• BIST 8988.07
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Çişini tutamayan çocuk büyüyemiyor!

Çişini tutamayan çocuk büyüyemiyor!
Çocuğunuz beş yaşından sonra altını ıslatmaya devam ediyorsa, ortada bir sorun var demektir. Eğer bu problem çözülmezse; çocuk kendisini sevilmeyen, değersiz biri gibi hisseder, içe dönük ...

Çocuğunuz beş yaşından sonra altını ıslatmaya devam ediyorsa, ortada bir sorun var demektir. Eğer bu problem çözülmezse; çocuk kendisini sevilmeyen, değersiz biri gibi hisseder, içe dönük olabilir, kişiliği oturmaz ve büyüyemez!

Beş yaşından sonra çişini tutamayan çocuklara; 'enürezisi olan çocuk' deniyor ve mutlaka tedavi edilmeleri gerekiyor. Psikolog Dilşad Koloğlugil; çocukların altını ıslatma sorunlarıyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Hangi şartlarda çişini tutamayan çocuktan bahsedebiliriz?
Biz buna 'alt ıslatma sorunu olan çocuk' ya da 'enürezis'i olan çocuk' diyoruz. Genelde çocuğun mesane kontrolünü kazanmasını beklediğimiz bir yaşta olmasına rağmen; istem dışı veya bilinçli bir şekilde idrarını kaçırması olarak tanımlanır. Klinik olarak bir çocuğa bu tanının konulabilmesi için; bu durumun haftada en az iki kere ve en az 3 ay boyunca sürmesi gerekir.

YANLIŞ TUVALET EĞİTİMİ
Kaç yaşına kadar alt ıslatma normal kabul edilmelidir?

Çocuklar tuvalet alışkanlığını 2-3 yaş civarında kazanırlar. Gelişimsel olarak da en son geceleri idrar denetimi kazanılır, bu periyod da 3.5-4.5 yaş arasında tamamlanır. 5 yaşını doldurduktan sonra ıslatmaya devam ediyorsa araştırılmalıdır.

Bir çocuk niye gece çişini tutamaz?

Alt ıslatma sorununun en sık görülen şekli; çocuğun idrar kontrolünü doğumdan itibaren hiçbir zaman kazanamadığı durumdur. Buna 'birincil enürezis' denir. Kas kontrolü gelişimindeki gecikmeden kaynaklanan bu durum; özellikle uykusu derin olan çocuklarda sık görülmektedir. Erken ve yetersiz bir tuvalet eğitimi veya bu eğitim sırasında baskıcı bir tutum sergilenmesi, bu rahatsızlığa neden olabilir.

RUH HALİYLE İLGİLİ
Çişini tutmayı öğrendikten sonra tekrar kaçırmaya başlayanlar var mı?

Evet, daha az rastlanılan bir başka enürezis tipi de; tuvalet kontrolünü sağladıktan sonra çocuğun idrarını tekrar kaçırmaya başlamasıdır. Burada bir gerileme söz konusudur. Yani çocuk; kuru kalmayı en az bir yıl boyunca başarabilmiş fakat sonrasında çoğunlukla bir stres nedeniyle ya da organik bir rahatsızlık sonucunda, tekrar altını ıslatmaya başlamıştır. Araştırmalar; bu sorunla, çocuğun ruh dünyası arasında yakın bir ilişkinin olduğunu göstermektedir.

"Kardeşini kıskandı, altını ıslatmaya başladı" derler; doğru mu?

Kıskançlık tekrar altını ıslatmaya başlamakta en önemli sebeplerden biridir. Okula başlama, taşınma, ailede bir kaybın yaşanması ve olumsuz ebeveyn tutumu da tetikleyicidir. Genetik yatkınlık da göz ardı edilmemelidir. Araştırmalar; enürezisli çocukların yüzde 70'inin birinci derecede akrabalarında da bu rahatsızlığın olduğunu göstermektedir.

Böyle bir durumda aile kime başvurulmalıdır?
Önce organik tetkiklerin yapılması için çocuk doktoru ile görüşmeleri gerekmektedir. Fiziksel rahatsızlık yoksa ruh hekimi ile temasa geçilmelidir.


 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7840 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim