• BIST 9079.97
  • Altın 2324.319
  • Dolar 32.3625
  • Euro 34.9486
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Cleveland Clinic'de 4 bin doktor "süper uzman" olarak yetiştiriliyor

Cleveland Clinic'de 4 bin doktor "süper uzman" olarak yetiştiriliyor
Cleveland Clinic Uluslararası Sağlık Bölüm Başkanı Nizar Zein da hasta iletişimi konusunda 43 bin kişiyi, iletişim kurma konusunda eğittiklerini, 4 bin doktoru da "süper uzman" olarak yetiştirdiklerini aktardı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Zafer Çukurova, bugünün hastalarının geçmişin hastalarından farklı olarak her türlü bilgiye çok daha rahat ulaştığını, ihtiyacı olan sağlık hizmeti konusunda daha fazla seçenekleri değerlendirebilme imkanına sahip olduklarını söyledi.

Çukurova, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ve Cleveland Clinic tarafından düzenlenen, "Uluslararası Hasta İletişim Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, hasta odaklı sağlık hizmetlerinin özem kazanmaya başlamasının birçok somut göstergesinin olduğunu kaydetti.

Dünyada ortalama yaşam süresinin arttığını, toplumların yaşlı nüfusunun giderek yükseldiğini ifade eden Çukurova, bugün dünyada 60 yaşın üzerinde yaklaşık 600 milyon insanın yaşadığını, 2025 yılında bu rakamın 1 milyarın üzerine çıkmasının beklendiğini aktardı.

Araştırmaların, 60 yaşın üzerindeki bu nüfusun dörtte üçünün en az bir, yarısının ise en az iki kronik hastalığının olduğunu aktaran Çukurova, hastaların, hastalıklarının yakın takip ve tedavi edilmesi yönünde talepte bulunduğunu anlattı.

Birden çok kronik hastalığı nedeniyle uzun süreli bakıma ihtiyacı olan hastaların, sağlık kuruluşları ve hekimlerle ilişkilerinin aynı doğrultuda şekil değiştirdiğini belirten Çukurova, "7/24 hizmet sunumu, evde sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi gibi hasta odaklı sağlık hizmeti sunumunun artmasına neden olmuştur" diye konuştu.

Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişimlere paralel olarak tıp bilgilerinde hızlı bir değişim yaşandığını, hekim uygulamalarının hasta tarafından sorgulanmasının gün geçtikçe daha da artığına işaret eden Çukurova, şöyle konuştu:

"Günümüzün hastaları geçmişin hastalarından farklı olarak, her türlü bilgiye çok daha rahat ulaşabilmekte, ihtiyacı olan sağlık hizmeti konusunda daha fazla seçenekleri değerlendirebilme imkanına sahip bulunmaktadır. Hasta memnuniyeti, hasta güvenliği, özellikle hasta haklarının giderek yaygınlaşması, hastanın hekim ile sağlık kuruluşu arasında aktif bir rol almasına neden olmuştur. Her türlü tanı ve tedavi seçeneğini tartışmaya istekli, soruşturan, sorgulayan, kendi güvenliği yasal düzenlemelerle koruma altına alınmış, hasta memnuniyetiyle ilgili beklentilerin karşılanması gereken yeni bir hasta kavramı oluşmuştur."

- Hasta odaklı yaklaşım

Cleveland Clinic Uluslararası Sağlık Bölüm Başkanı Nizar Zein da hasta iletişimi konusunda 43 bin kişiyi, iletişim kurma konusunda eğittiklerini, 4 bin doktoru da "süper uzman" olarak yetiştirdiklerini aktardı.

Hasta deneyimi konusunda eğitilen hekimlerin, kendi sağlık kuruluşunda çalışanlara öğreticilik yaptığını ifade eden Zein, hastaların kendi özel ihtiyaç ve tercihlerini, sürecin merkezinde yer aldığı bir sağlık modelini talep ettiğini kaydetti.

Hasta odaklı yaklaşımın bu coğrafya ve Türkiye için yabancı olmadığını dile getiren Zein, "İslam toplumuna hiç yabancı değil. Osmanlı veya Türkiye tarihine baktığınızda ya da Kuran'ı Kerim'i okuduğunuz zaman hasta bakımıyla ilgili hepsinde hasta odaklı yaklaşımı destekleyen bilgileri bulacaksınız" diye konuştu.

- Zirve hakkında

Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ve Cleveland Clinic tarafından düzenlenen "Uluslararası Hasta İletişim Zirvesi", iki gün sürecek

Zirve süresince hasta iletişimi ve deneyiminin, sağlık hizmetlerinin optimum şekilde sağlanması için en üst seviyede bir stratejik öncelik olduğu konuları değerlendirilecek, hasta ve aileyi, sağlık hizmetlerinin sağlamasında odak noktasına almanın önemi ele alınacak.

Öngörülebilir bir sağlık bakım modelinde ekip çalışmasının gerekliliği, tüm sağlık hizmetleri çalışanlarının bakıcı niteliği, hasta iletişimi ve deneyiminin, değer odaklı bir sağlık hizmetleri sisteminde, güvenli, kaliteli bakım gerçekleştirilmesi konuları görüşülecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3428 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim