• BIST 9524.59
  • Altın 2491.508
  • Dolar 32.5147
  • Euro 34.7419
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 21 °C

Canan Karatay: Sakın grip aşısı yaptırmayın

Canan Karatay: Sakın grip aşısı yaptırmayın
Prof. Dr. Canan Karatay grip aşısının koruyucu bir tarafının bulunmadığını belirterek bunun yerine hijyene daha çok dikkat edilmesini ve doğal probiyotik gıdalar tüketilmesini ve besinlerle D vitamini takviyesi yapılmasını istedi.

Sonbaharın gelmesi ile birlikte, sağlık uzmanları yine insanların kafalarını karıştırmaya başladı. Bazı uzmanlar, mutlaka grip aşısı yaptırılması gerektiğini belirtirken, sağlık konusunda yaptığı çıkışlarla kamuoyunun dikkatlerini üzerine çeken Prof. Dr. Canan Karatay, asla grip aşısı yaptırılmaması gerektiğini söyledi. Canan Karatay, aşı yerine doğal prebiyotikler ve D vitamini takviyesi yapılmasını tavsiye etti.

Toplum sağlığı konusunda üzerinde sorumluluk bulunan isimler, “grip aşısı yaptırılması” için kampanyalar düzenlerken, geleneksel yöntemlerle insan sağlığının korunması yönünde hareket eden uzmanlar ise tersi yönde çağrılar yapıyor. Medyadaki sponsorlu sağlık programlarının neredeyse hemen hepsinde grip aşısı yapılması yolunda yoğun telkinler yapılıyor.

Bağımsız hareket eden tıp uzmanları ise farklı görüşlere yer veriyor. Bu isimlerden birisi de Prof. Dr. Canan Karatay. Prof. Karatay, kesinlikle aşı yapılmamasını söyledi. Fox TV’de Şule Öztürk’e açıklamalarda bulunan Prof. Karatay, grip aşısının insan sağlığını koruma konusunda yüzde 10 dolayında koruma sağlayabildiğini belirtti.

İnsanların bu kadar düşük bir oran için aşı gibi ağır bir yükün altına girmemesi gerektiğine işaret eden Prof. Karatay, “Bilindiği gibi her yıl farklı bir grip salgını yaşanıyor. Aşının işe yarayabilmesi için o yıl etkili olan grip salgını ile yapılan aşı türünün denk gelmesi gerektiğini söyledi.

GRİPTEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI

Gripten korunması için aşıdan daha etkili yöntemlerin bulunduğuna dikkat çeken Prof. Karatay, kış aylarında bilinen hijyen kurallarına her zamankinden daha çok önem verilmesi gerektiğini hatırlattı. Bunun dışında esas önemli olanın ise bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi olduğunun altını çizen Prof. Karatay, şunları söyledi:
“Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede beslenme çok önemli. Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmeli kuralını asla bozmadan taze sebze ve meyve tüketimini artırmalı. Probiyotik gıdalar çok önemli. Ev yoğurdu, ev turşusu, ev sirkesi bunlar arasında çok önemli yer tutuyor.

Soğan ve sarımsağın gribe karşı bir kalkan olduğunu unutmamak gerek. Bol sıvı almak her zaman önemli. Tabii bir de egzersiz. En iyi egzersizin ise tempolu yürüyüş olduğu (asla koşma değil) unutulmamalı.

D VİTAMINI OLMADAN ASLA

Bağışıklığı kuvvetlendiren en önemli maddelerin başında D vitamini geliyor. Grip salgınlarının kışın görülmesinin bir sebebi de güneş ışınlarının bu mevsimde daha az olmasıdır. Süt, peynir, yoğurt, balık, mantar en zengin D vitamini kaynağı.”

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 8216 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim