• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Çocuk programlarına 'obezite' yasağı

Çocuk programlarına 'obezite' yasağı
Sağlık Bakanlığı, Türkiye'deki her 4 çocuktan 1'inin obez çıkmasının ardından harekete geçti...

Bakan Mehmet Müezzinoğlu, TV programlarında kola, cips, şeker gibi sağlığa zararlı gıdaların reklamlarını yasaklamayı planladıklarını söyledi.

Obezite ile mücadele kapsamında toplumun sağlık okuryazarlığı ve sağlık bilincini yükseltmeyi planlayan Sağlık Bakanlığı, çocuk programlarındaki reklamlara obezite yasağı getirecek.

Çocukların 4'te 1'inin obez çıkmasının ardından harekete geçen Sağlık Bakanlığı, RTÜK ve gıda sektörü ile görüşerek bir yasal düzenleme yapmayı da hedefliyor. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, televizyonlardaki çocuk programlarında kola, cips, şeker gibi sağlığa zararlı gıdaların reklamlarını yasaklamayı planladıklarını söyledi.

Obeziteyle mücadele için her ay 1 milyon broşür bastıracaklarını belirten Müezzinoğlu, obeziteyle mücadeleye yönelik yeni yol haritasını şöyle anlattı:

YENİ PROJE GELECEK

Obezite ile mücadele kapsamında toplumun sağlık okur yazarlığı ve sağlık bilincini yükseltecek projeler üzerinde çalışıyoruz. Gerek çocuklar ve gerek yetişkinler üzerinde algıyı değiştirmeyi amaçlıyoruz. Gıdalarda kalori hesaplanması, yağ şeker oranlarının düşürülmesi, ekmek, salça, turşu gibi gıdalarda tuz oranının azaltılması, aromalı içeceklerde şeker oranlarının düşürülmesi gibi çalışmalar devam ediyor.

HER AY 1 MİLYON BROŞÜR

Her ay 1 milyon broşürü aile hekimlerine, anne çocuk sağlığı merkezlerine göndereceğiz. Bu broşürlerde sağlıklı buzdolabının içinde neler olması gerektiği anlatılacak. Uzun ömürlü ürünler, kolalı, gazlı içecekler neden zararlı olduğunu gösterilecek.

ÖNCELİK ANNELERDE

Ailenin sağlıklı beslenmesinin yolu annenin bilinçlenmesinden geçiyor. Anneler kendilerine meşru gördükleri kola ve cipsi çocuktan yasaklıyorlar. Bu mümkün değil. Doğanın akışına ters. Okul kantininde bu gıdaların satılmasını yasakladık ancak evlerde buzdolabının kapakları şişe şişe kola, gazlı içecek dolu. Tüm bunlar sosyolojik hadiseler. Bakanlık bu gıdaları yasaklayınca insanlar yemekten vazgeçmiyorlar. O nedenle anneleri bilinçlendirmeyi hedefliyoruz.

ÖZGÜVENİNİ KAYBEDİYOR

Şimdi çocuklar okula gitmek istemiyor çünkü okulda arkadaşları şişko diye dalga geçiyor. Şimdi o çocuğun yediği ruhsal darbe evdeki kolayı cipsi yedirmediğinde duyacağından çok daha fazla. Çocuk sosyal ortamda özgüvenini kaybediyor. Sağlıklı yaşam için çocuklar Sabah yarım saat erken kalkacak kahvaltısını yapacak. Yumurta, süt, peynir, zeytin mutlaka yiyecek. İyi kahvaltı yapan çocuk yüzde 70 beslenme problemini çözer. Öğlen az yemiş çok yemiş dert değil. Akşam da erken ve sağlıklı beslenirse asla obez olmaz.

RTÜK'LE GÖRÜŞÜYORUZ

Normali meşru zemine çekmek zorundayız. Son 20 yılda fast food gelişti. Çocukların gözüne gözüne reklamlar yapıldı. Şimdi RTÜK ile görüşüyoruz. Gıda sektörüyle görüşmelerimizde sağlıklı beslenmeyi zedeleyecek tüm algı yönetimlerini takip ediyoruz. Çocuk programlarında sağlığa zararlı kola, cips, şekerleme gibi gıdaların reklamları yasaklayacağız. Bunun için gerekirse ayrıca yasal düzenleme yapacağız. Sosyal sorumluluk projelerinde sağlıklı beslenme projeleri yapmalarını sağlayacağız.

5 YIL ISRARLI TAKİP

Aslında tüm bunlar kültürel değişim ve dönüşüm gerektiriyor. Toplumsal olarak sağlıklı beslenmek ve hareketli yaşam için profesyonel algı projeleri, kampanyaları gerçekleştireceğiz. Eylülden itibaren her hafta sağlık il müdürlüklerindeki uzmanlar aracılığıyla yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, okullar, okul aile birlikleri, hastaneler, kamu kurumları ile sağlıklı beslenmeye ilişkin çalışmalar yapacağız. Toplumsal algı yönetimini önümüzdeki 5 yıl ısrarlı sürdüreceğiz.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3138 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim