• BIST 9079.97
  • Altın 2322.425
  • Dolar 32.3226
  • Euro 34.9404
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Çekilen MR'ların yarısı yeniden çekiliyor

Çekilen MR'ların yarısı yeniden çekiliyor
Cihaz ve doktor başına düşen radyolojik inceleme sayısının giderek arttığını, buna bağlı olarak raporlardaki hata oranının yükseldiğini ve hizmet kalitesinin düştüğünü ...

Radyolojik incelemelerde hizmet kalitesinin düştüğünü belirten Prof. Dr. Nevra Elmas, "MR ve tomografilerin yarısı tekrar çekilmek zorunda kalınıyor. Bu da alınan radyasyon miktarını artırdığından insan sağlığı tehdit ediyor" dedi.

Cihaz ve doktor başına düşen radyolojik inceleme sayısının giderek arttığını, buna bağlı olarak raporlardaki hata oranının yükseldiğini ve hizmet kalitesinin düştüğünü belirten Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nevra Elmas, "Tanısal yeterlilikten yoksun olduğu için radyolojik incelemelerin yüzde 50'si tekrarlanmak zorunda kalınıyor. Bu da hastaların aldığı radyasyon ile kontrast madde miktarını artırıp yaşamı tehdit eden yan etkilerin ortaya çıkmasına neden oluyor" dedi.

GÜNDE 150 RAPOR YAZAN DOKTOR VAR
Türk Radyoloji Derneği tarafından Antalya'da düzenlenen 33. Radyoloji Kongresi'nde konuşan Prof. Dr. Elmas, Sağlık Bakanlığı'nın gereksiz radyolojik inceleme sayısının giderek artığını söyledi. Gereksiz istem sayısının artmasının hizmet kalitesini de düşürdüğünü belirten Elmas, "Bir doktor günde ortalama 20 incelemeyi raporlar. 20 den sonrakilerde hata başlar. Biz şuan 50 incelemenin raporlanmasını normal kabul etmeye başladık. Günde 100- 150 rapor yazan doktor var. Bazı kentlerde nüfusundan daha fazla röntgen çekildiği görülüyor. Yurtdışındaki meslektaşlarımıza çekilen film sayısını söylediğimiz zaman çok şaşırıyorlar" dedi.

FİYATLARIN DÜŞÜRÜLMESİ ETKİLİ OLDU
Hizmet kalitesinin düşmesinde tetkik ücretlerinin düşürülmesinin de etkili olduğunu belirten Nevra Elmas şunları söyledi:

"Yurtdışında bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans için en düşük rakamlar Avrupa'da 250 eurodan, ABD'de ise bin dolardan başlar. Türkiye'de ise Sağlık Bakanlığı'nın biçtiği değer tomografi için 59 TL, manyetik rezonans içen 71,5 TL. Kamu ve üniversite hastaneleri bu fiyatlarla talepleri karşılayamayacak konuma geldiği için dışarıdan hizmet satın alımı firmaları sahne almaya başladı. Fiyatların düşürülmesi ve inceleme sayısının artması, incelemelerin tanısal yeterlilikten yoksun olmasına neden oluyor. Bu nedenle radyolojik incelemelerin yüzde 50'si tekrarlanmak zorunda kalınıyor."

ÇOK TETKİK YAPMAK ÇÖZÜM DEĞİL SORUN
Gereksiz ve hatalı radyolojik inceleme sayısının azaltılması için koruyu sağlık hizmetinin uygulanması gerektiğini anlatan Dernek Başkanı Elmas, "Çok tetkik aslında tetkik yapmamaktır. Hem hastaya gereksiz radyasyon veriyorsunuz hem de tanı koyamıyorsunuz. Sağlık Bakanlığı gereksiz tetkiklerin önüne geçmek için çalışma yapıyor ama yeterli olmuyor" dedi. Vatandaşları da kalitesiz tetkikleri nasıl anlayacakları konusunda uyaran Elmas, "Bir yemek 30 dakikada pişiyorsa, 20 dakika pişirilen yemek çiğ ve lezzetsiz demektir. Cihaz veya doktor başına 100- 150 tetkik yapılıyorsa hastalar, o incelemenin güvenirliliğini sorgulamalıdır" diye konuştu.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3582 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim