• BIST 8718.11
  • Altın 2244.661
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1498
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 8 °C

Çocuk ürolojisinde en sık yapılan tedaviler

Çocuk ürolojisinde en sık yapılan tedaviler
Çocuk cerrahisi günümüzde popüler bir branş olduğu için, çocukluk dönemindeki çoğu hastalığın tedavisinde etkin rol oynamaktadır.

Çocuk ürolojisi, çocukların doğumdan önce anne karnında gelişen ürojik problemleri ve doğum sonrası bu çocuklarda devam eden problemleri tedavi etmektedir. Çocuk cerrahisi günümüzde popüler bir branş olduğu için, çocukluk dönemindeki çoğu hastalığın tedavisinde etkin rol oynamaktadır. Doğum sonrasında gelişebilen ve tedavisi mümkün olan problemlerden bazıları şunlardır; inmemiş testis, işeme bozuklukları vs.

Çocuklarda sık görülen ürolojik rahatsızlıklar

İnmemiş Testis

İnmemiş testis, bebeğin anne karnında büyürken karın boşluğunda ilk gelişen testisin torbaya inememesidir. Testislerin torbaya inişini etkileyen faktörler; testisi aşağı doğru iten karın içi basıncı, testisin aşağıya inmesini sağlayan kasları çalıştıran sinir ve cinsiyet hormonlarıdır. Bu faktörlerden birisi hata verdiği zaman inmemiş testis olarak sonuçlanır. İnmemiş testislerin en sık görüldüğü bölgeler; kasık, karın içi ve kasık-torba arasındaki bölgedir. Torbaya elle müdahale edildiğinde ele gelmeyen her testis inmemiş testis olarak kabul edilir ve hemen çocuk ürolojisi uzmanına başvurulmalıdır. İnmemiş testis, normal doğan bebeklerde %3.5 ve erken doğan bebeklerde ise %30 oranında görülmektedir. İnmemiş testisler iki önemli problem oluşturabilir. Bunlar, çocuk sahibi olmada güçlük ve kanserleşme riskidir.

İşeme Bozuklukları

Çocukların ortalama işeme eğitimi yaşı 2-3 tür. Çocukları zorlayarak işeme eğitimi vermeye çalışmak sonradan şiddetli işeme bozuklukları ve idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. En çok görülen işeme bozukluğu ise sık sık ve az miktarda işemektir. Bu durum ani işeme isteğinin gelmesi ve tuvalete gidene kadar idrar kaçırma ile beraber olur. Tedavisinde genellikle işeme zamanlamasının yapılması ve tuvaletin çocuğun kullanabileceği şekilde düzenlenmesi yeterlidir. Diğer bir işeme bozukluğu ise günde sadece bir veya iki kez işemektir. Buna işeme ertelemesi adı verilir. Günümüzde internet ve televizyonu aşırı seyreden çocuklarda bu durum daha çok görülmektedir. Tedavisi ise işeme saatlerinin düzenlenmesidir. Bu konuda başarılı olmak için aile, okul, öğretmen ve çocuğun beraber takım çalışması yapması gerekmektedir. Başka bir işeme bozukluğu ise idrarın kuvvetli ve rahat şekilde yapılamamasıdır. Bu durumda idrar tam boşaltılamaz ve idrar torbasında sürekli idrar kalır. İdrarın kalması idrar yolu enfeksiyonlarına yol açar. Sonuç olarak asıl tedavi işeme esansında popo kaslarının nasıl gevşetilmesinin öğretilmesi ile sağlanacaktır.

Ayrıntılı Bilgi İçin Prof. Dr. Aydın Yağmurlu’nun sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Detaylı bilgi için: http://www.aydinyagmurlu.com

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3404 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim