• BIST 9079.97
  • Altın 2324.961
  • Dolar 32.3581
  • Euro 34.9
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Çölyak hastası, çürük raporu için hasta olunacak... Ol!

Çölyak hastası, çürük raporu için hasta olunacak... Ol!
Milli Savunma Bakanlığı çölyak hastalarının talebini kabul etmedi. Hastalar askerlik muafiyeti için tedavilerini bırakmak zorunda.

Milli Savunma Bakanlığı çölyak hastalarının talebini kabul etmedi. Hastalar askerlik muafiyeti için tedavilerini bırakmak zorunda.

Sadece tedaviyi bıraktıklarında rahatsızlıkları tespit edilebilen çölyak hastalarının askerlikten muafiyet sorunlarının çözümüne Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kapıları kapattı.

Çölyak hastalarının askerlik muafiyeti uzun süredir çözüm bulanamayan bir sorun. Çölyak hastalarının sürekli olarak tedavilerinin devam etmesi ve bir rejim uygulamaları gerekiyor. Tedavilerine ve rejime devam edildiği sürece ise bu hastalık tahlillerle tespit edilemiyor. Ancak Çölyak hastalarının askerlikten muaf olmak için askeri hastaneden rapor alması şartı var. Yani hastalıklarını askeri hastanede kanıtlamak için tedavilerini bırakmaları ve rejimlerine uymayarak hastalığı açığa çıkarmaları gerekiyor.
Çölyak hastalarının bu şikâyetleri üzerine TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üskül, MSB ile Sağlık Bakanlığı’na yazı gönderdi ve gereken önlemlerin alınmasını istedi. Dilekçede şöyle denildi: “Söz konusu hastalığı olan kişiler hakkında mevcut raporlara itibar edilmesi için ve muafiyet almayanların askerlikleri döneminde tedavilerinin aksamaması için gereken önlemlerin alınması hususunda gereğini rica ederim.”

Her iki bakanlık da yanıtlarını Komisyon’a gönderdi. Sağlık Bakanlığı, yazısında TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun bu saptamasının ve talebinin kendilerince de ‘önemli görüldüğünü’ vurguladı. Ancak, MSB’dan gelen yanıt olumlu olmadı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, komisyona gönderdiği yazıda “Yükümlüler hakkında kesin işlemli karar verme yetkisi sadece askeri hastanelerin sağlık kurullarında bulunmaktadır.”
Üskül ise, MSB’nin yönetmelik gerekçesiyle talebi reddetmesini eleştirerek şöyle konuştu: “Yönetmelik hükümleri çölyak, diabet ve benzeri hastalıklara yakalanmış kişiler bakımından sınırlılıklar getiriyor olabilir. Ancak Sağlık Bakanlığı yetkililerin de kabul ettiği gibi askere alma sırasında bu hastalığa yakalanmış olan kişilerin rejimlerini bırakmamaları halinde hastalığın tespitinin mümkün olamayacağı açıktır. Rejimin bırakılması ise sağlıklı yaşam hakkının gerçekleşmesinin önündebir engel oluşturur. Yönetmelikler değiştirilemez kurallar bütünü değildir”

YURDAGÜL ŞİMŞEK

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4793 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim