• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Daha sağlıklı bir hayata merhaba deyin

Daha sağlıklı bir hayata merhaba deyin
İnsanlarla iletişim kurmak sağlığımız için önemlidir. Telefonunuzun alarmını kurun ve görüşmek istediğiniz bir arkadaşınız veya aile üyesini arayın.

Dr. Mehmet Öz Posta Gazetesindeki yazısı;

İnsanlarla iletişim kurmak sağlığımız için önemlidir. Telefonunuzun alarmını kurun ve görüşmek istediğiniz bir arkadaşınız veya aile üyesini arayın. Onları gerçekten sevindirmiş olacaksınız. Bunu Facebook’ta paylaşın ve günün en güzel anını yazarak durumunuzu güncelleyin. Cep telefonuyla uzun uzun mesajlar yazmak beni gerçekten korkutuyor. 4 çocuğum var; yani bunu sıkça yaşıyorum. Huzur ve sessizlik günün sonunda istediğiniz tek şey oluyor ama aksine bu iş beni ürkütüyor.

Bir gün eşime; “Lisa, çocuklar nerede? Sadece çekirgelerin sesi geliyor” diye sorduğumda, “Duydukların çekirge değil, çocukların Mehmet; SMS yazıyorlar” yanıtını aldım. Belki de eski kafalıyım ama tanıdığın insanların seslerini duymanın güzel olduğunu kimse inkar etmemeli. Cimri gibi algılanmaya başlamadan önce belki de çocukların bir bildiği olduğunu düşünebilirim. Sürekli iletişim içindeler ve kendilerini ifade ediyorlar. Önemsiz konularla olduğu kadar önemli konularda da arkadaşlarıyla yazışıyorlar. Tabii ki akşam yemeğinde telefonlarını ellerinden bırakmalarını ve hatta kulak misafiri olmayı isterdim ama onları anlıyorum. (Üstesinden gelemiyorsanız, telefon faturalarını ödeyin) İnsan ilişkileri sağlığınız için önemlidir ve bu, duygusal sağlığınıza da yansır.

Hiçbir şeye ayıracak vaktiniz olmadığından izole bir şekilde yaşamak çok kolaydır ancak hepimiz göz temasında bulunmada, kucaklaşma ve dertleşmede daha iyiyizdir. Sosyal hayatımızda ne kadar azimli olmaya yeltensek de bütün planlar gerçekleşmeyebilir. Cep telefonuyla mesaj yazmak güzel bir şey olabilir ama telefonu alıp numarayı çevirmek ve tanıdık bir ses duymak her zaman daha sıcak ve tatmin edici bir şeydir. Büyüdükleri zaman çocukların “Baba sen haklıydın” diyeceklerinden eminim. Cep telefonunuza alarm kurun ve çaldığında uzun zamandır görüşmediğiniz bir arkadaşınızı veya ailenizden birini arayın.

Eğer bu seneki doğum gününü kaçırmadıysanız, doğum günlerini kutlayabilirsiniz. Bu onları sevindirecektir. Tabi siz de mutlu olacaksınız. Sesinizin bu kadar işe yaradığını kim bilebilirdi ki? Bonus puan: Yapacağınız telefon görüşmesini koşu bandında yürürken veya parkta tur atarken yapın. Bu arkadaşlarımla birlikte uyguladığım bir şeydir. Son yıllarda hayatım biraz fazla hareketli hale geldiğinden görüşmek ve konuşmak bana gerçekten iyi geliyor.

Eşimle birlikte bir şeyler planlarken eposta ve SMS’le haberleşmek yerine birbirimizi aramayı tercih ediyoruz. Bu hem bize vakit kazandırıyor hem de günün ortasında eşimin sesini duymak beni mutlu ediyor. Ayrıca annebabamı ve kız kardeşimi haftada en az bir kere arıyorum. Doğruyu söylemek gerekirse, bunun başka bir alternatifi zaten yok ve olmamasından da çok memnunum. Arkadaşınızı arayın ve sizi geri aramasını isteyin. Günleri belirleyin ve belirlediklerinize uyun.

Bunu bir alışkanlık, bir adet haline getirin. Daha sık konuşmaya başladıkça bunun size kazandırdıklarını göreceksiniz. Ancak, aramalarınızı cep telefonuyla yapıyorsanız lütfen kulaklık kullanın. Sadece araba kullanırken değil, her zaman kullanmaya çalışın. Bilimde henüz kanıtlanmış bir şey yok ama yine de bunun yararlı bir tavsiye olduğuna inanıyorum.

Kalp için egzersizler

Bütün bir günün mutluluğuyla 30 dakikalık egzersizi kim değiştirir? Ben denedim. Bugün ne yaptınız? Bunu Facebook’ta paylaşın ve durumunuzu günün en keyifli anıyla güncelleyin. Egzersiz yaptıktan sonra “Neden bunu daha sık yapmıyorum ki?” demeyen biri var mı? Vücudumuz hareket etmek için tasarlanmıştır ve onu uyandırıp damarlarınızda dolaşan mutluluk kimyasallarına ulaştığınızda vücudunuz daha fazlasını ister çünkü iyi hissetmek, daha da iyi hissetmek istemenize yol açar.

Hayatım boyunca spor yaptığım için, bunu yıllardır biliyorum ve bu yüzden ne kadar kolay veya hızlı olması gerekirse gereksin her gün egzersiz yapmayı başka bir şey için gözden çıkarmam. İyi hissetmenin, daha da iyiyi istemeye yol açması gibi, fit olmak da vücudu ve beyni daha da fit olma arzusuna teşvik eder. Bugün, vücudumu çalıştırdım ve harika hissediyorum. Yarın aynısını yapacağım ve tahmin edersiniz ki ondan sonraki gün de... Egzersiz yapmanın faydaları sadece fiziksel ödüllerle kalmıyor. Hareket halinde olmak günün gerginliğinden kurtulmak için de oldukça etkili bir yoldur; sadece omuzlarınızı indirip kaldırın.

Kalp hızınızı günde yalnızca 30 dakika için artırmak veya 10.000 adım atmak iyi bir başlangıç olacaktır. Bir parkta veya alışveriş merkezinde yürüyüşe çıkın, gittiğiniz her yerde merdivenleri kullanın, toplu yoga derslerine katılın ve bir tenis maçı düzenleyin... Daha birçok seçenek var ve bunlar düşündüğünüz gibi karmaşık veya pahalı değil.

Son olarak, mutluluk etkilerini paylaşarak çoğaltın. Milyonlarca kez, “bir partner bulun ve birbirinize getireceğiniz sorumluluk duygularının tadına varın dediğime tanık olmuşsunuzdur. Mutsuzluk, girebileceği her yeri sevebilir ama mutluluk iyi geçirilen zamanı tercih eder. Sizi hergün daha iyi hissetmeye davet ediyorum. Etrafınızdaki kişileri o kadar kıskandırın ki, onlar da size katılsın. Düşünce ve hareketlerin yayılmasına ve gelişmesine fırsat verin. Ödüller garantiyse, neden olmasın ki?

Sigara içmek bağışıklık sistemimi etkiler mi?

Sigara içmek, bağışıklık sisteminizi zayıflatır. Sigara dumanında bulunan kimyasallar vücuttaki hücrelere zarar verir ve bağışıklık sisteminiz bu hasarla savaşmak için sürekli çalışır. Sonunda bağışıklık sistemi sigaranın yol açtığı bütün zararla başa çıkamaz. Yeni araştırmalara göre bir kere zayıflayan bağışıklık sistemi, akciğer kanserinin ilk evreleriyle savaşmaları için tümör savaşçısı hücreler yollayamayabilir. Yani sigara içmek akciğer kanserine neden olabilir ve aynı anda, vücudunuzun onla savaşma gücünü zayıflatabilir.

C vitamini ağız kokusunu önlemeye nasıl yardımcı olur?

C vitamini, ağız kokusunun başlıca nedenlerinden olan diş eti çekilmesi ve diş eti iltihabını önlemeye yardımcı olabilir. C Vitamini bakımından zengin yiyecekler yiyerek bakteri üremesine izin vermeyen bir ortam yaratırsınız. Portakal, mandalina gibi turunçgiller veya günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılamak için biraz kırmızı meyva ve kavun tüketin.

Kilo vermenize yardımcı olacak kahvaltı alışkanlıkları

Kahvaltıda;

1. Meyve suyu yerine yağsız süt için. Kahvaltıda yağsız süt tüketen fazla kilolu insanlar daha az yerler.

2. Kahvaltı yapan kişiler kilo vermede ve vermeye devam etmede daha başarılı olurlar.

3. Araştırmacılara göre sabahları yumurta tüketen kişiler, karbonhidrat ağırlıklı beslenen kişilere göre daha uzun süre tok kalıyor.

4. Yulaf sizin arkadaşınız! Kahvaltıda bir kase yulaf ezmesi yemek öğlen yemeğe saldırmanızı önler.

Kilonuzu korumanın en iyi yolu nedir?

Kilonuzu tek bir rakamda tutmak yerine (örneğin 65) kendi kilo grubunuzu belirleyin. Sizin için uygun olan kilo grubunu (örneğin 64’le 67 kilo arası veya bel çevresi olarak 78 cm’le 83 cm arası) seçin. Kilonuzu başka bir kişiye söylerken bunu asla tek bir rakam olarak söylememelisiniz.

Kilonuzu ideal aralığında olacak şekilde söylemelisiniz. Bunu yapmak hem kilonuzdaki doğal iniş çıkışlara izin verir hem de sizi başarısızlığa sürükleyen gelişigüzel rakamlara odaklanmanızı engelleyerek psikolojik başarınıza katkıda bulunur. Ayrıca beyniniz de doğru programlama moduna girerek vücudunuzun değişmesi gerektiğini hatırlatır.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2583 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim