• BIST 9084.03
  • Altın 2325.364
  • Dolar 32.3709
  • Euro 35.0299
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

'Cep telefonlarının sağlığa zararı kanıtlanamadı'

'Cep telefonlarının sağlığa zararı kanıtlanamadı'
İngiltere'de Sağlık Koruma Dairesi için yapılan kapsamlı bir araştırma, cep telefonlarının insan sağlığına zararlı olduğuna dair hala kanıt bulunamadığı sonucuna vardı.

Bu konuda yapılmış yüzlerce araştırmayı tarayan bilim adamları kanser, beyin fonksiyonları ya da kısırlıkla cep telefonu kullanımı arasında kesin bir bağ bulamadı.

Ancak cep telefonlarının uzun erimli etkileri hakkında fazla birşey bilinmediğini hatırlatarak, gözleme devam edilmesini istedi.

Sağlık Koruma Dairesi, çocukların cep telefonlarını aşırı kullanmaması gerektiği uyarısında da bulunuyor.

İngiltere'de halen 80 milyon cep telefonu kullanıldığı tahmin ediliyor. Araştırmaya göre buna TV ve radyo yayınları, kablosuz internet ağları ve diğer teknolojik gelişmeler de eklenince insanlar, zayıf da olsa neredeyse her yerde, her zaman radyo dalgalarına maruz kalıyor.

Araştırmada bu dalgaların seviyesi İngiltere'de güvenli olarak belirlenen düzeyi aşmadıkça, insanların kanıtlanabilir bir sorun yaşamadığı belirtiliyor.

Buna radyo dalgalarına karşı hassas olduklarını belirten insanlar da dahil.

Uzmanlar bu dalgaların beyin tümörü, diğer kanser türleri, kısırlık, kalp ve damar hastalıklarına yol açtığı konusunda da kanıt bulunmadığını kaydediyor.

Ancak 1990'ların sonuna dek cep telefonu kullanımı yaygın olmadığından, beş yılın ötesindeki riskler hakkında fazla birşey bilmediğimizi de hatırlatıyorlar.

İzlemeye devam

Araştırma ekibinin başkanı Profesör Anthony Swerdlow, yapılan bilimsel çalışmaları izlemeye devam etmenin önemini vurguladı ve ekledi:

"Sonuçlar nisbeten yatıştırıcı olsa da, beyin tümörleri ve diğer kanserlerin oranını takip etmemizin önemli olduğunu düşünüyorum."

"Kısa bir süredir var olan birşeyin uzun vadeli sonuçlarını bilemeyiz."

Cep telefonlarının sağlığa etkisi, yıllardır tartışılan bir konu.

İngiltere Sağlık Koruma Dairesi bundan önceki literatür taramasını 2003 yılında yapmış ve yine zararların kanıtlanamadığı sonucuna varmıştı.

Yeni raporlarında da radyo dalgalarının beyne etkileri ve çocuklardaki davranış sorunlarıyla ilgisinin daha fazla araştırılması gerektiğini söylediler.

Ayrıca evlerde akıllı sayaçlar ve havaalanlarındaki tarama cihazları gibi radyo dalgalarından faydalanan yeni teknolojilerin de incelenmesini istediler.

Sağlık Koruma Dairesi çocukların cep telefonu kullanımı konusundaki tavsiyelerini de değiştirmedi.

Dairenin radyasyon, kimyasal ve çevresel tehlikelerden sorumlu yöneticisi Doktor John Cooper "Bu nisbeten yeni bir teknoloji olduğu için, temkinli bir yaklaşımı tavsiye etmeyi sürdüreceğiz." diyor.

"Bizce çocuklar cep telefonunu aşırı oranda kullanmamalı."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1660 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim