• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 14 °C

Çok tartışılan sağlıkta dönüşüm neler getirdi?

Çok tartışılan sağlıkta dönüşüm neler getirdi?
Eksik ve yanlışlarına rağmen, hayatımıza soktuğu bazı gerçekler var.

Hükümetin 2003’ten beri uygulamaya koyduğu “sağlıkta dönüşüm” politikasının tartışmaları uzun süredir devam ediyor. Uzmanlar, vatandaşlar ve sektörde çalışanlar tarafından kimi zaman yerden yere vurulan, kimi zaman gereksiz yere yüceltilen “sağlıkta dönüşüm”ün eksik ve yanlışlarına rağmen, hayatımıza soktuğu bazı gerçekler var...

ACİLLER AÇILDI Kamu ya da özel hastanelerin acil servislerine “acil hasta” olarak gidenler hemen tedaviye alınıyor.

ÜCRETSİZ TEDAVİ Kamu ve özeller dahil, tüm sağlık kuruluşları, acil hastaları ücretsiz tedavi etmekle yükümlü hale getirildi.

KATKI PAYI BİTTİ Özel hastaneler, hastalardan katkı payı da talep edemiyor. Kamuya ait sağlık kuruluşları verdiği acil sağlık hiz met le rinin ödemesini, o bölgede sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından, özel sağlık kuruluşları ise belediyelerden istiyor.

İLAÇ FİYATLARI İlaçta yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 8’e düşürüldü. “Orijinal bir ürünün jeneriği piyasaya çıktığında, ürünün fiyatı mevcut fiyatın yüzde 66’sını geçemez” kuralı getirildi.

KÖYLERE İLAÇ Eczanesi olmayan köylerde yaşayan vatandaşın ilaca ulaşımını kolaylaştırmak için Türk Eczacılar Birliği ile işbirliği yapıldı. İlaçların merkez eczanelerden, eczanesi olmayan köylere dağıtılması sağlandı. Vatandaş, artık anlaşması olsun olmasın, tüm eczanelerden ilaçlarını alabiliyor.

KARNE KALKTI Sağlık karneleri kaldırılarak nüfus cüzdanlarında yer alan TC kimlik numarasıyla sağlık hizmeti alınması sağlandı.

AŞI KAMPANYASI Aşılama kampanyaları çerçevesinde, özellikle kızamık vakalarında sayı sıfıra çekildi.

RANDEVU SİSTEMİ Hastanelerde randevu sistemine geçildi.

SGK KURULDU SSK hastanelerini kaldıran bakanlık, tüm kamu hastanelerini Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında topladı. Türkiye’deki hastanelerin büyük bir bölümü de yenilendi, daha modern bir hastane görünümüne kavuştu ve yoğun bakım sayıları artırıldı.  AİLE HEKİMLİĞİ Birinci basamak sağlık hizmetlerine daha rahat ulaşılabilmesi için “aile hekimliği” uygulaması başlatıldı. 81 ilde uygulanıyor. Hekimler hastalarına ev ziyaretinde bulunuyor, hastalık ve ilaçlarını takip ediyor.

SİGARA KAMPANYASI Başta akciğer kanseri olmak üzere, birçok hastalığın sorumlusu olan ve toplumsal bir sorun haline gelen sigaraya karşı radikal kararlar alındı ve kapalı alanlarda içme yasağı getirildi. Sigara bırakma hattı Alo 171 hizmete açıldı. Bakanlık, sigarayı bırakma merkezlerine müracaat edenlere ücretsiz ilaç dağıtma kararı aldı.

TAM GÜN YASASI Doktorların hastanedeki hastalarını muayenehaneye çağırmasının önüne geçmek için “Tam Gün Yasası” çıkarıldı. Anayasa Mahkemesi’nin kısmi iptalinin ardından doktorların tam gün hastanede hizmet vermesini ya da sadece muayenehane işletmesini sağlamak amacıyla yeni yasal düzenleme çalışmaları devam ediyor.

ŞİKÂYET HATTI Vatandaşın istek, şikâyet ve sorunlarını paylaşabileceği “ALO 184” telefon hattı açılarak 24 saat danışmanlık hizmeti verilmesi sağlandı.

DENİZ BİLİROĞLU

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5924 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim