• BIST 9524.59
  • Altın 2504.807
  • Dolar 32.5602
  • Euro 34.555
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 15 °C

"CAT Scan" yöntemiyle kolonoskopi yapılması

"CAT Scan" yöntemiyle kolonoskopi yapılması
Amerika Gıda ve İlaç Dairesi'nde görevli bilimadamları kolonoskopi sırasında "CAT Scan" kullanılmasının riskli olmadığını söylüyor.

Bu yöntemi savunan doktorlar, cat scan yöntemiyle kolonoskopi yapılmasının daha etkili olduğunu belirtiyor.
Amerika'nın Sesi Televizyonu'nun haberi.

Kolon kanseri dünyanın en ölümcül hastalıklarından biri. Hastalık erken aşamalarında neredeyse hiç belirti göstermediği için doktorlar 50 yaşın üstündeki herkesi kolonoskopi yaptırmaya çağırıyor. Geleneksel yöntemlerle yapılan kolonoskopide kullanılan kolonoskop, ucunda minik bir fiber optik kamerayla ışık bulunan esnek bir tüp. Klonoskopla, hastanın kalın barsağına ulaşılıyor.


Doktorlar kolonoskopun gönderdiği görüntüleri bir ekrandan izliyor. Bu işlem sırasında normal görünmeyen oluşumlar ya da polipler de alınabiliyor. Bir başka yöntemse hastanın karın bölgesine röntgen ışınları gönderen cat scan yöntemini kullanarak bir çeşit sanal kolonoskopi yapmak. Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi radyoloji profesörü doktor Mahadevappa Mahesh, bu ikinci tip kolonoskopinin birçok hastanın hayatını kurtarabileceğini söylüyor. Dr. Mahesh, "Çoğu zaman hastalar kolonoskopiyi duyduktan sonra korkuyor, bir daha muayeneye gelmiyorlar. Oysa kolonoskopi yaptırmazlarsa kanserden ölmeleri sözkonusu," diyor.
 

Sanal kolonoskopi sırasında polipler ya da anormal oluşumlar görülürse o zaman bunları alabilmek için geleneksel kolonoskopi yöntemine başvuruluyor. Ancak bazı doktorlara göre, cat scan hastaları gereksiz yere röntgen ışınına maruz bırakıyor ve hastalar bir seferde 400 kez göğüs röntgeni çektirmiş kadar radyasyon alıyor.
 

Gıda ve İlaç Dairesi'nde çalışmış bir bilimadamı olan Doktor Julian Nicholas, sanal kolonoskopiyle ilgili eleştirilere katılmıyor. Dr. Nicholas, "Eskiden de elimizde kolon kanseri teşhisinde cat scan yönteminin güvenli ve etkili olduğunu gösteren kanıt yoktu," diye konuşuyor. Doktor Nicholas, bir grup uzmanla birlikte cat scan'ler konusundaki kaygılarını Gıda ve İlaç Dairesi'ne bildirdiklerini söylüyor.
 

Gıda ve İlaç Dairesi'nden Doktor Jeffrey Shuren ise hastaların sanal kolonoskopinin risklerini bilmediğini belirtiyor. Shuren'e göre yeni çıkan yöntemlerin güvenli ve etkili olduğundan emin olunması lazım. Ancak bir hastanın bu yöntemden yararlanıp yararlanamayacağına hasta değil yine doktor karar veriyor.
 

Amerika'da her yıl 70 milyon cat scan yapılıyor. Federal hükümete, güvenli ve etkili olması için cat scan'de ne kadar radyasyon kullanılması gerektiği konusuna açıklık getirmesi için yoğun baskı yapılıyor.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5101 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim