• BIST 9151.98
  • Altın 2324.488
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9376
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

CHP’li Öğüt, Avuç İçi İzi Damar Tanıma Sistemi ile ilgili soru önergesi verdi

CHP’li Öğüt, Avuç İçi İzi Damar Tanıma Sistemi ile ilgili soru önergesi verdi
CHP İstanbul milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, avuç içi izi damar tanıma sistemi ile ilgili soru önergesi verdi.

CHP İstanbul milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, avuç içi izi damar tanıma sistemi ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından yanıtlanması için soru önergesi verdi.

Soru önergesinde "Sosyal Güvenlik Kurumu, “avuç içi izi damar tanıma” sistemi ile yeni tip hasta kayıt hazırlıklarına geçtiğimiz sene başladı. İlk kez Ankara’da hayata geçirilen pilot uygulama 2012 yılında 20 ili kapsayacak şekilde genişletildi. Sistemin 1 Ocak 2013’e kadar tüm sağlık birimlerinde devreye girmesi planlanıyor. Ne var ki sistem ile ilgili eleştiriler de kamuoyuna yansıdı. Her avuç içi damar tanıma izi cihazında en fazla üç servisin tanımlanabilmesinin ve aynı cihaza ilave branş tanıtma durumunda her servis için 50 dolar daha bedel ödenecek olmasının maliyetleri arttıracağı endişeleri dile getiriliyor. Damar izi tanıma sistemlerinin tek firma tarafından tedarik edilecek olması da bir başka eleştiri konusu. Cihazların tek sunucu firma tarafından karşılanmasının tekelleşme anlamına geldiği ve bu durumun sistemi kuşkulu hale getirdiği yorumları yapılıyor." denildi.

Önergede şu sorulara yer verildi;

1) “Avuç içi izi damar tanıma” sistemi yerine parmak izi damar sistemi ya da retina tarama sistemlerinden herhangi birinin kullanılması durumunda fiyatın altıda bire kadar düşeceğini ifade edilmektedir. Bu bilgi ışığında neden bu 2 sistemden biri değil de daha pahalı olan avuç içi izi damar tanıma sistemi seçilmiştir?

2) Sistem getirilmeden önce sistemi kullanması zorunlu kılınan sağlık birimleriyle istişarelerde bulunulmuş mudur?

3) Söz konusu avuç içi tanıma cihazları ile ilgili tek bir firmanın tedarikçi kılınmasının gerekçesi nedir? Konuyla ilgili ihale yapılmış mıdır; yapıldıysa kaç firma ihaleye katılmıştır? Cihazı üretecek firma hangi kriterlere göre belirlenmiştir?

4) Cihaz ile ilgili tüm işlemlerin tek firma tarafından yürütüleceği göz önünde bulundurulduğunda rekabet ortamı da olmayacağı için, servis ve bakım hizmetlerinin yüksek maliyetli olacağı yönündeki endişeler haksız mıdır, bu endişeleri ortadan kaldırmaya yönelik önlemler alınmış mıdır; alınması planlanmakta mıdır?

5) Her bir avuç içi izi damar tanıma cihazının fiyatı ne kadardır?

6) Avuç içi izi damar tanıma cihazlarına 3 branş yüklenebilmektedir. Dolayısıyla her cihaza neredeyse tüm branşları tanımlamak gerekeceğinden, her cihazın maliyeti servis sayısı kadar artacaktır. Türkiye’de yaklaşık 2 bin civarında kamu ve özel hastane ile tıbbi merkez bulunduğu göz önünde bulundurulduğunda bu cihazın kullanımıyla 50-60 milyon dolar fiyatlara varan bir pazar oluşacağı öngörülmektedir. Bahsi geçen hesaplama doğru mudur; bununla ilgili bir çalışma yapılmış mıdır? Bu doğrultuda cihazı tedarik edecek firma ile ne tür bir anlaşma yapılmıştır?

7) SGK bu uygulamanın maliyetini neden hizmet sağlayanlara mecburi olarak yüklemektedir?

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7408 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim