• BIST 8718.11
  • Altın 2240.86
  • Dolar 32.3271
  • Euro 35.1407
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 8 °C

CEO’lar en çok hangi hastalığa yakalanıyor?

CEO’lar en çok hangi hastalığa yakalanıyor?
İş dünyasının yoğun çalışma temposundan en çok etkilenen yöneticiler oluyor. Dolayısıyla üst düzey yöneticilerde, bu stresli yaşamın getirdiği sağlık sorunları kaçınılmaz oluyor. İşte CEO'ları en çok vuran 12 hastalık.

İş dünyasında üst düzey yönetici olmak zorken o konumu korumak daha da zor oluyor. Bu nedenle bu konumdaki kişilerde stres ve yoğun iş hayatına bağlı olarak pek çok hastalık görülebiliyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesinden, Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü, Dr. Özgür Şamilgil CEO’larda en çok görülen 12 hastalığı sıraladı ve bu hastalıklardan koruyan çözüm önerileri sundu.

İŞTE YÖNETİCİLERİN EN ÇOK KARŞILAŞTIKLARI HASTALIKLAR

Kalp damar hastalıkları :
A tipi kişilik; zeki, yaratıcı, aceleci, mükemmeliyetçi, sabırsız, çabuk sinirlenen, kendi işini asla başkasına bırakmayan, ertelemeyen genel anlamda esneklikten uzak kişilerdir. Bu kişilerde stresle kana karışan adrenalin gibi hormonlara bağlı ani tansiyon ve nabız yükselmeleri, kalp ritminde düzensizlikler ve bazen damar spazmlarına bağlı kalp krizi veya inme görülebilmektedir. Ayrıca bu kişiler aşırı sigara, alkol tüketimi, uykusuzluk, obezite, depresyon gibi kalp damar hastalıkları riskini arttıran diğer risk faktörlerine de sıklıkla sahip olabilmektedirler.

Obezite:
Düzensiz ve abur cubur beslenme, egzersiz eksiliği, yetersiz uyku, strese bağlı kanda kortizon hormonu yüksekliği özellikle bel çevresinde yağlanmaya ve kilo artışına neden olmaktadır. Bel çevresindeki yağlanma başta kalp damar hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa yol açmaktadır.

Diyabet :
Stres iki şekilde diyabeti etkilemektedir. Birincisi hem yeme davranış bozukluğuna yol açmakta hem de alkol tüketimini arttırarak kilo fazlalığına neden olarak şeker hastalığına zemin hazırlamaktadır. İkincisi stres hormonlarının şekeri yükseltici etkisidir.

Baş ağrısı :
Uzun süren toplantılar nedeniyle aç kalınması şeker düşüklüğüne neden olabilmektedir. Bu durumda vücut alarma geçmekte, şeker depolarından kana şeker karışması için adrenalin salgılamakta bu da beyin damarlarında daralmaya neden olarak migren tipi baş ağılarını tetikleyebilmektedir.

Astım :

Ani stres, hava yollarında büzüşmeye neden olarak astım ataklarını sıklaştırmaktadır hava yollarında hassasiyet geliştirmektedir. Strese bağlı sigara tüketiminin fazlalığı da bu riski arttırmaktadır.

Kas, kemik ağrıları ve kronik yorgunluk :
Masa başı uzun süreli hareketsiz çalışmak, yeterli su içmemek ve gerginlik, güneşlenmemek (D vitamini eksikliği) kas iskelet sisteminde aşırı spazma yol açarak eklem ve kas hastalıklarına neden olmaktadır.

Depresyon ve Kaygı :
Stres yönetiminde başarısız olan yöneticilerde depresyona yakalanma olasılığının yüzde 80’lere ulaştığı bilinmektedir. Bu durum iş performansının daha da düşmesine yol açarak bir kısır döngüye neden olmaktadır.

Mide barsak sistemi hastalıkları :
Beyin sinir lifleri ağıyla sindirim sistemiyle doğrudan bağlantı halindedir. Mutluluk hormonu seratoninin yoğunluğu barsaklarda, beyindekinden daha yüksektir. Her ikisindeki bozukluk da birbirini olumsuz şekilde etkilemektedir. Mide ülserleri, yemek borusuna asit sızmasına bağlı göğüsde yanma hissi, şişkinlik, gaz, karın ağrıları, basur kanamaları, kabızlık ve ishal atakları düzensiz, dengesiz beslenme ve stresle doğrudan ilişkilidir.

Cilt hastalıkları :

Cilt hastalıklarının çoğunun stresle yakın ilintili olduğu eskiden beri bilinmektedir. Özellikle sedef hastalığı, ürtiker, egzama en sık rastlananlarıdır.

Böbrek hastalıkları :
Uzun süren toplantılarda idrar söktürücü fazla çay, kahve tüketimi ve stres hormonlarının yüksekliği idrarla su kaybına yol açmakta ve böbrek taşı olasılığını arttırmaktadır.

Alzheimer :
Sık ve uzun seyahatler, egzersiz eksiliği, yoğun stres, düzensiz ve yetersiz uyku, beynin bilişsel fonksiyonlarını olumsuz etkilemektedir. Bu durum dikkat dağınıklığı, karar verme güçlüğü, alınganlık, algılama ve hafıza zayıflamasına yol açmaktadır. Deney hayvanlarında stresin Alzheimer’ın daha hızlı ilerlemesine neden olduğu gösterilmiştir.

Hızlı yaşlanma ve kanser :
Yüksek stres altında gebelik geçirenlerin çocuklarının ileride başta psikolojik hastalıklar olmak üzere birçok kronik hastalığa yakalandığı bilinmektedir. Araştırmalar stresin ömrü 9-17 yıl kadar azalttığını göstermektedir. Kronik uykusuzluk herhangi bir nedenden ölüm riskini 3 kat arttırmaktadır.

Aslında doğru stres yönetimi ve yaşam tarzı değişiklikleriyle bunların çoğunu engellemek ise mümkün!

İŞ HAYATININ GETİRDİĞİ HASTALIKLARDAN NASIL KORUNMALI?

1-Sigaraya dikkat: Sigara gibi çevresel zehirlerden radyasyondan uzak kalmaya çalışın.
2-Hayatın tadıdır su: Susadığınız ve terlediğiniz kadar idrar rengi uçuk sarı olacak miktarda doğal kaynak suyu (çok terlerseniz maden suyu) tüketin.
3- Unlu gıdalardan uzak durun: Saf şekerli, unlu gıdaları, katkı maddesi eklenmiş gıdaları tüketmeyin.
4- Her sabah bal: Çok çeşitli ve yüksek düzeyde antioksidan içerdiğinden 1 tatlı kaşığı gerçek bal yiyin.
5- Sebze tüketin: Günde 5-6 porsiyon mümkünse %60-70’i çiğ koyu yeşil ve kırmızımsı sebze tüketin.
6-Çok şekerli olmamak kaydıyla günde 2 porsiyon meyve tüketin: Yemekten 30 dk önce tüketmek meyvenin sindirimini kolaylaştırır.
7-Haftada en azından 2-3 gün 200-300 gr yağlı balık 2 gün bulursanız köy tavuğu, 2 gün az yağlı kuzu eti tüketin.
8- Badem-ceviz ve fındık tüketin: Günde 50-60 gr kavrulmamış badem ceviz fındık tüketin.
9- Günde 2-3 fincan taze demlenmiş çay, kahve tüketin.
10-Doğal yoğurt, sirke, nar ekşisi, kefir, ev turşusu, peynir tüketin.
11-Asla sofranızdan eksik etmeyin: Sarımsak, soğan, tarçın, kırmızı biber gibi baharatları sofradan eksik etmeyin.
12-Sızma zeytinyağını tercih edin: Sızma zeytinyağını yemek pişmeye yakınken ekleyin bunun dışında sıvı yağ tüketmeyin.
13- Yemek pişirme yönteminizi gözden geçirin: Kömür dumanı ve yüksek ateş yerine haşlama, buğulama yöntemini tercih edin.
14- Çelik veya seramik tencere kullanın, plastik kaplarda mikrodalgada yemek pişirmeyin.
15- Tereyağ kullanımında aşırıya kaçmayın: Abartmadan doğal tereyağı, doğal yumurta tüketin.
16-Sporsuz hayat düşünülemez: Haftada en az 4-5 gün 30-40 dk hızlı-yavaş değişken tempoda yürüyün veya koşun ve kas esnetici egzersiz yapın.
17- Masa başında durağan kalmayın: Masa başından saat başı kalkıp 2-3 dk da olsa hareket edin.
18- Alkole dikkat: Alkol kullanıyorsanız erkeklerde günde 1-2 kadehi kadınlarda 1/2-1 kadehi geçmeyin.
19- Stresle mücadeleyi siz kazanın: Stresle mücadele için sosyal çevrenizi genişletin hobi edinin, iyimser dostlarda vakit geçirin, inancınıza uygun etkinliklere katılın, affedici olun!
20- Kaliteli uyku önemlidir: 7-8 saat kaliteli uykuyu ihmal etmeyin.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3060 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim