• BIST 8718.11
  • Altın 2245.853
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1705
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 8 °C

Çölyak hastalığında rapor süresi 2 yıla çıkarılıyor

Çölyak hastalığında rapor süresi 2 yıla çıkarılıyor
SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdür Vekili Özderyol: Çölyak hastalığında raporların geçerlilik süresini 1 yıldan 2 yıla çıkaracağız

 

SGK Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdür Vekili Mustafa Özderyol, çölyak hastalığında raporların geçerlilik süresini, 1 yıldan 2 yıla çıkaracaklarını bildirdi.

Çölyak Hastalığının Teşhis Aşamasının, Nedenlerinin, Sonuçlarının ve Bu Hastalara Sağlanabilecek Yardımların Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, kurum ve sivil toplum örgütlerini dinlemeye devam ediyor.

SGK Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdür Vekili Özderyol, komisyona yaptığı sunumda, çölyak hastalığının bütün tetkiklerinin ödeme kapsamında olduğunu anımsattı.

Bu hastalıkta tanının, ince bağırsak duvarında yapılacak biyopsi sonucu konulduğuna işaret eden Özderyol, daha önce rapor çıkarılıp, bunlara ödeme yapıldığını söyledi. Daha sonra bunu değiştirerek nakit ödeme yöntemine geçtiklerini ifade eden Özderyol, "Hasta önce rapor çıkarıyor, buna istinaden malzemelerini eczaneden ya da başka yerden temin ediyor, onun faturasıyla kuruma gelip sonra da şahsa, belirtilen gramın karşılığı tutarı ödüyorduk. Bunun sürdürülebilirliğinin çok olmadığını idrak etmemiz sonucu bunları nakdi ödemeye çevirdik." diye konuştu.

Özderyol, nakdi ödemeleri 2015'te yüzde 50 oranında artırdıklarını belirterek, çölyak hastalığı nedeniyle hastaneye gelen kişiden katılım payı almadıklarını anlattı.

Bu yıl itibarıyla kuruma 22 bin kişi raporuyla başvurduğunu, 20,5 milyon liralık ödeme yaptıklarını bildiren Özderyol, raporların geçerlilik süresini 1 yıldan 2 yıla çıkarmayı düşündüklerini söyledi.

Özderyol, yılda en az bir kez bu hastaların kontrol edilebilmesi için 1 yıllık süreyi koyduklarını ifade ederek, "Kurumumuz artık 2 yıla çıkarma konusunda hemfikir. Çok kısa sürede raporların geçerlilik süresini 2 yıl yapacağız, bir kez rapor çıkarıldığında 2 yıl geçerli olacak. Eğer hastalarımız raporlarını teslim etme aşamasında geçerli cep telefonu verirlerse, raporların bitiş tarihlerini SMS üzerinden bilgilendirecek şekilde altyapı çalışmamız var." dedi.

Özderyol'un sunumunun ardından milletvekilleri, rapor süresinin 2 yıl olarak değil daha uzun süreli, hatta ömür boyu şeklinde verilmesini, aylık ödemelerin biraz daha iyileştirilmesini istedi.

Bunun üzerine Özderyol, "İstenirse 3 yıl daha yapabiliriz ama ilerleyen süreçlerde bu hastalarımızın hiçbir şekilde kontrole gitmeyeceğini düşünüyorum. Kendi sağlıklarıyla ilgili pek çok şeyi kaçıracaklarından endişe ettiğimiz için bu sürecin değerlendirilmesi taraftarıyız. Zam konusuyla ilgili olarak da daha önce yüzde 50 artış yapmıştık. Yine artış yapabiliriz ama bu, komisyon üyelerini tatmin edecek bir düzeye çıkmayabilir." karşılığını verdi.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2056 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim