• BIST 9105.77
  • Altın 2325.525
  • Dolar 32.3798
  • Euro 35.0195
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Çift kol ve çift bacak naklinde hüzünlü son

Çift kol ve çift bacak naklinde hüzünlü son
Aynı anda çift kol ve bacak nakledilen Şevket Çavdar durumu kötüleşince uzuvlar geri alındı ancak hasta yine de kurtarılamadı. Dünyada bir ilk olan naklin başarısız olması herkesi üzdü

SERTAÇ KOÇ

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde dünyada bir ilk olacağı belirtilerek çift kol ve çift bacak nakli yapılan Şevket Çavdar (27), dün akşam saatlerinde yaşamını yitirdi. Önceki gün nakledilen bacaklardan birisi alınan Çavdar’dan dün sabah saatlerinde nakledilen iki kol ve diğer bacak da alındı. Ancak bu bile Çavdar’ın eski haline dönmesini sağlamadı. 3 kez kalbinin durduğu bildirilen Çavdar, 19.20’de yaşam mücadelesini kaybetti.

Akdeniz Üniversitesi’ndeki yüz naklinde sağlanan başarının hemen ardından aynı gün yüz nakli ve çift kol-bacak naklinin yapıldığı Hacettepe Üniversitesi’nde dün büyük bir üzüntü yaşandı. Hacettepe Üniversitesi’nden Çavdar’ın halen hayatta olduğu sabah saatlerinde yapılan açıklamada, ameliyatın başarılı geçtiği, ancak ilerleyen süreçte kalp-damar ve kan sisteminin nakledilen dokuların idamesini sağlayamadığı bildirildi. Açıklamada, sol bacağın, ardından metabolik komplikasyonların ortaya çıkması üzerine uzuvların ailenin bilgisi dahilinde alındığı bildirildi. Çavdar’ın durumu bütün bunlara rağmen normalleşmezken, gün boyu 3 kez kalbinin durduğu, tansiyonunun çok yüksek seviyelerde seyrettiği iddia edildi. Hastane, dün saat 21.00 sıralarında Çavdar’ın yaşam mücadelesini saat 19.20’de kaybettiğini bildirdi.

Çavdar’ın ağabeyi Hüseyin Çavdar, ölüm haberi alınmadan önce yaptığı açıklamada, doktorların kendilerine, kardeşinin kalbinin yetersiz olduğunu ve çalışmadığını söylediklerini, yüksek tansiyon sorunu bulunduğunu anlattıklarını söyledi. Çavdar, “Hastanın hayatını riske atmamak için uzuvları almak zorunda olduklarını söylediler. Doktorlar çok üzgün” dedi.

Çavdar’ın üvey ağabeyi Osman Gündoğan ise “Nakil dünyada ilk olduğu için bu çocuğun üzerinde denenmeli miydi acaba? Ani gelişti, çok kısa zamanda oldu. Dün (önceki gün) 23.00’e kadar her şey iyiydi, sonra her şey tersine döndü” ifadelerini kullandı.

Saldırı iddiası
Çavdar’ın cenazesi dün saat 22.30 sıralarında hastanenin morg yerine tıbbi atık ünitesinden çıkartıldı. Acılı ailenin operasyonu yapan ekibe saldırdığı iddia edildi. Özel güvenlik görevlilerinin engellediği aile, cenaze çıkartılırken görüntüleyen gazetecilere de saldırdı. Cenaze, Nevşehir’e götürüldü.

Çavdar’ın organlarının alınmasının ardından operasyonu gerçekleştiren ekiple, hastanede görevli kardiyologlar arasında Çavdar’ın hayatta kalmasının “mucize olduğu” yönünde tartışma yaşandığı da iddia edildi. Buna karşılık, çift kol naklinin önerildiği Çavdar’ın bütün uzuvların naklinde kendisinin ısrarcı olduğu iddiaları da ortaya atıldı. Çavdar ve ailesinden olumsuz durumlara karşı tüm yasal imzaların alındığı buna rağmen adli ve idari soruşturma başlatılacağı öne sürüldü.

Hayalleri yıkıldı
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çift kol ve çift bacak nakli yapılan, uyum sorunu nedeniyle nakledilen uzuvları alınan Şevket Çavdar’ın, Nevşehir’in Derinkuyu ilçesi Yazıhöyük beldesindeki yakınları, son gelişmelerden oldukça üzüntülü olduklarını söyledi.

Halen yoğun bakım ünitesinde tedavisi devam eden Şevket Çavdar’ın dayısı Ali Çavdar, Şevket’in umutla Ankara’ya gittiğini ve yine babaocağı Yazıhöyük beldesine dönmeyi istediğini söyledi. Son gelişmelerin kendilerini üzdüğünü ve Şevket’in yeniden döneceği günü beklediklerini belirten Ali Çavdar, şunları söyledi:
“Nakil ardından çok sevinmiştik, ama organların meydana gelen sağlık sorunu nedeniyle yeniden alınmasının üzüntüsünü yaşıyoruz. Tekrar eski sağlığına kavuşması en büyük dileğimiz.”

Kalp hastası olan ve iki ay önce ameliyat olduğu belirtilen anne Fatma Çavdar ise bu konuda gazetecilerle görüşmek istemedi.

AHMET KORKMAZER

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2302 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim