• BIST 8990.53
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Çalışmayan eşe sağlık yardımı

Çalışmayan eşe sağlık yardımı
Yazı dizimizin dünkü bölümünde, kimlerin Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında yer aldığına değindik. Sigortalı çalışan (işçi, memur, esnaf vb.) ya da SGK'dan gelir/aylık alan herkes sigortalı sayılıyordu.

18 yaş üstü çocukların durumu

18 yaşını dolduran çocuklar, artık devletin sağlık güvencesinden çıkmış oluyor. Yine bu yaştan sonra ebeveynin üzerinden sağlık yardımı almak da şarta bağlanıyor. Buna göre kız veya erkek çocuklar;

■ Ortaöğrenime devam ediyorlarsa 20 yaşlarına kadar,

■ Yüksek öğrenime devam ediyorlarsa 25 yaşlarına kadar,

■ Yaşı ne olursa olsun malul sayılan ve evli olmayan çocuklar, yine anne-baba üzerinden sağlık yardımı alabiliyorlar.

Esasında 2008 öncesinde, kız çocukları, yaş ve öğrenim sınırı olmaksızın, çalışmadıkları ve evlenmedikleri sürece anne-baba üzerinden sağlık yardımı alabiliyorlardı. Bu uygulama 2008 yılında terk edildi ancak özellikle kırsal bölgelerden gelen yoğun talepler doğrultusunda torba kanuna sokuldu. Kanun yürürlüğe girdiğinde, evli olmayan ve çalışmayan kız çocukları her yaşta sağlık yar-dunlarını ana-baba üzerinden alabilecek.

Diğer taraftan 1 Ekim 2008'den önce 18 yaşını doldurduğu halde ana-babası üzerinden sağlık yardımı alan kız çocukları, halihazırda aynı imkandan yararlanmaya devam ediyorlar. Yani bunlar reform kanunundan etkilenmediler.

Çocuklar sağlık sigortasıyla doğuyor

2008 yılı sonrasında sosyal güvenliğin devrim niteliğindeki düzenlemelerinden birisi, 18 yaş altı çocukların sorgusuz sualsiz sağlık güvencesine kavuşmasıdır. Buna göre anne-babasının sosyal güvencesine bakılmaksızın 18 yaşını doldurmamış bütün Türk vatandaşları GSS'li sayıldı. Anne-babaların tek yapması gereken yeni doğan bebek için SGK müdürlüğüne giderek sisteme kayıt yaptırmak. (Aktivasyon.)

Uygulamada SGK, anne veya babadan birisi sigortalıysa, çocuğu hak sahibi olarak sisteme tanıtıyor. Eğer anne-babanın sigortası yoksa bu kez 18 yaş altı olarak tescil ediliyor. Yani her halükarda 18 yaş altı çocuk ve gençler bütün sağlk hizmetlerinden ücretsiz-primsiz yararlanabiliyor.

Çalışmayan eşe sağlık yardımı

Bir kimsenin eşi üzerinden sağlık yardımlarını alabilmesi için;

■ Sigortalı sayılacak bir statüde çalışmaması,

■ İsteğe bağlı sigortaya prim ödememesi,

■ Kendi sigortalılığından dolayı SGK'dan gelir-aylık almıyor olması gerekiyor.

Bu şartları taşıyan bir kimse, sigortalı eşi üzerinden sağlık yardımlarını alabiliyor. Sosyal güvencesiz anne-babaya da yardım var.

Ülkemizde az da olsa, belirli bir yaşa geldiği halde hiçbir geliri/aylığı olmayan anne-babalar mevcut. İşte sosyal güvencesi olmayan bu anne-babalara sigortalı çocukları üzerinden sağlık yardımları yapılıyor.

Sigortalı kişi SGK müdürlüğüne başvurarak anne ve babası için aktivasyon talep ettiğinde, anne-babanın durumu müdürlük tarafından incelenerek sisteme kaydı yapılıyor. Böylece anne-baba, sigortalı çocuğu üzerinden her türlü sağlık yardımını alabiliyor.

Eşiniz sağlık yardımlarını Türkiye'den alabilir

Soru: Sadettin Bey, ben SSK'dan Kasım 2007'den beri emekliyim. Eşim de benim üzerimden sağlık yardımı alıyor. Şimdi eşim 65 yaşını doldurdu ve Almanyadan emekli oldu. Ancak Alman mevzuatındaki bir hükümden dolayı Almanyadan sağlık yardımlarını alamayacakmış. Yani maaş alıyor ama sigortası yok. Biz şaşırdık kaldık. Bu durumda benim üzerimden sağlık yardımı almaya devam edecek mi? Reyhan Haliloğlu

Cevap: Reyhan Hanım, normalde emekli bir kişi ister Almanya'dan ister Türkiyeden emekli olsun, eşinin üzerinden sağlık yardımlarını alamaz. Ancak eşinize Alman mevzuatına göre sağlık yardımları yapılmadığından, sizin üzerinden aynı yardımları alabilir.

Kızınız için prim ödemenize gerek yok

Soru: Sadettin Bey, ben SSK emeklisiyim. Kızım 2010 yılında üniversiteden mezun oldu. Mezuniyet
tarihine kadar benim üzerimden sigortalı olan kızımın sağlık yardımları mezuniyetle birlikte kesildi. Kızım bir işe yerleşinceye kadar sağlık primlerini veya isteğe bağlı primlerini ödemek istiyorum. Bana hangisini tavsiye edersiniz? Metin Akçam

Cevap: Metin Bey, eğer kızınızın kronik bir rahatsızlığı yoksa sigortasını başlatmak için acele etmeyin. Zira şu an Meclis Genel Kurulunda olan torba kanun uygulamaya girdiğinde, kızınız tekrar sizin üzerinizden sağlık yardımları almaya başlayacak. Ta ki çalışmaya başladığı veya evlendiği tarihe kadar.
 

İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı
Sadettin ORHAN
[email protected]


 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5742 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim