• BIST 9070.29
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3641
  • Euro 34.9382
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

CEO'lara 'SGK' kapısı kapandı

CEO'lara 'SGK' kapısı kapandı
Yurtdışında yaşayan veya sürekli seyahat halindeki CEO’ların e-bildirge şifresi almak için işyerinin açıldığı ile gitmesine artık gerek kalmadı. SGK bu konuda yapacağı yenilik ile işverenlere önemli bir kolaylık sağlayacak.

Cem Kılıç

İşyeri açan ve sigortalı çalıştırmaya başlayan işverenlerin SGK’ya başvurarak işyeri dosyası açtırmaları gerekiyor. SGK dosya açılışı işyerinin SGK nezdinde tescil edilmesi anlamına gelir. Büyük işletmelerde şube açılışı ve e-bildirge şifresinin alınması için şirketin CEO’sunun işyerinin açıldığı ile gitmesini gerektiriyordu. Bu durum pek çok köklü ve büyük şirket açısından bir sorundu. Yurtdışında yaşayan veya sürekli seyahat halindeki CEO’ların e-bildirge şifresi almak için işyerinin açıldığı ile gitmesine artık gerek kalmadı. SGK bu konuda yapacağı yenilik ile işverenlere önemli bir kolaylık sağlayacak.

İnternetten yapılıyor

5510 sayılı Kanunun 4. maddesi uyarınca sigortalı çalıştıran işverenlerin yükümlülüklerini internet üzerinden yerine getirilebilmeleri için tescil edilen ya da edilecek işyerlerine e-bildirge şifresi almaları gerekir. Sosyal Güvenlik Kurumu bu uygulamada işverenlerin işlerini kolaylaştıracak çok önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Daha önceki uygulamada, işveren veya yetkilendirmiş olduğu kişilere e-bildirge kullanıcı kodu ve şifresi kapalı zarf içerisinde işyerinin tescilli olduğu ilgili SGK il müdürlüğü tarafından teslim edilmekteydi. Yeni uygulamada ise işveren ve yetkilendirdiği kişi nerede bulunursa bulunsun, e-devlet sisteminden Türkiye’de tescilli bütün işyerleri için e-bildirge kullanıcı kodu ve şifrelerine ulaşabilme imkanına kavuşacak.

İl Müdürlüğüne veda

SGK’nın yeni uygulaması, işyeri tescili için ilgili il müdürlükleri aracılığıyla müracaat işlemi tamamlamış olan işverenlere veya işverenler tarafından yetkilendirilmiş kişilere e-Devlet üzerinden e-bildirge kullanıcı kodu ve şifresine ulaşım sağlıyor. Daha önceki uygulamada örneğin şirket merkezi İstanbul, Ankara veya Kocaeli’nde olan bir işveren Anadolu’nun herhangi bir ilinde işyeri açtığında ya da ihale ile bir iş aldığında sadece e-bildirge kullanıcı kodu ve şifresini içeren kapalı zarfı almak için ilgili il müdürlüğüne gitmek zorunda kalmaktaydı. 

Yeni Başkan kararlı

Yeni uygulama sayesinde aynı işveren veya söz konusu işlemleri işveren adına yapmakla yetkilendirilmiş olan kişi için böyle bir zorunluluk ortadan kalkacak. Pek çok farklı ilde şubeleri bulunan şirketlerin bu tip konularda karşılaştığı zorlukların azaltılması uzun vadede ekonomiye pozitif etkiler katacak. 

Sistem tarafından otomatik olarak üretilen ve SGK tarafından verilmekte olan e-bildirge kullanıcı kodu ve şifrelerine ulaşmak için yapılması gerekenler oldukça basit.

www.sgk.gov.tr adresinde bulunan “e-SGK Şifre” kısmı seçilmek suretiyle e-Devlet şifreleri üzerinden erişilen sayfadan, işyeri numaraları ile ilişkilendirilmiş işyeri şifreleri ve sistem şifrelerine erişim mümkün. 

Yeni uygulamada, sgk.net/sgk.intra ekranlarında oluşturulmuş “E-Bildirge Başvuru” menüsü kullanılarak e-bildirge şifresi, işveren veya işveren yetkilisince e-Devlet sistemi üzerinden görüntülenebilecek.

SGK son dönemde elektronik ortamda verdiği hizmetleri önemli ölçüde geliştirdi. Bu konuda Ankara Batıkent’te ayrı bir yapılanma da kuruldu. SGK’nın Yeni Başkanı Mehmet Selim Bağlı da günümüzün dijital çağında işverenlerin sosyal sigorta işlemlerini daha kolay bir şekilde yürütmelerini ve sigortalıların da kendileri hakkında daha net ve çabuk bilgiler almalarını kolaylaştıracak gelişmeler olduğunu ifade etti. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3056 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim