• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 19 °C

Cips yiyerek zayıfladı, Tıpçılar isyan etti

Cips yiyerek zayıfladı, Tıpçılar isyan etti
Cipsin insan sağlığına çok zararlı ve kilo aldırıcı olduğu savunulurken, Kansaslı beslenme profesörü, bisküvi ve cips yiyerek 2 ayda 12 kilo verdi. Doktarlar 'böyle rejim olmaz, bu diyetle verilen kilolar, 'fazlasıyla geri alınır' uyarısı yaptı.

Kansas Üniversitesi Beslenme Profesörü Mark Haub, sürekli büsküvi ve cips yiyerek 2 ayda 12 kilo verdi. Böylece 91 kilodan tam 79 kiloya düştü. Üstelik vücut kitle indeksi de 28.8'den 24.9'a indi. Hesaplamalarına göre Haub'un günde 2 bin 600 kalori alması gerekiyordu. O, zayıflamak için günde bin 800 kalori aldı. Ancak bu kalorinin üçte ikisini sağlıklı besinler yerine fast food ürünlerden, üçte birlik bölümünü ise proteinli içecekler ve sebzelerden sağladı. Üç saatte bir büsküvi ya da cips yedi. Haub vitamin ihtiyacını ise multivitaminlerle karşıladı. Bu diyeti eleştirenler, cips ve büsküvinin kolesterolü yükselteceğini savunuyordu. Ancak Kansaslı profesör, diyete başlamadan önceki kolesterolü ile kilo verdikten sonraki kolesterolünü karşılaştırdı.

KOLESTEROLÜ DÜŞTÜ

Kötü kolesterolü yüzde 20 oranında düşerken, iyi kolesterolü yüzde 20 yükselmişti. Trigliseriti de yüzde 39 oranında düşmüştü. Böylece, bisküvi ve cips diyeti, tıp dünyasında bilinen klasik diyet yöntemlerinin güvenilirliğini tartışmaya açtı. Türkiye'den uzmanlar da bu tartışmalara katıldı.

TIP DÜNYASI TEPKİLİ
'Yaşam kalitesini bozar'

Hacettepe Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülden Köksal: Bu diyetlerle kalori kısıtlaması yaparsınız ama zayıflama geçici olur. Dengesiz diyetlerdir. 12 kilo verirsiniz ama normal beslenmeye geçtiğinizde 20 kilo alırsınız. Vücut kendini buna uyarlar, kilo verir ama ne zaman ki normal beslenme düzenine geçersiniz, o zaman reseptör dediğimiz hormonlar kilo almanıza neden olur. Yaşam kalitesini bozan bir diyet.
'Tansiyonu yükselir'

Ümraniye Eğitim ve Araştırma Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan: Hiçbir zaman cips ve bisküvi ile diyet yapılamaz. Kilo verse bile kolesterolü ve tansiyonu yükselir. Böyle bir kombinasyon olmaz. Böyle bir şey uzun süre yapılamaz, ancak 1-2 ay yapabilir. Bu kiloları diyeti bırakınca daha hızlı şekilde geri alacaktır.
'Vitamin ve mineral yönünden yetersiz'

Beslenme ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya: Cips ve bisküvi ile diyet yapılmaz. Bunlar tek yönlü diyetlerdir. Vitamin ve mineralleri dışarıdan da alsa, yiyeceklerden alınanlar kadar yeterli olmaz. Arabaya süper benzin yerine daha iyi gitsin diye dizel koyarsanız motoru yakarsınız. İnsan vücudu da böyledir. Organlarda fonksiyon bozuklukları ortaya çıkar. Kaloriden çok, yediklerimizin içeriği çok önemli. Kalori hesabı yaparak kilo vermiş ama kesinlikle geri alacaktır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3613 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim