• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 25 °C

"Da Vinci" robotu ile boğaz ameliyatı!

"Da Vinci" robotu ile boğaz ameliyatı!
Astronotların gerektiğinde uzayda ameliyat edilmesi için geliştirilen "Da Vinci" robotu, prostat ve jinekoloji ameliyatlarının ardından boğaz ameliyatlarında da kullanılmaya başlandı.

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü Klinik Şefi Doç. Dr. Fatma Tülin Kayhan yaptığı açıklamada, "Da Vinci" robotunun cerraha yardımcı bir teknoloji olduğunu belirtti.

Cerrahın uzaktan kumandayla robotun kollarını hareket ettirerek ameliyatı gerçekleştirdiğini dile getiren Kayhan, çözünürlük derecesi çok yüksek olan üç boyutlu görüş sağlayan robotun hastanın bütün dokularını detaylı görme imkanı verdiğini ifade etti.

Astronotların gerektiğinde uzayda ameliyat edilmesi için 10 yıl önce geliştirilen robotunun ilk olarak ürolojide prostat ameliyatlarında
kullanıldığını anlatan Kayhan, Amerika’daki prostat ameliyatlarının yüzde 95’inin artık robotla yapıldığına dikkat çekti.

BOĞAZ AMELİYATLARINDA KULLANIMI
Kayhan, robotun boğaz alanında kullanımının 2005 yılında hayvanlar üzerinde başladığını ve 2008’de ilk insan çalışmalarının yapıldığını kaydetti.

Söz konusu bölgelerin cerrahi anlamda çok zorlanılan bölgeler olduğunu dile getiren Kayhan, bu bölgelerdeki mevcut ameliyatların açık tekniklerle yapıldığını, gerektiği durumlarda çene kemiğinde kesi oluşturup, solunum yolunda delik açarak işlemlerin gerçekleştirildiğini anlattı.

Bu şekilde yapılan ameliyatlarda yaranın kapanması ve iyileşme sürecinin uzun olduğunu belirten Kayhan, ancak "Da Vinci" robotuyla yapılan ameliyatlarda robotun kollarının ağız yoluyla gırtlağa kadar gittiğini ifade etti.

Bu şekilde cildi ve çene kemiğini kesmeden boğaza kadar inebildiklerine dikkat çeken Kayhan, şunları kaydetti: "Robotla, ağız yoluyla, ağız, boğaz, gırtlak ve bademciklerin iyi veya kötü huylu tümörlerini ve kanserlerini ameliyat edebiliyoruz. Cerrahın dar alanda
ulaşamadığı yerlere robotun küçük elleri sayesinde ulaşabiliyoruz. Bu yöntem cerrah için büyük üstünlükler sağlıyor.

Hasta açısından da hem ameliyat süresi, hem de yaranın iyileşmesinin çabukluğu dolayısıyla büyük avantaj sağlıyor. Hastanın hastanede kalış süresi azalıyor. Hastalar da bu yöntemle yapılan ameliyattan çok memnun kalıyor."

Kayhan, hem robot teknolojisi, hem de kulak ve burun alanında kullanımlarının daha geliştirileceğini belirterek, son 20 yılın cerrahide endoskopi yılları olduğunu, önümüzdeki dönemin robotik cerrahi yılları olacağına inandığını ifade etti.

Hastanelerinde Ocak ayından bu yana robot kullandıklarını dile getiren Kayhan, şimdiye kadar toplam 13 vakaya boğaz yoluyla robotik cerrahi ameliyatı uyguladıklarını, kendisinin de Türkiye’de robotik cerrahi uygulayan ilk kadın cerrah olduğunu belirtti.

Türkiye’de 3’ü kamu hastanelerinde olmak üzere 7 robotun bulunduğunu kaydeden Kayhan, maliyeti 2 milyon TL’yi bulan robotun dünyada 1500 adet olduğunu aktardı.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6337 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim