• BIST 9079.97
  • Altın 2310.031
  • Dolar 32.3414
  • Euro 35.0801
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Çorba hakkında bilinmeyenler

Çorba hakkında bilinmeyenler
Sağlıklı beslenme deyince ilk akla gelen besin olan çorba, deriyi nemlendirmenin yanı sıra mideyi de rahatlatıyor. Doyurucu olma özelliği olan çorba aynı zamanda kronik...

Sağlıklı beslenme deyince ilk akla gelen besin olan çorba, deriyi nemlendirmenin yanı sıra mideyi de rahatlatıyor. Doyurucu olma özelliği olan çorba aynı zamanda kronik hastalıklarla da savaşıyor.

Bütün ülkelerin özel bir çorbası mutlaka vardır. Yapılan araştırmalar gösterdi ki, enerji yoğunluğunu düşürerek bireylerin sağlıklarını koruyacak, kronik hastalıklara karşı önlem almayı sağlayacak, vücut suyunu artırarak deride kurumayı önleyecek ve midede gerginliği azaltacak en ideal besin çorbadır. Besleyici değeri bu kadar yüksek olan ve bir öğünde daha çok tokluk sağlayan bir başka yemek türü yok. Biz nasıl sağlıklı ve çeşitli salatalar tüketilmesini öneriyorsak çorbalar için de aynı önerilerimiz geçerli. Ben de son 10 yıldır öğle ve akşam öğünlerime bir kase çorba içerek başlıyorum. Çorba kaşıkla yenildiği, ağızda çiğneme yapıldığı için doygunluk hissini ağızda başlatıyor. Midenin çeperini sıcak bir dalga ile kapladığından dolayı da midede asit salınımını engelliyor. Mideyi sonradan gelecek yiyeceklerin sindirimine hazırlıyor.

Kansere karşı koruyucu

Birçok çalışma sağlıklı beslenme ile alınan vitamin ve mineralin, ailesinde meme kanseri olan ve düzenli fitoöstrojen desteği kullanan 83 bin kadında yapılan bir çalışmada, destek yerine yaşam değişikliği önerilerinin yapılmasının kansere karşı daha çok koruyucu olacağını bildirmiştir. Sağlıklı, kanser koruyucu diyeti ise araştırmacılar; daha az alkol alımı, daha fazla sebze, meyve, süt ürünleri, balık ve çorba tüketmek olarak tanımlıyorlar. Çorbanın yanında bir zeytinyağlı yemek ve et tüketirseniz bir dilim ekmek size yetiyor.

HAZIR ÇORBA SAĞLIKSIZ DEĞİL

Ben besin endüstrisine güvenen bir beslenme uzmanıyım. Aradığım iki önemli kriter var; ürün nereden alınıyor ve nasıl hazırlanıyor? Benim beslenme uzmanı olmam bir tüketici olduğum gerçeğini değiştirmiyor. Ben de herkesle aynı marketten alışveriş yapıyorum, yeni ürünleri merak ediyorum, ürünlerin etiketlerini okuyorum. Eğer sebzeyi mevsiminde alıyor, kaliteli şekilde ayırıyor, uygun şekilde tıpkı ev tarhanası gibi kurutuyorsa ben o çorbayı tüketiyorum. Herkesi kendimiz gibi düşünmememiz lazım. Restoranlarda servis edilen çorbaların çoğunun hazır olduğunu da hatırlatmalıyım.

Selahattin DÖNMEZ
[email protected]
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6636 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim