• BIST 8718.11
  • Altın 2246.931
  • Dolar 32.3269
  • Euro 35.1867
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 7 °C

D vitamini, kısırlık tedavisi gören çiftlere fayda sağlayabilir

D vitamini, kısırlık tedavisi gören çiftlere fayda sağlayabilir
Yapılan çalışma, D vitamini eksikliğinin üreme fonksiyonlarında etkili olduğunu, cinsiyet hormonlarının üretimini olumsuz etkilediğini ve tüp bebek tedavisinin başarısını düşürebileceğini ortaya koydu.

YEŞİM SERT KARAASLAN - Bilim insanları, D vitamini eksikliğinin üreme fonksiyonlarında etkili olduğunu, cinsiyet hormonlarının üretimini olumsuz etkilediğini ve tüp bebek başarısını düşürebileceğini ortaya koydu.

Avusturyalı bilim insanlarınca yürütülen bir çalışma, D vitamini eksikliğinin düzeltilmesinin üreme sonuçları ve hormon düzeylerini olumlu etkilediğini ve tüp bebek başarısını artırabileceğini gösterdi. Yürütülecek geniş çalışmalar sonrasında, vitamin D'nin, kısırlık tedavisi gören çiftler için faydalı olabileceği öngörülüyor.

Portekiz'in başkenti Lizbon'da, 95 ülkeden 3 bin 700 katılımcının 2 binin üzerinde bildirimle yer aldığı Avrupa Endokrinoloji Kongresi'nin başkanlığını yapan Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Okan Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kongrede endokrinoloji alanında çok sayıda yeni çalışmanın bilim camiasıyla paylaşıldığını söyledi.

Ele alınan konulardan birinin "üreme fonksiyonlarında D vitamininin etkisi" olduğunu ifade eden Yıldız, D vitamininin güneşlenme ile vücut tarafından üretilen bir hormon olduğunu ayrıca yağlı balık, yumurta gibi yiyeceklerle alındığını ve vücuttaki kalsiyum fosfor dengesini kontrol ettiğini anlattı. Yıldız, D vitamini eksikliğinin, birçok sağlık sorunuyla ilişkili olduğunu dile getirerek, bunlar arasında kalp-damar hastalıkları ve kanserin bulunduğunu söyledi.

Son verilere göre Avrupa toplumlarında yüzde 80'e varan oranlarda D vitamini eksikliği bulunduğunu aktaran Yıldız, bunun özellikle sağlıksız ve hareketsiz yaşam sürenlerde daha fazla olduğunu bildirdi. Obezite sıklığı artarken vitamin D düzeylerinin de düştüğünün altını çizen Yıldız, "Son yıllarda yapılan gözlemler, D vitamini eksikliğinde, kadın ve erkeklerde üreme fonksiyonunun bozulduğunu ortaya koyuyor. Çiftler arasında yüzde 15'lere varan sıklıkta görülen kısırlıkla ilişkili nedenlerden biri olarak vitamin D eksikliği gösteriliyor." dedi.

- "D vitamini, kısırlık tedavisi gören çiftlere fayda sağlayabilir"

Prof. Dr. Yıldız, D vitamininin özellikle erkeklik hormonu olan testosteron ile ilişkisinin bilindiğini belirterek, yeni yapılan çalışmalarda D vitamininin tedaviyle yerine konulmasıyla, kadınlarda ve erkeklerde üreme fonksiyonu ve fertilitenin iyileştirilip iyileştirilmediğinin sorgulandığını söyledi.

Avusturyalı bilim insanlarınca yürütülen ve ilk sonuçları Avrupa Endokrinoloji Kongresi'nde açıklanan çalışmaya ilişkin bilgi veren Yıldız, şu değerlendirmede bulundu:

"Yeni yapılan bir çalışmayla, D vitaminin kadın ve erkek kısırlığında etkisi araştırıldı. Bu kapsamda, kontrollü bir seri çalışma hala yürütülüyor. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda, D vitamininin kısırlığın değişik yönleri ile ilişkili olduğu ortaya kondu. Çalışmalarda, D vitamini eksikliğinin, erkekteki sperm hücresinin hem üretimini hem de olgunlaşmasını, kadınlarda da hem yumurta hücresinin hem de rahim zarının fertiliteye hazırlanmasını, ayrıca kadınlık ve erkeklik hormonlarının üretimini olumsuz etkilediği belirlendi. Bunun dışında D vitamini düzeyleri düşük olanlarda tüp bebek sonuçlarının daha başarısız olduğu, D vitamini takviyesiyle tüp bebek başarısının artırılabileceği ifade edildi. Aynı şekilde, D vitamini eksikliğinin giderilmesinin, erkeklerde de sperm kalitesi, üreme fonksiyonu ve testosteron düzeyleri üzerinde olumlu etkisi olduğunu gösteren veriler mevcut."

Çalışmaların bir üst seviye getirilerek devam ettiğini dile getiren Yıldız, D vitamini eksikliğinin üreme fonksiyonu için bir risk faktörü olduğunun gösterildiğini dile getirdi.

Yıldız, "Şimdi hem aradaki neden-sonuç ilişkisinin belirlenmesi hem de kadın ve erkeklerde üreme fonksiyonları üzerinde olumlu etki sağlayabilmek için hangi dozda ve ne kadar süreyle D vitamini verilmesi gerektiği inceleniyor. Bu konudaki geniş çalışmaların sonuçlarına göre D vitamini kısırlık tedavisi gören çiftlerde yararlı bir seçenek olarak yer alabilir." sözlerine yer verdi. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2396 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Gebe Kalmaya Karar Vermek - Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç Yazdı12 Kasım 2020 Perşembe 11:25
  • Ağrısız Doğum Nedir?05 Kasım 2020 Perşembe 17:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi05 Kasım 2020 Perşembe 17:49
  • Çin Takvimiyle Bebeğin Cinsiyeti Anlaşılır mı?19 Eylül 2020 Cumartesi 13:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Çalışmaları Neden Popüler?10 Eylül 2020 Perşembe 14:32
  • Kürtaj Hakkında En Çok Merak Edilen Konular14 Mayıs 2020 Perşembe 10:44
  • Mikro TESE ameliyatı13 Mayıs 2020 Çarşamba 12:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranları30 Mart 2020 Pazartesi 13:25
  • Gebelikte Korona Virüsü (COVID19)29 Mart 2020 Pazar 22:03
  • Ertesi Gün Hapı Nedir?22 Şubat 2020 Cumartesi 08:53
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim