• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 21 °C

Çalışmayanın yeşil kartı iptal edilecek

Çalışmayanın yeşil kartı iptal edilecek
Dinçer, Türkiye'deki kayıt dışılığı önlem aldıklarını belirtti ve çalışabilir durumda olup çalışmayan kişilerin yeşil kartını iptal edeceklerini söyledi.

Konya Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen 2010 Yılı Ödül Töreni’ne katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Türkiye’deki kayıt dışılığı önlemek için yeşil kart sahiplerine karşı önlem aldıklarını belirterek teklif ettikleri işi kabul etmeyen ve çalışabilir durumda olan kişinin yeşil kartını iptal edeceklerini söyledi.

"YOKSULLUK GEÇİCİDİR"

Dedeman Otel’de düzenlenen toplantıda Bakan Dinçer, ilk olarak CHP’nin gündeme getirdiği ’Aile Sigortası’na dikkat çekti. Ana muhalefet partisinin aile sigortasını gündeme getirerek dikkatlerini üzerine çektiğini ancak yoksulluğa dair çok bir şey söylemediğini belirtti.

Dinçer, "Gerçekten, aile sigortasını ifade ederken ortaya konulan hususla ilgili pek çoğumuz belki bunun nasıl realize edileceğine dair bir fikre sahip değilken hatta tereddüt ve kuşku ile karşılarken bunun gerçekten sebeninin ne olduğunu anlamakta da zorlandık" dedi.

Yoksulluğun kalıcı olmadığını vurgulayan Bakan Dinçer şunları söyledi:

"Yoksulluk dediğimiz şey, kalıcı değildir. Arizi bir durumdur. Eğer siz yoksul bir kişiyi, her zaman yoksulluğa mahkum ederseniz, sosyal politika üretmemiş sayılırsınız. Yoksula yardım etmek, yoksullukla mücadele etmenin stratejisi olamaz. Bir aileye belli miktar para sağlayarak yoksulluğu kaldıramazsınız. Yoksullukla mücadelinin en önemli ayağı ekonomik büyümeyi sağlamaktır. Ekonomik büyüme sağlarsanız, ortaya çıkan yeni servetleri dağıtırken de daha önemli bir kısmı fakir kesime dağıtarak denge sağlarsınız"

Hükümet olarak ekonomi, eğitim ve isdihdam alanında yaptıkları çalışmarıda anlatan Bakan Dinçer, ekonomik büyüme olmadan, eğitimi geliştirmeden ve istihdamın gelişimini sağlamadan hiç kimsenin yoksullukla mücadele edemeyeceğini kaydetti. Bunu söyleceğini ama çok ikna edici olmayacağını vurguladı.

YEŞİL KART

Kayıt dışılığı önlemek için yeşil kart sahibi olan kişilere karşı önlem aldıklarını da ifade eden Bakan Dinçer, "Yeşil kart sahibi olan bir çok vatandaşımız ya çalışma istemedi ya da resmi olarak sosyal güvenlik sitmine kayıt olmayarak bunun pazarlığını yaptı. Beni kaydettirmezseniz çalışırım dedi. 2009 yılında kriz yılında insanlarımız evlerine ekmek götürebilsinler diye toplum yararına çalışma programında özelilkle yeşil kart sahibi insanları çalıştırmayı düşüdük. Yılda 60 bin kişiyi 3 - 4 veya 6 aylık sürelerle işe alacaktık. Çalıştarıcak insan bulamadık. Çünkü yeşil kart sahibi olanlar çalışmak istemediler. Bu yüzden son çıkardığımız torba kanunda yeşil kartlılar için bir tedbir almak zorunda kaldık.

Yeşil kartlıların yeşil kartlarını vize yaptıkmak için geldiklerinde eğer çalışabilir yaşta ve durumda iseler onları hemen işkura işsiz olarak kaydetmeye başladık. Öncelikli olarak onlara iş teklif ediyoruz. Yeşil kart sahiplerine, uzun süre işsiz kalmış olanlara ve ailesinde çalışan olmayan kişilere öncelik veriyoruz. Şayet teklif etmiş olduğumuz işi kabul etmesze onun yeşil kartını iptal edeceğiz. Çünkü onun çalışmak istemidiğini düşünüyoruz. Eğer teklif ettiğimiz işi kabul ederse bu kezde onun yeşil kartını iptal etmeyeceğiz, askıya alacağız.

Çalıştığı müddetçe kendi ödediği primlerden hakkı olan sosyal güvenlik ve sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. İşini kaybeder kaybetmez de biz yeşil kartını tekrar aktif hale getirip kullanabilecek" dedi.

Mehmet Kayhan YILDIZ-İhsan YALÇIN
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1877 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim