• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 25 °C

Cerrahi branşlardaki hekimler, performans sisteminin mağduru

Cerrahi branşlardaki hekimler, performans sisteminin mağduru
Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) İzmir Şube Başkanı Recep Atçı, Sağlıkta Performans Sisteminin çalışma barışını bozan, çalışanlar arasında adaletsizliğe yol açan, hekimi hekime rakip hale getiren bir sistem haline...

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) İzmir Şube Başkanı Recep Atçı, Sağlıkta Performans Sisteminin çalışma barışını Bozan, çalışanlar arasında adaletsizliğe yol açan, hekimi hekime rakip hale getiren bir sistem haline geldiğini savundu.

Atçı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada yaklaşık 6 yıldır uygulamada olan Sağlıkta Performans Sistemi'nin hekimler arasında büyük haksızlıklara yol açtığını söyledi. Sistemin yeniden revize edilmesi gerektiğini belirten Atçı, sistemdeki puan hesaplamasının cerrahi branşlara büyük darbe vurduğunu dile getirdi.

Kendisinin de bir genel cerrah olduğunu hatırlatan Atçı, şöyle konuştu: "Geçtiğimiz gün, Akciğere diyaframa ve dalağa uzanmış bir ameliyat yaptım. Bir yarım saat geciksem o insan hayatını kaybederdi. Müdahale ettim, dalağını aldım, diyaframını onardım. Akciğerine de gerekli operasyonu yaptım. Daha sonrasında ise performans dökümüne baktığımda sistemin bir ameliyatıma tam puan verdiğini, diğerlerine ise yüzde 25 oranlarında puan verdiğini gördüm. Yani bu olacak bir şey değil. Sabaha kadar sürmüş bir ameliyattan bana verilen para 80 lira. Bu olmaz. İnsanların emeği bu kadar yok sayılamaz. Her maaş ödenme zamanında bakıyorsunuz en yüksek döneri alanlar nöbet tutmayan branşlar oluyor. Stresi, sıkıntısı olmayan branşlar en yüksek döneri alıyor. Ben buradan sağlık bakanına soruyorum; Bir Radyoloji hekimi bir genel cerrahın yaptığı işin 2 katı 3 katı mı çalışıyor ki ay sonunda 50 bin puana ulaşıyorken bu sistemde bir genel cerrah ancak 15 ile 20 bin puana ulaşabiliyor? Bu sistem cerrahi branşlara darbe vurdu sağlıkta performans sistemi çalışma barışını Bozan, çalışanlar arasında adaletsizliğe yol açan, hekimi hekime rakip hale getiren bir sistem haline geldi."

Sağlık Bakanlığı'nın performans sistemi ile ilgili acil olarak bir çalıştay yapması gerektiğini ve branşlar arasındaki puan adaletsizliğini giderici adımlar atılması gerektiğini belirten Atçı, sendika olarak yaptıkları saha gezilerinde en çok aldıkları şikayetin cerrahların uğradığı bu haksızlığın dile getirilmesi olduğunu belirtti. Türkiye'de bazı hekimlerin maaşlarının 2-3 katı performans geliri alır hale geldiğini, buna karşılık bazı branşlardaki hekimlerin mağduriyetinin giderek arttığını kaydeden Atçı, bunun düzeltilerek hekim gelirinin yüzde 80'inin sabitlenmesini, yüzde 20'sinin ise performans geliri olarak verilmesini önerdi. Atçı, cerrahi branşlardaki doktorları haksızlığa uğratan sistemin çarpıklıklarının bir an önce düzeltilmesi gerektiği uyarısında bulunarak aksi takdirde doktorların acil ameliyatlar dışında elektif ameliyatlara girmemek için eylem başlatacaklarını bildirdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3302 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim