• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Ciltteki mor lekelerde kanser tehlikesi var

Ciltteki mor lekelerde kanser tehlikesi var
Ciltte kırmızı, mor, kahverengi ya da siyah lekeler halinde ortaya çıkan deri değişimleri, Herpes virüsüyle bağlantılı bir hastalık olan kaposi sarkomunun belirtileri arasında yer alır

Ciltte kırmızı, mor, kahverengi ya da siyah lekeler halinde ortaya çıkan deri değişimleri, Herpes virüsüyle bağlantılı bir hastalık olan kaposi sarkomunun belirtileri arasında yer alır.

Yavaş büyüyen bir deri tümörü olan ancak daha sonraki fazlarında, saldırgan bir kansere dönüşebilen kaposi sarkomu; HIV virüsü bulaşmış olan (AIDS'li) kişilerde en yaygın haliyle görülür. Kırmızı, mor, kahverengi, siyah lekeler halinde veya kabarık nodül şeklinde deri lezyonlarıyla kendini gösteren hastalığa; yüzde 90 oranında Herpes virüsü eşlik eder.

ERKEKLERDE GÖRÜLÜR
Afrika'da, HIV ile enfekte olmayanlarda da kaposi sarkomu gelişme riski vardır. Hastalık en çok erkeklerde görülür. Kaposi sarkomuna karşı en çok koruyucu etkinin kadınlık hormonundan kaynaklandığı düşünülmektedir.
Bu deri tümörene, yoğun olarak Afrika'da ve organ nakli sonrası oluşan HIV'li hastalarda rastlanır. Organ nakli nedeniyle bağışıklık siste mi baskılanan hastalarda, kullanılan ilaçların dozu azalınca klinik tablo düzelebilir.

AKDENİZ'DE AĞIRLIKTA
Tümör nedeniyle genellikle ayak ve kollarda lezyonlar görülebilir. Nadir olarak genital bölgelerde ödem, ciltte çatlama ve bakteriyel enfeksiyon oluşabilir. Hastalık, kendini böylece maskeleyebilir. Ağız ve bağırsak lezyonlarının görülme oranı da oldukça yüksektir.
Akciğer tutulumu da nadir olmakla beraber göz önünde bulundurulmalı ve akciğer tedavi sırasında kontrol edilmelidir. Yaşlı erkeklerde, bacakların alt kısımlarında ayak bileği ve tabanında oluşan cilt lezyonları; 10-15 yıl gibi uzun sürede organlara ilerleyebilirler.
Kaposi sarkomunun Afrika tipinde, yaş ortalaması Avrupalılara göre çok düşüktür. Hastalığın Avrupa'da rastlanma oranı yok denecek kadar azdır. Ülkemizde ise en çok Akdeniz sahili bölgesinde rastlanır.

DENEYSEL TEDAVİ
Tedavi sürecinde; bağışıklık sistemindeki yetmezliği düzeltmeye yönelik deneysel tedavi yaklaşımları uygulanabilir. Lokal tedavi, radyoterapi, kriyoterapi ve lezyon içine kemoterapi uygulanabilir. Retionidler de yüzde 35'e kadar etkinlik gösterebilir.


Hastalık ilerliyorsa, kemoterapi devreye girmelidir. Etoposid, taxan grubu, doksarubisin, sisplatin, biliobisin ve vinkristin gibi etkili ilaçlar kullanabilir.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4888 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim