• BIST 9715.96
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 26 °C

Çocuklara iyotlu tuzla pişmiş yemekler yedirin

Çocuklara iyotlu tuzla pişmiş yemekler yedirin
Vücudumuzun tüm fonksiyonlarını etkileyen tiroit bezinin az hormon salgıladığı çocuklarda; dikkat dağınıklığı, büyüme geriliği ve uykuya ...

Vücudumuzun tüm fonksiyonlarını etkileyen tiroit bezinin az hormon salgıladığı çocuklarda; dikkat dağınıklığı, büyüme geriliği ve uykuya düşkünlük görülüyor. Uzmanlar, "İyot eksikliğini önlemek için çocuğunuzun yemeğini iyotlu tuzla pişirin" diyor

Doğan her bebeğin, topuğundan alınan kan ile tiroit hormonlarına bakılıyor. Bu rutin olarak bütün hastanelerde yeni doğan bebeklere yapılıyor. Uzmanlar; "Doğumdan sonra ilk 6-8 ayda bebekteki tiroit dengesizliği tedavi altına alınmazsa, büyüme ve zeka geriliğine neden olur. Bu geriliğin geri dönüşü de olmaz" uyarısında bulunuyor. İstanbul Tıp Fakültesi Büyüme, Gelişme ve Pediatrik Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Günöz, "Bebeklik ve gelişme çağındaki çocuklar için yemeklerin iyotlu tuz ile pişirilmesi gerekir" diyerek konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

DOĞUNCA BAKILIYOR
Tiroit problemleri doğuştan mı yoksa sonradan mı oluyor? Tiroit problemlerinin yarıdan fazlası doğumsal olarak başlıyor. Tiroit tarama testleriyle anlaşılabilen bu duruma 'doğumsal hipotiroidi' diyoruz. Kız çocuklarında daha çok görülen hastalığın klinik belirtileri doğumda fark edilmediği için mutlaka tarama testleri yapılması gerekiyor. Ülkemizde de, iki yılı aşkın bir süredir hastane doğumlarında tarama testleri yapılıyor.
Test sonrasında hastalığın görülme sıklığı nedir?
Doğan her 3 bin çocuğun birinde hipotiroidi saptanıyor. Tarama testleri sayesinde bebeği erken tedaviye alabiliyoruz. Hastalığın klinik belirtileri çok silik olduğu için teşhis konması geciktiği zaman tedaviye başlansa bile çocukta kalıcı zeka geriliği riski çok yükseliyor.

Tiroit hastalıkları çocukların gelişimini nasıl etkiliyor?
Tiroit hormonlarının vücudumuzda pek çok işlevi vardır ve işlevleri, anne karnında başlayıp ölünceye kadar devam eder. Bunların en başında beyin gelişimi yer alır. Beynin en fazla geliştiği ilk 4-5 ayda 'doğumsal hipotiroidi' fark edilmezse, kalıcı zeka geriliği görülebilir. Hastalık bu dönemde de fark edilmez ve devam ederse karşımıza büyüme geriliği çıkıyor. Büyüme geriliği durumunda; çok ciddi şekilde boy kısalığı, dişlerin çıkmasında gecikme, çocuğun hareket kabiliyetinin azalması, algılamasının eksilmesi gibi önemli belirtiler ortaya çıkabiliyor.

HAŞİMOTO ÇOĞALIYOR
Çocuklardaki tiroit yetersizliği doğumsal değilse nelerden kaynaklanır?
Çocukluk yaşlarında görülen tiroit yetersizliğinin en önemli iki nedeni; iyot eksikliği ve bağışıklık sistemine bağlı gelişen haşimoto tiroididir. Haşimoto tiroidi; tiroit bezinin tembelleşmesine bağlı gelişen ve gittikçe artan bir hastalık... Kız çocuklarında erkeklerden daha fazla görülür.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7766 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 3 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim