• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Çorba diyeti

Çorba diyeti
Son zamanlarda medyada sık sık ünlüleri zayıflatan, mucizevi çorba diyetlerine dair haberler karşımıza çıkıyor.

Televizyon ve gazetelerde hızlı ve zahmetsizce kilo vermek adına, pek çok çorba diyeti tarifi veriliyor ve öneriler yapılıyor. Sağlıklı zayıflamanın ve sağlıklı yaşamanın yolunun doğru beslenmekten ve düzenli egzersiz yapmaktan geçtiğini belirten diyetisyen Gizem Tutar, hızlı kilo verme konusunda doğadaki hiçbir besinin mucizevi olmadığını söylüyor. Mucizevi çorba diyetleri konusuna açıklık getiren diyetisyen, piyasada pek çok çorba diyetinin yer aldığını; buna karşın çorba diyetlerinin bir kilo verme yöntemi olarak kabul edilmemesi gerektiğini belirtiyor. Çorba diyeti yapılacaksa bile haftada bir günden fazla yapılmaması gerektiğini söyleyen Tutar, Tutar'lı Diyet’in “Yağ Yaktırıcı Çorba Tarifini” de okuyucularıyla paylaşıyor.


Zengin içerikleri ve besleyici özellikleri ile sofralarımızda özel bir yere sahip olan çorbalar özellikle kış aylarında Türk mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Kimi zaman güne sıcak bir başlangıç yapmak, kimi zaman açlığımızı bastırmak, soğuk kış günlerinde içimizi ısıtmak, ya da hasta yatağımızda ilaç niyetine içilen çorbalar mutfağımızın önemli lezzetlerindendir. Kara lahana, bakla ve brokoli gibi çeşit çeşit sebzelerden deniz mahsullerine; mercimek, nohut gibi kuru baklagillerden et, süt, yoğurt gibi hayvansal besinlere; un, mısır, bulgur gibi tahıl ürünlerinden kelle, paça, işkembe gibi sakatatlara kadar pek çok besin maddesinin çorbası yapılabilmekte ve çorbalar diyet programlarında da kendilerine yer bulabilmektedir. Son zamanlarda medyada sık sık ünlüleri zayıflatan çorba diyetlerine ait haberler karşımıza çıkmakta, hal böyle olunca da bu “mucizevi” çorba diyetlerine dair reçeteler zaman zaman hepimizin dikkatini çekmektedir.

Lahana çorbası diyeti akımı ile başlayan mucizevi çorba diyetleri konusuna açıklık getiren Gizem Tutar, hızlı kilo verme konusunda doğadaki hiçbir besinin mucizevi olmadığını söylüyor. Piyasada pek çok çorba diyetinin yer aldığını söyleyen Tutar, bunlardan bazılarının bütün öğünlerde yani gün boyunca çorba içilen diyetler, bazılarının ise iki öğün çorba tüketilen ve bir öğünün serbest bırakıldığı diyetler olduğunu belirtiyor.

Tutar’a göre “bütün gün çorba içilen diyetlerin kısa zamanda sonuç vermesinin temel nedenlerinden biri, gün boyunca sadece çorba tüketildiğinde günlük kalori alımının oldukça düşmesidir. Yani tüm gün çorba diyetlerinin temel mantığı, herhangi bir düşük kalorili diyet ile aynıdır. Şöyle ki vücut ihtiyaç duyduğu kalorinin altında kalori aldığı için kilo kaybı gerçekleşmektedir. Bu şekilde yapılan tüm gün çorba diyetleri uzun süre uygulandığında, vücuttan kas ile su kaybına ve metabolizmanın yavaşlamasına neden olabilmektedir. Bu tip bir diyet kısa sürede başarı sağlasa da uzun süreçte kayıplara neden olacaktır. Bir öğünün serbest olduğu çorba diyetleri ise hem daha yüksek kalori hem de daha fazla vitamin ve mineral içerdiğinden ötürü tüm gün çorba diyetlerine göre daha sağlıklı kabul edilebilir.

Çorba ile ilgili bilimsel gerçekler

Sağlıklı zayıflamanın ve sağlıklı yaşamanın yolunun doğru beslenmekten ve düzenli egzersiz yapmaktan geçtiğini belirten Diyetisyen Gizem Tutar, Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan “çorba” hakkındaki bilimsel gerçekler hakkında da şunları söylüyor: Ana yemekten önce çorba tüketen kişilerin, çorba tüketmeyen kişilere göre o öğünde ve tüm gün boyunca daha az kalori aldıkları ve kendilerini daha uzun süre tok hissettikleri belirlenmiştir. Ana yemekten önce yapılan bir bilimsel çalışmada, karbonhidrat içeren çorbaları tüketen kişilerin gün boyunca karbonhidratlı yiyeceklere daha fazla yöneldiği, protein içerikli çorbaları tüketen kişilerin ise gün boyunca proteinli besinleri daha sık tercih ettikleri gözlenmiştir. İçeriğinde süt, yoğurt, yumurta, et, tavuk veya balık gibi protein kaynakları bulunan çorbalar unlu çorbalara göre daha uzun süre tok tutar. Çorbalara, acı kırmızı pul biber eklenmesi çorbanın metabolizma hızlandırıcı özellik kazanmasını sağlar.

Bütün bu bilgiler ışığında çorba diyetlerinin bir kilo verme yöntemi olarak kabul edilmemesi gerektiğini belirten diyetisyen Gizem Tutar, çorba diyeti yapılacaksa bile haftada bir günden fazla yapılmaması gerektiğini söylüyor. “Sağlıklı beslenme” kavramının “trendy” bir deyim olmaktan öteye geçip bir yaşam biçimine dönüşmesinin yolunun bilinçlenmekten geçtiğine değinen Tutar’lı Diyet’in beslenme uzmanı ve yaşam koçu Gizem Tutar, Tutar’lı Diyetten Yağ Yaktıran Baharatlı Bal Kabağı Çorbası tarifini de okuyucularıyla paylaşıyor:

Tutar’lı Diyetten Yağ Yaktıran “Baharatlı Bal Kabağı Çorbası” (4 porsiyon)

Malzemeler:


1 tatlı kaşığı fındık yağı
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
2 orta boy beyaz soğan
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı acı kırmızı pul biber
2 çay kaşığı köri tozu
1 silme çay kaşığı karabiber
200 gram bal kabağı
1 su bardağı tavuk suyu (derisiz tavuk göğüsten)
1 su bardağı light süt

Yapılışı: 200 gram temizlenmiş ve doğranmış bal kabağını üzerini kapatacak kadar su ile birlikte yumuşayıncaya kadar pişiriniz. Karışımı blenderdan geçiriniz. Soğanları ve sarımsakları kıyınız. Fındıkyağı, zeytinyağı, soğan ve sarımsağı bir tencereye koyunuz ve kısık ateşte 1-2 dakika kavurmadan çeviriniz. Üzerine baharatları ekleyiniz. İçerisine bal kabağı püresini, tavuk suyunu (derisiz yıkanmış tavukgöğüslerini üzerini kapatacak kadar su ile tavuklar pişinceye kadar orta hararetli ateşte pişirerek hazırlanır) ekleyin ve karıştırarak kısık ateşte 10-15 dakika pişiriniz. Karışımı blenderdan geçiriniz. En son sütü çorbayı çırparak ekleyiniz. Taze nane yaprakları ile birlikte sıcak servis ediniz.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3594 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim