• BIST 9524.59
  • Altın 2517.93
  • Dolar 32.597
  • Euro 34.6105
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Cilt bakımıyla ilgili nelere dikkat etmeliyiz

Cilt bakımıyla ilgili nelere dikkat etmeliyiz
Ünlü Amerikalı dermatolog Dr. Howard Murad Elle Dergisi okuyucularının cilt bakımı ile ilgili sorularını yanıtladı.

Ünlü Amerikalı dermatolog Dr. Howard Murad Elle Dergisi okuyucularının cilt bakımı ile ilgili sorularını yanıtladı.

34 yaşındayım. Okuduğum kadarıyla cilt bakımında en önemli nokta, nemlendirici kullanmak. Sadece nemlendirici kullanmak, kırışıklıkları önlemekte de etkili olur mu? (E.T.Akar, 34, İstanbul)


Güneş koruyucu içeren bir nemlendirici kullanmak, cilt bakımının olmazsa olmaz bir adımı. Ancak sadece nemlendirici kullanmak maalesef kırışıklık oluşumunu engellemeyecektir. Cildin yaşlanma süreci sırasında gerçekten kapsamlı bir bakım yapabilmek için nemlendirici öncesi onarıcı bir ürün uygulamak gerekir. Onarıcı ürünler cildin hücre yenilenmesini ve hasarı onarmasını destekler. Bununla beraber beslenmeye de çok dikkat etmek gerekir. Soğuk su balıkları, yumurta, zeytinyağı, ceviz gibi temel yağ asitleri açısından zengin yiyecekler tüketmek, içeriden cildi nemlendirmek ve desteklemek için çok önemli. Ek olarak gıda takviyeleriyle vücudunuza ihtiyacı olan desteği sağlamak, sağlıklı hücrelerin yaşlanma belirtileriyle savaşırken güçlenmesini destekleyecektir. Son olarak profesyonel cilt bakımı yaptırmak da hem cildinizin sağlığını en üst düzeyde korumaya yardımcı olur, hem de ruhsal açıdan rahatlamak ve stresi azaltmak anlamında destek sağlar.

24 yaşındayım. Düzenli olarak nemlendirici kullanmaya başlamamla beraber cildimin daha hızlı kurumaya başladığını hissediyorum. Cildim nemlediriciye alıştığı için kendisini eskisi kadar nemlendirmiyor olabilir mi? Ne yapabilirim? (Z.Kaya, 24, Antalya)

Cildinizdeki kurumanın sebebi, nemlendiriciye alışarak cildin kendi doğal nemlendirme işlevini bırakması değil, muhtemelen kullandığınız nemlendiricinin içindeki bazı etken maddelere verdiği tepkidir. Alkol, isopropyl içeren ürünler ya da bazen sert sabun gibi temizleyiciler cildin yüzeyinde bulunan doğal yağ bariyerini de uzaklaştırdıkları için, cildin nemi barındırmasını zorlaştırır.Yaşımız ilerledikçe de cildimiz daha kuru ve daha hassas bir hale gelmeye başlar. Soğuk havalar, rüzgar, güneş ışınları, kozmetik ürünler ve bazı kimyasal içerikler de cildin kurumasını hızlandıran faktörlerdir. Bütün bunları düşündüğünüzde, cildinizin nemli kalabilmesini sağlamak için yapılacak en doğru uygulamalar; çok hassas içerikli temizleyici tercih etmek hemen ardından suyu kendine çeken Hyalüronik Asit Sodyum PCA gibi içerikleri olan nem serumu kullanmak ve hemen ardından cilde sağlanan nemin kaybolmasını engellemek ve cildin en üst koruma bariyerini güçlendirmek için hafif yağlı bir nemlendirici kullanmaktır.

Diyabet sorunum var. Cilt bakımımla ilgili nelere dikkat etmem gerekir? Murad ürünlerini kullanıyorum ve gıda takviyelerinede başlamak istiyorum; ancak sakıncası var mı, emin olamıyorum? (G.Özcan 51, Balıkesir)

Özellikle diyabet rahatsızlığında cildi sağlıklı ve güçlü tutmak ekstra önem kazanıyor. Günlük rutin cilt bakımınızda, cildinizin koruma bariyerini güçlendirecek, cildin nemini koruyacak, güneş ışınları ve diğer çevresel zararlara karşı cildi koruyacak içerikleri ve ürünleri tercih etmelisiniz. Genel olarak gıda takviyelerinin kullanımını, vücudu ve cildi desteklemek adına öneriyorum. Ancak özellikle doktor kontrolü altındayken, kullanacağınız gıda takviyelerini doktorunuza danışmanızı tavsiye ediyorum. Çünkü sizin durumunuzu en iyi şekilde takip eden kişi doktorunuz ve beslenme biçiminizde yapacağınız değişiklikleri her zaman kendisini danışmalı ve bildirmelisiniz.



Göz çevremde beyaz pütürcükler var. Yağlı bir göz çevresi kremi kullanmak ya da yağlı makyaj temizleyiciler buna neden olmuş olabilirmi? Bunlardan kurtulabilmem mümkün mü?(E.Canlıdinç, 25, İstanbul)

Bahsettiğiniz pütürcükler, milia dediğimiz cildin yüzeyine çok yakın oluşmuş küçük beyaz noktacıklardır. Milia aslında cildin yapısını da oluşturan keratin dediğimiz protein kompleksidir. Özellikle göz çevresinde yaygın olarak görülür. Cilt yüzeyinin yeterince yenilenmediği durumlarda ortaya çıkar. Milia’dan kurtulabilmek için, yağlı ve yamum yapıdaki gözenekleri tıkama riskine sahip ürünleri kullanmamalısınız.



Ayrıca cildin yüzeyini yenilemek için cildi aşırı derecede hassaslaştıracak sert peeling’lerden kaçınmalısınız. Cildin hassaslaşması, durumu daha da kötüleştirebilir. Kendi kendinize çıkarmaya ya da koparmaya uğra?mayın. Dermatoloğunuzdan yardım alabilirsiniz, bunları cildinize zarar vermeden uzaklaştırabilir. İlerde Milia oluşmasını önlemek için kullandığınız göz çevresi kreminizin AHA (alfa hidroksi asit) içermesine dikkat edin. AHA’lar hassas bir biçimde göz çevresindeki cildi yenilemeye yardımcı olur. Cildin yüzeyini yenilerken güneş ışınlarına karşı cildi korumak için göz çevresi kreminin güneş koruyucuya sahip olması tercih edilmeli.



 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6522 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim