• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Danıştay: 4/B Esasları çağdışı

Danıştay: 4/B Esasları çağdışı
Danıştay, kamuda sözleşmeli personel çalıştırılmasına dair kuralların, sözleşmeli personelin haklarını çağdaş koşullarda korumaktan uzak olduğunu görüşünü açıkladı.

Danıştay, kamuda sözleşmeli personel çalıştırılmasına dair kuralların, sözleşmeli personelin haklarını çağdaş koşullarda korumaktan uzak olduğunu görüşünü açıkladı.

Sağlık-Sen, Sağlık Bakanlığı’nda 657 Sayılı Kanunun 4/B maddesi hükmüne göre çalıştırılan sözleşmeli personelin hizmet sözleşmesinde yer alan ve döner sermaye gelirleri düşmesi halinde idareye hizmet sözleşmesini feshetme hakkı tanıyan düzenlemeyi “hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmıyor” gerekçesiyle yargıya taşıdı. Danıştay 12. Dairesi, döner sermaye gelirlerinin düşmesi halinde idareye fesih hakkı tanıyan hizmet sözleşmesinin ilgili maddesinin yürürlüğünü durdururken, kamudaki sözleşmeli personel uygulamaları hakkında çarpıcı görüşler ortaya koydu. 

Danıştay 12. Dairesi, sözleşmeli personel istihdamının zaruri ve istisnai hallerde yapılması gerektiği halde, yaygın ve asli bir istihdam türü haline geldiğine işaret ederek, şu tespitlerde bulundu: 

–Sözleşmeli Personel, Genel idare usullerine göre sürekli ve asli bir görevi yürütür hale gelmiştir.

–Sözleşme kuralları taraf iradeleri ile sözleşme serbestisi sınırları içerisinde belirlenmemektedir.

–Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına Dair Esaslar, gelişen insan hakları ve özgürlüklerine rağmen, çalışanların haklarının korunması ve sözleşmeli personel olarak istihdam edilen kamu çalışanlarının, çalışmalarının karşılıklarının telafi edilmesi bakımından, çağdaş çalışma yaşamına uygun kriterler ve koşullar bulunmaması nedeniyle ihtiyaca cevap verememektedir. 

HUKUK DEVLETİ İLE BAĞDAŞMAZ 

Davayı görüşen Danıştay 12. Dairesi kararında, söz konusu düzenlemenin, çalışanı sürekli olarak işini kaybetme tehdidi altında bırakacağı, bireyin çalışma huzuru ve güvenini ortadan kaldıracağı görüşüne yer verdi. 

Danıştay 12. Dairesinin yürütmeyi durdurma kararının gerekçesinde, devletin çalışanların huzur ve güvenini sağlamakla yükümlü olduğuna vurgu yapılarak, sözleşmenin nasıl feshedileceğine ilişkin usullerin sözleşme kavramının niteliğine uygunluk arz etmesi gerekmekte olduğu, söz konusu düzenlemenin ise bu açıdan hakkaniyetle ve hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmadığı ifade edildi. 

YARGININ KARARI İDAREYE HUKUK DERSİ 

Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, asli bir istihdam politikası haline dönüşen sözleşmeli personel uygulamasının kamuda ayrımcılığı büyüten, çalışma barışını ve huzuru tehdit eden en büyük sorun haline geldiğini belirterek, Danıştay 12. Dairesinin verdiği kararın kamudaki sözleşmeli personel adaletsizliğini çok iyi özetlediğini söyledi. 

Toplu görüşmelere yetkili sendika olarak katılan Sağlık-Sen’in temel talepleri arasında sözleşmeli personele kadro hakkı da bulunduğunu hatırlatan Kaçar şu açıklamalarda bulundu:

“Toplu görüşmelerde sözleşmeli personel sorunları 19 Ağustos tarihindeki oturumda görüşülecektir. Aynı çatı altında aynı işi yapan insanlardan birisine verilen haktan diğerinin mahrum bırakmakla çalışma barışını ve huzuru korumak mümkün değildir. Bu nedenle kamuda sözleşmeli personel uygulaması sona ermelidir ” şeklinde konuştu.

KARARIN TAM METNİ İÇİN TIKLAYINIZ.

Memurlar.net

Bu haber toplam 1449 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim