• BIST 8978.25
  • Altın 2292.454
  • Dolar 32.3264
  • Euro 35.0576
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Çocukların bir sorunu daha var

Çocukların bir sorunu daha var
Okulların açılmasıyla birlikte ağır sırt çantaları bel ağrısını artırıyor. Okulların açılmasıyla birlikte, ağır çanta taşımaya bağlı olarak çocuklarda sıkça görülen bel ağrısı şikâyetleri de çoğalmaya başladı.

Konuyla ilgili görüşlerine açıklayan Gaziosmanpaşa Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Doç. Dr. Kaan Uzunca, Türkiye’de okul çağında bulunan her beş çocuktan birinin sırt ağrısı şikâyetleri olduğunu vurguladı.

Uzunca şunları söyledi; “Kızlarda, erkeklere göre daha çok rastlanan, 8-10 ve 14-16 yaş grupları arasında ortaya çıkan bel ağrısı sorunlarının kaynağı ağır çanta taşmaya dayalıdır. Çünkü çocuklar vücut ağırlığının yüzde 20’si veya daha fazlası ağırlık taşımaktadır ki bu durum ilerde tamiri zor hasarlar oluşturmaktadır.

Okula yürüyerek giden çocukların daha dikkatli olması gerektiğini belirten Uzunca, “eklem, kas, ligaman gibi yapılarda zorlanmaların belde ciddi kronik ağrılar yanında, yürüyüş ve duruş bozulmalarına neden olur” dedi.

Çanta taşırken nelere dikkat etmeli
Anne ve babaların dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Uzunca; sırt çantası kullanımı ile ilgili çarpıcı önerilerde bulunarak şunları söyledi;

-Sırt çantaları kesinlikle uzun süre kullanılmamalı,
-Sırt çantası ve içindeki ağırlıklar toplamı taşıyanın vücut ağırlığının %15'inden fazla olmamalı,
-Uzun süreli ve/veya ağır çanta kullanımının mecburi olduğu durumlarda tekerlekli çekçekli çantalar tercih edilmeli,
-Çantanın iki geniş ve destekli omuz askısı ve bel kemeri olmalı
-Çanta her iki omuza asılmalı ve bel kemeri bağlanmalı
-Çantanın ortopedik olması, modaya tercih edilmeli
-Çantanın içine konan nesnelerin (kitap gibi) daha ağır olanları sırta yakın olacak şekilde yerleştirilmeli

Gaziosmanpaşa Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Doç. Dr. Kaan Uzunca, bu konuda öğretmenlerin de gözlem görevini dikkatli yapmaları gerektiğini belirtip, “Bu durumda ki çocukların çantaları öğretmenler tarafından denetlenmeli” dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2458 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim