• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Dakikada kaç diş çekebilirsiniz?

Dakikada kaç diş çekebilirsiniz?
Hekimlere yaptıkları iş başına para ödeme uygulaması test edildi: Bir diş hekimi haftada bir, diğeri 143 dolgu yapmış. Bu doktor, haftada 2 bin 400 dakikalık mesaiye 19 bin 10 dakikalık iş sığdırmış

Hekimlere yaptıkları iş başına para ödeme uygulaması test edildi: Bir diş hekimi haftada bir, diğeri 143 dolgu yapmış. Bu doktor, haftada 2 bin 400 dakikalık mesaiye 19 bin 10 dakikalık iş sığdırmış

Aynı hastanede çalışan üç diş hekiminden biri bir, diğeri 143 dolgu yapmışsa, aradaki farka ne denir: Yanıt: Sanal muayene! Hastanelerde hekimlere, yaptıkları iş başına 'performans' ücreti uygulamasının 'hizmetlerin şişirilip sanal tedavilere yol açacağı' iddiası test edildi, sonuçta korkuların yersiz olmadığı görüldü.
İzmir Dişhekimleri Odası, performansa dayalı ücret uygulamasına, daha ilk başta, sağlıkta 'ne kadar iş, o kadar para' mantığını güttüğü, hekimleri nitelikli hizmetten çok niceliğe yönelttiği iddiasıyla karşı çıkıp iptali için dava açtı. 2006'da açılan dava sürerken, oda bir araştırma yaptı. İzmir'de bir ilçe devlet hastanesinden, diş hekimlerinin 2007 Aralık ayı ilk haftasında yaptıkları tedavilerin listesi istendi. Başhekimlikten gönderilen listeye göre diş hekimlerinden biri beş günde 100, diğeri 79, üçüncüsü ise 161 muayene yapmıştı. Yine birinci diş hekimi dokuz, ikinci diş hekimi bir, üçüncü diş hekimi 143 amalgam dolguya imza atmıştı. Birinci ve ikinci diş hekiminin yaptıkları 'camionomer dolgu' sayısı kişi başı ikide kalırken, üçüncü diş hekimi bu tedaviden 114 kez uygulamıştı. Yine iki hekimin komplike diş çekimleri birer vakayla sınırlıydı, üçüncü hekim beş günde 65 çekim gerçekleştirmişti. Birinci diş hekimi 30, ikinci meslektaşı 44, üçüncüsü ise 108 diştaşı temizliği yaptığını beyan etmişti.

İkisi 5 bin, diğeri 22 bin puan
Toplam 12 ayrı tedavi ve girişimle ilgili birinci ve ikinci diş hekimlerinin aldığı puan 5 bin civarında kalırken, üçüncü diş hekimi fark atarak 22 bin 290 puan topladı.
İzmir Dişhekimleri Odası daha sonra bu tedavi ve girişimlerin ne kadar süre alacağı konusunda, 18 diş hekimliği fakültesi dekanlığından bilimsel görüş istedi. Ege, Marmara, İstanbul, Cumhuriyet, Karadeniz Teknik, Çukurova ve Dicle üniversitelerinden değerlendirme geldi. Muayene, çekim, dolgu gibi her tedavi için gereken ortalama süreleri belirleyen üniversitelere göre, meslektaşlarının üç katı iş beyan edip karşılığında daha yüksek puan ve ücret alan üçüncü diş hekiminin 'yaptım' dediği hizmetleri yapması 'imkânsız'dı. İstanbul Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mehmet Yaltırık "Tedavi ve girişimler için gerekli süreleri hesapladığımda her üç hekimin de diş çekimi, muayeneler ve diğer işlemleri yapabilmeleri kanaatimce mümkün değildir" dedi. Marmara Üniversitesi'nden Doç. Dr. Yaşar Özkan, raporunda şunları yazdı:
"Diş hekimlerinin bu tedavi ve girişimleri yapabilecekleri ortalama süreler dikkate alınarak hesap yapıldığında birinci diş hekiminin 5 bin 240, ikinci diş hekiminin 4 bin 916, üçüncünün 19 bin 10 dakika çalışma sürelerinin olması gerekir. Günlük mesai sekiz saat, haftada çalışma süresi 40 saat. Yani 2 bin 400 dakika. Bu sonuca göre üç hekimin de bu işlemleri uygun bir şekilde gerçekleştirmesi imkânsızdır."



3.5 dakikada bir tedavi bitiriliyor
İzmir Dişhekimleri Odası Başkanı Turgan Ülker, araştırmalarının, hastanelerdeki 'sanal tedavi'yi gözler önüne serdiği görüşünde:
"Hastanelerde çalışan meslektaşlarımız kimin ne yaptığını aşağı yukarı biliyor.
Bize yapılmamış hizmetlerin yapılmış gibi gösterildiğini iletip, yakınıyorlar. Bu hizmet başı ödeme sisteminin hizmette niteliği değil, niceliği ön plana getirdiğini, koruyucu hekimliği yok ettiğini, ağız diş sağlığında sorunları derinleştirdiğini ortaya koymak istedik. Sadece diş hekimliğinde değil genel sağlık hizmetlerinde de tablo aynı. İş başına para verilen sistemde sadece Türkiye'de değil, dünyanın her yerinde suiistimaller oluyor. Şişiriliyor. Para kamunun cebinden yani SSK, Emekli Sandığı, Bağ-Kur'dan gittiği için suiistimal olarak görülmüyor. Sonuçta diş hekiminin alacağı paranın bir sınırı var. Ne kadar yapsa en fazla maaşının vergilendirilmiş kısmının beş katına kadar alabiliyor. Yapılan işler olduğundan fazla gösterilerek hastane döner sermayelerine daha çok para girmesi sağlanıyor. Hastaneler bu yolla yenilenip özelleştirmeye hazırlık yapılıyor. Bir yandan da hastaneler arı gibi çalışıyor görünüyor. Tedavi yapılıyor ama dolgu daha kapıda düşüyor. Bu araştırmadaki üçüncü diş hekimi, yaptığını söylediği işleri yapmaya kalksa öğle yemeği yemeden, terini silmeden her işleme 3.5 dakika ayırması gerekiyor."

Bu haber toplam 2010 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim