• BIST 8718.11
  • Altın 2240.946
  • Dolar 32.3295
  • Euro 35.1655
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 8 °C

Cilt kanserinde erken teşhis çok önemli

Cilt kanserinde erken teşhis çok önemli
Cilt kanseri riski taşıyan benlerde, tedaviye başlanılmaması durumunda kanserin, vücudun başka bölgelerine yayılma riski olduğunu söyleyen Dr. Yasemin Kemal, bu nedenle Samsun Eğitim ve Araştırma hastanesinde "Ben Tarama Ünitesi" kurduklarını belirtti.

Ciltte oluşan benlerin ciddiye alınması gerektiğini hatırlatan Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr.Yasemin Kemal, birçok insanın cildinde çil, ben veya benzeri lekeler bulunabileceğini, bunların birçoğunun kötü özellikte olmadığını, ancak bazılarının kanserleşebilir yapıda olması nedeniyle mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini ifade etti. Dr.Yasemin Kemal, ayrıca, bu kontrollerin yapılabilmesi için Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde "Ben Tarama Ünitesi" kurduklarını söyledi.

"TEDAVİ EDİLMEDİĞİ ZAMAN, VÜCUDUN BAŞKA YERLERİNE SIÇRAYABİLİR"

"Ben" deyip geçilmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Yasemin Kemal, "Cilt lekeleri ve benlerde sınır düzensizliği, asimetri, renk ve boyut değişikliği tespit edildiğinde mutlaka bir dermatologa başvurulması büyük önem arz ediyor. Ciltte gelişen kanserler büyük tehlike oluşturuyor. Erken fark edilip tedavi edildiğinde yüzde 99 sonuç alınabilecek cilt kanserlerinde, tedaviye başlanılmaması durumunda ise kanserin, vücudun başka bölgelerine yayılma riski vardır" diye konuştu.

"MALİGN MELANOMU'A DİKKAT"

Cilt kanserleri arasında en tehlikelisinin "Malign Melanomu" olduğunu belirten Dr.Yasemin Kemal, "25 - 29 yaş arasında en sık görülen kanser olan bu türün kadınlarda 40 yaş altında meme kanserinden sonra ikinci sıklıkta görülen kanser tipidir. Her yıl dünyada 200 bin yeni melanom hastası ve 50 binden fazla melanoma bağlı ölüm vakası gerçekleşiyor. Bu tip vakaların erken tespiti için hastanemizde 'Ben Tarama Ünitesini kurduk'. Ünite bünyesinde hastaların tarama aşamasından itibaren, tanı, tedavi ve takipleri; dermatoloji, plastik cerrahi, patoloji ve onkoloji bölümleri tarafından oluşturulan ekip tarafından yapılacak. Ünitede şüpheli benlerin dermatoskop ile muayenesi yaparak erken tanı koymayı amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.

"ULTRAVİYOLE IŞINLAR KANSER RİSKİNİ YÜZDE 75 ARTIRIYOR"

Erken tanı konulmasının önemli olduğunu ifade eden Dr.Kemal, "Beyaz tenliler, sarışınlar, kızılllar, yeşil ve mavi gözlüler, bronzlaşamayan, kolayca güneş yanığı gelişen cilt yapısındakiler, vücudunda 50'den fazla beni olanlar, büyük benleri olanlar ve kendinde ve birinci derece yakınlarında melanom hikayesi olanlar risk grubundadır. Solaryum gibi ultraviyole ışınlar kanser riskini yüzde 75 artırdığı için bu tip ışınlara karşı dikkatli olunması gerekir" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5711 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim