• BIST 9051.52
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

'Çarpıcı ve ezber bozan' araştırma

'Çarpıcı ve ezber bozan' araştırma
Amerika’da 161 çift ikiz kadın üzerinde yapılan araştırma, anne olmayı düşünen ve meme estetiğine düşkün kadınları rahatlatacak nitelikte. Zira araştırma bilinenin aksine emzirmenin, memenin sarkmasına değil, dik kalmasına yaradığını ortaya çıkardı.

Aesthetic Surgery Journal Dergisi’nin Eylül 2012 sayısında yer alan bir makalede, meme yaşlanmasıyla ilgili 2009-2010 yılları arasında yaş ortalaması 47,6 olan 161 çift ikiz kadın üzerinde yapılan bilimsel çalışmanın sonuçları yayınlandı.

Gata'da doktor krizi: 20'yi aşkın hekim emeklilik istedi

Sonuçları, “Çarpıcı ve ezber bozan” şeklinde nitelendiren Estetik ve Plastik Cerrah Doç. Dr. Tayfun Türkaslan çalışmayı, “Kadınlar genellikle emzirdiklerinde meme şekli bozulacak, sarkma olacak diye düşünür. Ancak araştırma bu düşünceyi tamamen çürütüyor” sözleriyle değerlendirdi.

Doç. Türkaslan’a göre, ikizler üzerinde karşılaştırmalı yapılan ilk çalışma olduğu için, araştırma sonuçları tüm dünyada büyük ilgi gördü: “Tek yumurta ikizi 161 çiftin genetik yapısı aynıydı. Olguların tıbbi hikayeleri, kullandıkları ilaçlar ayrı ayrı kaydedildi. Menopoz sonrası kullanılan hormon tedavileri kaydedildi. Takipler, metrik hassas topografi ile yapıldı. Çalışma ikizler üzerinde yapıldığı için genetik faktörler kontrol altına alınarak sonuçların tartışmasız olması sağlandı. Böylece meme dokusuna etki eden çevresel faktörler ve yaşam tarzı ile ilgili konuların etkisi daha net anlaşılmış oldu.”

KADINLAR EMZİRİRKEN DEFORMASYON KORKUSU YAŞAMAYACAK
Araştırmanın ortaya koyduğu bir diğer bulgu ise nemlendirici kullanımının da emzirmeyle benzer etki yapması.

'Patlamış Mısır'dan 7,2 milyon dolar tazminat

Çalışmayla emzirmenin, nemlendirici kullanımının ve hormon tedavilerinin memenin gençlikteki gibi görünmesine yardımcı olduğunun kanıtladığını vurgulayan Doç. Dr. Türkaslan, şunları söyledi: “Artık hastalarımıza, el ve yüzlerine nemlendirici sürerken göğüslerine de sürmelerini tavsiye edeceğiz. Ancak meme büyüten kremleri önermiyoruz. Ayrıca araştırma gösterdi ki emzirmenin olumsuz etkisi, sadece meme başının büyümesiyle sınırlı kalıyor. Artık kadınlar, emzirirken deformasyon korkusu yaşamayacak, emzirerek genç ve canlı göğüslerini daha fazla koruyacak."

Menopozda veya jinekolojik hastalıklarda kullanılan hormon tedavisinin de benzer etki yaptığını belirten Türkaslan, ancak kanser riski nedeniyle hormon ilaçlarının jinekolog gözetiminde kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

EMZİRME, ANNEYİ DE BEBEĞİ DE SAĞLIKLI KILIYOR
Çalışmanın, meme estetiğini bozan çevresel faktörleri de kesin bir şekilde ortaya koyduğunu kaydeden Doç. Dr. Türkaslan, “Sigara, alkol, çoğul gebelikler, yüksek vücut-kitle endeksi ve göğüslerin aşırı büyük olmasının, memelerin erken sarkmasına, derisinin incelmesine ve yaşlılıktaki gibi görünmesine neden olduğu bu araştırmayla teyit edildi” dedi.

Doç. Tayfun Türkaslan’a göre araştırma, emzirmenin teşvik edilmesi açısından da anlamlı. Çünkü emzirme, hem kadın hem de bebeğin sağlığında çok önemli bir etkiye sahip.

Deniz teresi 30 dakikada cildi onarıyor

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4597 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim