• BIST 9138.22
  • Altın 2325.105
  • Dolar 32.3778
  • Euro 35.0091
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Çöpten kazanıp 480 bin hastayı tedavi ettiler

Çöpten kazanıp 480 bin hastayı tedavi ettiler
Dört idealist doktor tarafından Gebze’nin gecekondu mahallesinde kurulan Lokman Hekim Sağlık Vakfı Hastanesi’nin muayene ücreti 10 YTL. Bu parayı veremeyecek olanlardan, maddi imkánsızlıkları kanıtlamaları durumunda sadece 50 Ykr alınıyor. Vakfın en öneml

Dört idealist doktor tarafından Gebze’nin gecekondu mahallesinde kurulan Lokman Hekim Sağlık Vakfı Hastanesi’nin muayene ücreti 10 YTL. Bu parayı veremeyecek olanlardan, maddi imkánsızlıkları kanıtlamaları durumunda sadece 50 Ykr alınıyor. Vakfın en önemli gelir kaynağı, çöpten toplanan atık kağıtlar ve plastik.

Lokman Hekim Sağlık Vakfı tarafından 20 yıl önce Gebze’nin gecekondu mahallesinde kurulan Lokman Tıp Merkezi’nin giderlerinin yarısı, her ay düzenli olarak toplanan kağıt ve plastiğin geri dönüşümünden karşılanıyor. 230 kilo kağıtla başlayan geri dönüşüm için artık ayda bir ton kağıt, naylon ve plastik toplanıyor. Vakfın kurucusu Dr. Ayhan Tokgöz, kullanılmayan veya bozuk elektronik eşyaları da toplayıp ayrıştırdıktan sonra hurdacılara satıp vakfa gelir elde edeceklerini söyledi.

Bugüne kadar Levent’teki kliniklerine gelen hastaların ödedikleri ücretle, Gebze’deki dar gelirli hastaların tedavi olanaklarını artırmaya çalıştıklarını belirten Dr. Ayhan Tokgöz, Levent’teki kliniğe gelen hasta sayısı düştüğü için alternatif gelir kaynakları yarattıklarını söyledi.

Lokman Hekim Sağlık Vakfı Hastanesi’nde muayene ücreti 10 YTL. Ancak, 10 YTL’yi de veremeyecek hastalardan 50 Ykr alınıyor. SSK ve Bağ-Kur’luların muayene ücreti de 50 Ykr. Levent’teki poliklinikte ise 175 YTL’ye hasta bakılıyor. 24 saat açık olan hastanede, Dahiliye, Kadın Doğum, Acil, Diş, Laboratuvar, Genel Cerrahi ve Radyoloji bölümü mevcut. Vakıf kayıtlarına göre, bugüne kadar 470 bin hastaya hizmet verildi. Vakıfta, aylık bakılan hasta sayısı röntgen, enjeksiyon, pansuman ve acil müdahaleler eklendiğinde 30 bine ulaşıyor. Dr. Tokgöz, merkezi ilk kurduklarında, doktorların yüzde 90’ının gönüllü olduğunu, ancak şimdi durumun tam tersine döndüğünü söyledi.

GECEKONDUDA BAŞLADILAR

Her gün Ulus’taki evinden Gebze Beylikdağı Mahallesi’ndeki hastaneye gelip ortalama 50 hasta muayene eden Dr. Ayhan Tokgöz, "Allah kimseyi hem yoksul hem de hasta yapmasın. Çünkü yoksul hasta taksiye binip şehir merkezindeki hastaneye gidemez. Elindeki parayı taksiye vermek yerine ilaç alır. Doktora gelirken minibüste kustuğu için dayak yiyen hastalarımız var" diyor.

Dr. Ayhan Tokgöz, 1979’da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. İhtisasını tamamladıktan sonra Hakkari’de mecburi hizmet yaptı. 1985’te Gebze Devlet Hastanesi’ne başhekim olarak atandı. Ancak, "Kağıt üzerinde hastaneymiş gibi gösterilen bir sağlık ocağı" ile karşılaşan Dr. Tokgöz, dönemin belediye başkanı ve kaymakamının desteğiyle 15 ayda bir devlet hastanesi kurulmasını sağladı. Dr. Tokgöz, şunları söyledi:

"Proje yazmayı, bütçe yazmayı bilmiyoruz. Biz yaparız, inanırız, doktoruz diye yola çıktık. İnşaatımız sekiz yıl sürdü. 1991’de giriş katını açabildik. Üst katlarda duvar yoktu. Bağış geldi devam ettik, para bitti bıraktık. İğneyle kuyu kazarak binayı bitirdik. Şu anda vakfa kayıtlı olan ve ücretsiz sağlık hizmeti alan 1000 aile var."

Bu haber toplam 1493 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim