• BIST 9451.72
  • Altın 2497.486
  • Dolar 32.5868
  • Euro 34.8227
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Çocuğunuzda yüksek tansiyon olabilir

Çocuğunuzda yüksek tansiyon olabilir
Yüksek tansiyon toplumda çok sık görülen ve iyi bilinen bir hastalık olmasına rağmen çocuklarda akla gelmeyen bir konudur.

BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Kırkgöz, çocuklarda da her yaşta yüksek tansiyon olabileceğini, obez çocukların sayısının artmasıyla birlikte yüksek tansiyon vakalarının da dikkat çekici biçimde arttığını söyledi.

Dr. Kırkgöz, “Bütün yetişkinler muayene olurken mutlaka tansiyon ölçülür, ancak polikliniğimizde çocukların tansiyonunu ölçtüğümüzde “bak babaannen gibi tansiyonuna bakılıyor” diye yadırganır.” dedi.

Anne, baba ve hatta ailenin diğer fertlerinde hipertansiyon varlığı çocukta görülme riskini arttırmaktadır. Çocukluk döneminde görülen hipertansiyon vakalarının % 75-80’inde neden saptanabilmektedir. Başta böbrekle ilişkili patolojiler olmak üzere kalp-damar hastalıkları, hormonal bozukluklar, merkezi sinir sistemi hastalıkları hipertansiyona yol açabilir. Erişkinde en sık hipertansiyon nedeni olan nedeni belirlenemeyen hipertansiyon, çocuklarda nadirdir. Ancak obezite ile birlikte görülme sıklığı artmaktadır.

Çocuklarda hipertansiyon belirti ve bulguları değişkendir. Bazen kan basıncı yüksek olmasına rağmen belirti olmayabilir, rutin bir kontrolde tesadüfen saptanabilir. Bazı çocuklar ise baş ağrısı, baş dönmesi, burun kanaması, görme bulanıklığı, havale, şuur kaybı, felç, koma, akciğer ödemi, gelişme geriliği gibi çeşitli şekillerde hastaneye getirilebilir.

Çocuklarda hipertansiyon tedavisi, tansiyon yüksekliği yaratan nedene yönelik olmaktadır. Dr. Kırkgöz, “Çocuğumuzun hipertansiyon ve beraberinde getireceği kalp krizi, felç gibi komplikasyonlardan korunmak için belirli periyotlarda çocuk doktoru muayenelerini ve 3 yaşından itibaren rutin tansiyon kontrolünü yaptırmalıyız.” dedi ve hipertansiyondan korunmak için çocukların aşırı kilo almalarının engellenmesi gerektiğini ekledi. Obezite gelişiminde rol alan en önemli faktör yanlış beslenmedir. Karbonhidrat ve yağ bakımından zengin yiyecekler, kalorisi yüksek kolalı içecekler ve abur cubur (fastfood) yiyeceklerden uzak durulmalı, öğünler düzenli bir biçimde sebze-meyve ağırlıklı olmalı, bol sıvı tüketilmeli ve tuz alımı en düşük seviyede tutulmalıdır. Daha aktif yaşam tarzı benimsenmeli, uzun süre televizyon, bilgisayar karşısında vakit geçirmek yerine yürüyüş, yüzme, aerobik gibi düzenli egzersiz yapılmalı, ders ve sorumluluklar düzenli, zamanında yapılarak stres kontrolü ve huzurlu bir yaşam sağlanmalıdır.

Sonuç olarak yetişkin hastalığı olarak bilinen hipertansiyonun çocuklarda giderek arttığını belirten Dr. Kadir Kırkgöz, “Hipertansiyon ve komplikasyonlarından korunmak için belirli periyotlarda çocuk doktoru kontrollerini yaptırmalı ve erken yaşlarda koruyucu önlemlere başlanmalıdır.” dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2808 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim