• BIST 9524.59
  • Altın 2487.649
  • Dolar 32.4801
  • Euro 34.6771
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 18 °C

Çocuklarınıza meyveli yoğurdu evde yapın

Çocuklarınıza meyveli yoğurdu evde yapın
Marketlerde hazır satılan meyveli yoğurtlar, özellikle çocuklar tarafından büyük bir beğeni ile tüketiliyor. Bazı anneler de bu yoğurtları,..

Marketlerde hazır satılan meyveli yoğurtlar, özellikle çocuklar tarafından büyük bir beğeni ile tüketiliyor. Bazı anneler de bu yoğurtları özellikle dışarıda iken küçük bebekler için bir öğün seçeneği olarak görüyor.

Ancak gıda mühendisleri meyveli yoğurtların içeriğindeki koruyucu madde, asit düzenleyici, renklendirici ve tatlandırıcıların çocukların sağlığını olumsuz etkileyeceğini belirtiyor. Uzmanlar, bu ürünlerin meyveli mi yoksa meyve aromalı mı olduğuna dikkat edilmesi konusunda aileleri uyarıyor.

Gıda mühendisi Derya Özgür Öztürk, tartrazine, quinoline yellow, sunset yellow, carmoisine, ponceau, allura red gibi renklendiricileri içeren gıdaları tüketen çocuklarda davranış bozukluğu ve hiperaktivitenin arttığını belirtiyor. Meyveli yoğurtlarda kıvam artırıcı olarak kullanılan guar gum, bulantı, mide gazı ve kramplara sebep olabiliyor. İçeriğinde bu tür katkı maddesi olan meyveli yoğurtların tercih edilmemesi gerektiğini söyleyen Öztürk "Ayrıca ürünün meyveli mi yoksa meyve aromalı yoğurt mu olduğuna dikkat etmeliyiz. Meyveli yoğurtlarda yüzde 5 oranında da olsa meyve bulunur. Ancak meyve aromalı yoğurtlarda yapay aromalar bulunuyor. Etiketinde 'meyveli yoğurt' yazan ürünler tercih edilmeli." diyor.

Medical Park Göztepe Hastanesi beslenme ve diyet uzmanı Gizem Keservuran da katkı maddesi az olan meyveli yoğurtların daha sağlıklı olacağını dile getiriyor. Keservuran, "Protein miktarı çok fazla, şeker miktarı ise az olan meyveli yoğurt daha iyidir. Ancak en sağlıklısı yine de evde hazırlanan meyveli yoğurtlardır. Aileler, kıvamını tutturamadıklarından şikâyet ediyorlar; ancak evde meyveli yoğurt hazırlamak daha kolay." diye konuşuyor.

Meyveli yoğurt hazırlamanın püf noktaları
İşe evde yoğurt yapmakla başlayın. Bunun için UHT işlemden geçmemiş günlük pastörize süt kullanmalısınız, çünkü UHT kutu sütleri mayalanmayacağı için yoğurt yapamazsınız. Sütü 10-15 dakika karıştırarak kaynatın. Böylece içindeki fazla su buharlaşır. Yoğurt daha katı kıvamda olur. Tencerenin kapağı açık olursa buharlaşma hızlı gerçekleşir. Yoğurdun kıvamlı olması süt çeşidine de bağlıdır. Koyun veya manda sütünün yoğurdu daha katıdır.

Malzeme olarak, 4 bardak yoğurt, 1 çorba kaşığı bal, 1-2 bardak doğranmış çilek, 1-2 çorba kaşığı şeker kullanın. Çilekleri küçük küçük doğrayın ve üzerine şeker serpin. Kısık ateşte kaynatın. Ilıyana kadar bekletin. Yoğurta çilek marmelatını ilave edin. Kayısı, şeftali, muz, vişne de kullanabilirsiniz. Tatlandırmak için balı tercih edebilirsiniz. Ancak meyveli yoğurdu 1 yaşın altındaki çocuklar tüketecekse bal kullanmayın. Meyveli yoğurdu buzdolabında 12 saat bekletin. Yetişkinler toz tarçın eklerse kan şekeri dengelenir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5926 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim