• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 24 °C

Cerrahpaşa komada!

Cerrahpaşa komada!
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp ve Cerrahpaşa Tıp fakülteleri yaşadığı mali kriz nedeniyle hizmet veremez duruma geldi. Sağlık malzemelerini hastalara aldıran Cerrahpaşa yıkık dökük poliklinikler, kötü kokulardan geçilmeyen koridorlarıyla içler acısı d

SERAY YALÇIN İstanbul

Yılda yaklaşık 3 milyon kişiye hizmet veren Türkiye’nin sayılı üniversite Hastanelerinden İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp ve Cerrahpaşa Tıp fakülteleri son zamanlarda zor günler yaşıyor. Mali krizle boğuşan ve iflasın eğişinde olan hastanelerde tedavi gören hastaların sağlık malzemeleri karşılanamıyor. Öyle ki Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Yoğun Bakım Servisi’nde tedavi gören bir hastanın yakını, doktorların hasta yakınlarıyla toplantı yaptığını ve “Hastane olarak maddi sıkıntıdayız, ödenek yok, malzemeleri siz alın” dediğini söylüyor.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun geçtiğimiz günlerde Çapa ve Cerrahpaşa başta olmak üzere borç batağındaki üniversite hastaneleri için “Hareket etmekte zorlanan obez üniversiteler” benzetmesi yapmasının ardından İstanbul Üniversitesi (İÜ) hastanelerinde yaşanan ilaç ve tıbbi malzeme sıkıntısı tekrar gündeme geldi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş da İÜ hastanelerinin iflasın eşiğinde olduğu, Çapa ve Cerrahpaşa Tıp fakültelerinin Avcılar’a taşınacağı, arazilerinin de yabancı firmalara satılacağı iddialarını Meclis’e taşıdı. Hastanelerle ilgili diğer iddialar ise Hazine’den üniversiteye ödenek aktarılmadığı için ilaç ve medikal malzeme firmalarının ihaleye girmediği, bu yüzden hastanede malzeme bulunmadığı yönünde. CHP milletvekili Aykut Erdoğdu’yla birlikte ziyaret ettiğimiz Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde durumun içler acısı olduğunu gördük. Ayakta durmakta zorlanan yıkık dökük poliklinik binaları, içindeki borulardan yayılan kötü kokular hastanenin durumunu gözler önüne seriyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı’nın önünde nöbet tutan hastalar ise bahçede serdikleri halıların üzerinde bekliyor.

Yaklaşık 1 aydır hastanenin bahçesine serdikleri kilimlerin üzerinde yatan 60 yaşındaki Güzel Yıldız, yoğun bakımda tedavi gören hastalarının ilaç ve malzemelerini kendilerinin aldıklarını ve maddi açıdan zaman zaman sıkıntı yaşadıklarını vurgulayarak şöyle konuşuyor:

"Eşim Yoğun Bakım Servisi’nde. 1 aydır hastane bahçesindeyiz. Akşamları erkek çocuklarım geliyor, dönüşümlü kalıyoruz. Eşim 61 yaşında, karaciğer yetmezliği var bir süre tedavi gördü ardından yoğun bakıma alındı. Hastamıza iyi bakıyorlar ama sıkıntımız; ilaçları, malzemeleri bize aldırtıyorlar. Günde 50 lira, 60 lira masrafımız oluyor. Önceki gün doktorlar hasta yakınlarıyla toplantı yaptı. Doktor, ‘Hastane olarak iflastayız, sıkıntımız var. Malzemeleri hasta yakınlarından alıyoruz’ dedi. Bant, ilaç, maske, torba hepsini bize aldırıyorlar, serum ve mamayı onlar alıyor. Hastamız iyi olsun istiyoruz biz de alıyoruz."

CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ AYKUT ERDOĞDU:

Türkiye’de üniversite hastaneleri sahipsiz

Hastaneyi birlikte ziyaret ettiğimiz CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, hastanelerin sahipsiz olduğunu belirterek, şöyle konuşuyor:

"Fatih ve bölgesinde toplamda 5 hastane var. Çapa, Cerrahpaşa, Kardiyoloji Enstitüsü, Onkoloji Enstitüsü ve Diş Hekimliği. Yaklaşık 3 bine yakın yatan hasta, 7-8 bin ayakta tedavi gören hasta bulunuyor. Buraya gelen hastalar genellikle ağır hastalar. 5 hastanenin toplamda 310 milyon TL birikmiş borcu var. Hastane alımlarında ödeme süresi 270 ile 300 gün arasında olduğu için ne yazık ki ilaç, medikal malzeme satıcıları ve ihaleye girenler bu hastanelere teklif vermiyor. Hastanelerin diğer hastanelerden farkı üniversite hastanesi olması. Bağımsız görünüyor ama hem Yüksek Öğretim Kurumu’na bağlı hem de Sağlık Bakanlığı’na bağlı. Ama hastaneler sahipsiz. Mevcut sağlık politikaları normal bir hastaneymiş gibi ödeme yapınca masrafları karşılayamıyorlar. Yoğun bakım ameliyathane gibi alanlarda hastaların ihtiyaçları alınmadığı için hastalar kendi aralarında para toplayarak bunları alıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile konuyu konuştuk, ödenek verilmediğini ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile konuyu konuşup bir çözüm bulacaklarını söyledi. Bu işin peşini bırakmayacağız" dedi.

SES CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ İŞYERİ TEMSİLCİSİ:

Böyle devam ederse iflas kaçınılmaz

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İşyeri TemsilcisiAydın Erol da, üniversite hastanelerinin iflasın eşiğinde olduğunu söylüyor:

"Medikal ve tedavi malzemeleri hastanenin deposunda bulunmalıdır. Hasta yakınlarından temin edilmemelidir. Mali kriz yüzünden medikal firmalar üniversite hastanelerinin ihalelerine katılmıyor çünkü paralar 5-6 yıl sonra ödeniyor. Şu dönem mali kriz derinleşti. Yoğun Bakım Servisi’nde yatan hastaların günlük ihtiyaçları hasta yakınları tarafından karşılanıyor. Birçok hemşire, çalışan ücretlerini alamıyor ve istifa ediyor. Şu anda üniversite hastanelerinin 450 milyon TL borcu var bu miktar yıl sonuna kadar artacak ve böyle olursa iflas edecek. Konunun hemen çözümlenmesi gerekli."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6194 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim