• BIST 9664.29
  • Altın 2495.067
  • Dolar 32.5864
  • Euro 34.8484
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 23 °C

Çok temiz ortamlar çocukları hasta ediyor

Çok temiz ortamlar çocukları hasta ediyor
Bağışıklık sisteminin; dışarıdan gelen virüslerin vücuda girişini engellediğini belirten uzmanlar, bunun, kişinin hastalık kapmasını da engellediğini belirtiyor.

Ancak, fazla korumacı ailelerin çocuklarında bağışıklık sistemi yeterince gelişemediği için daha sık ve daha ağır enfeksiyonlar geçirme riski ortaya çıktığı vurgulanıyor.

Uzmanlar, bir çocuğun her yıl aşağı yukarı 7-10 kez üst solunum yolları enfeksiyonu geçirmesinin son derece normal ve bağışıklık sistemini güçlendiren bir durum olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, bu nedenle çocukların bağışıklık sisteminin gelişebilmesi için çevredeki mikrop ve bakterilere de ihtiyaç duyduğunu dikkat çekiyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Merve Başkan, bağışıklık sisteminin, çocukluk döneminde kuvvetlendirilmesi, yetişkinlik döneminde sağlıklı bir yaşam sürdürülebilmesi açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Düzenli beslenmenin yanı sıra çocukların sağlıklı ortamlarda büyümesinde bağışıklık sisteminin gelişmesinin önemli bir rol oynadığını belirten Dr. Başkan, ancak sağlıklı ortam denildiğinde akla aşırı hijyen ortamlar gelmemesi gerektiğini kaydetti. Dr. Başkan, bu sebeple çocukların bağışıklık sisteminin gelişebilmesi için çevredeki mikrop ve bakterilere de ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Aynı ortamda, aynı ailede yaşayan ikizlerde bile bağışıklık sisteminin farklılıklar gösterebildiğini kaydeden Dr. Başkan, fazla korumacı ailelerin çocuklarında bağışıklık sistemi yeterince gelişemediği için daha sık ve daha ağır enfeksiyonlar geçirme riskleri olduğunu ifade etti. Dr. Başkan, şöyle dedi:

“Öz çamaşır suyu gibi maddelerle evin sık sık temizlenmesi çocuğun bağışıklık sisteminin gelişmesini engeller. Çocuk, ne kadar çok yaşadığı çevreyle ilişkide ise yaşıtları ile oynuyor, toprakla oynuyor ise o kadar bağışıklık sistemi güçlenir. Ailenin tek çocuğu olup steril çevrede yaşayan çocuklarda bağışıklık sistemi gelişemez ve bunun sonucunda çocuk sık sık hasta olurlar. Çok kardeşli kalabalık evlerde büyüyen çocuklar ise daha güçlü bağışıklık sistemine sahiptirler. Toplumsal bir flora vardır ve çocuk bu flora ile iç içe yaşayarak bağışıklığını güçlendirir.”

STERİL ORTAMLARDA BÜYÜYEN ÇOCUKLARDA BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ DAHA ZOR GÜÇLENİR

“Kreşe giden çocuklar, eğer evde çok korumacı ve steril ortamda büyütülmüşler ise doğal olarak kreşin ilk yıllarında birçok mikroorganizma ile karşılaştıkları için sık enfeksiyon geçireceklerdir." ifadesini kullanan Dr. Başkan, “Bu enfeksiyonlar, yüzde 80 viral enfeksiyonlardır. Bu durumda gereksiz antibiyotik kullanımı ile çocuğun cilt, bağırsak, boğaz florası bozularak bakteri direnci artar, çocukta alerji, astım ve atopi riski artar.” dedi.

Bu süreçte yapılan en büyük hatanın, geçirdikleri üst solunum yolları enfeksiyonlarından ötürü çocuğu kreşten alarak kişisel gelişimine engel olmak olduğuna dikkat çeken Dr. Başkan, “Unutulmamalı ki eninde sonunda çocuk okula başlayınca yine aynı mikroorganizmaları içeren toplumsal floraya girecek. Yine bu enfeksiyonları ilk yıllarında geçirecektir. Çocuk, bu florayla ne kadar erken karşılaşırsa o kadar güçlü bağışıklık sistemi olur." ifadesini kullandı.

Çocukların bağışıklık sisteminin gelişiminde piyasada bulunan güçlendirici ürünlerin çocuğa bir katkısının olmadığını vurgulayan Dr. Başkan, bunun yerine, dengeli ve sağlıklı beslenerek bağışıklık sisteminin daha iyi korunacağına dikkat çekti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3937 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim