beklenen paketin en önemli düzenlemelerinin başında Türkiyegenelinde ilçeler ve köyler de dahil tüm yerlerde kreş açılmasını sağlamak için verilecek teşvikler geliyor.Kadınların istihdama kazandırılması ile birlikte doğurganlık oranlarının da artırılmasını hedefleyen paket yasalaştığında kreş açanlar, 2012/3305 sayılı "Yatırımlarda Devlet Yardımı Hakkında Karar" kapsamındakitüm teşviklerden yararlanabilecek. Söz konusu karar, KDV istisnasından vergi indirimine, yatırım yeritahsisinden faiz indirimi ve sigorta primi desteğine kadar pek çok teşviki içeriyor. Kreşlerin bu karar çerçevesinde değerlendirilmesi ile bölgesel teşviklerden yararlanmalarına da imkan sağlanacak. Bankalar, kreş açacaklara özel faizsiz kredi ya da çok düşük oranlarda faiz oranları ile kredi çekme imkanınısağlayabilecek. Paketle gelecek bir başka çarpıcı teşvik de, özel şirketler bünyesinde kreş desteğisağlanmasına yönelik. Özel şirketler, kreş harcamalarının tamamını 'gider' olarak gösterebilecek. Bu yolla özel sektörün kreş açmaya ceza ile değil teşvik ile özendirilmesi hedefleniyor. Ayrıca taslakta verilecek teşvikler arasında işveren sigorta primlerinin de devlet tarafından karşılanması yer alıyor. Paket, sadece yüksek gelir grubunun yararlanabildiği kreşlerde çalışan, çalışmayan, orta gelirli ve yoksul her kesimin çocuğunu kreşe gönderebilmesine olanak sağlıyor. Bunun için teşviklerle ucuz, yaygın, kaliteli ve erişilebilir kreşlerin yaygınlaştırılması sağlanacak. Ayrıca en yoksul kesimin de kreş imkanından faydalanabilmesi için kadın kooperatifleri ile sosyal destekli politikalar üretilecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2318 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim