• BIST 9516.57
  • Altın 2491.699
  • Dolar 32.5984
  • Euro 34.8278
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Danıştay biraz da hastalara müjdeli haberler versin

Danıştay biraz da hastalara müjdeli haberler versin
Danıştay'ın, Sağlık Bakanlığı tarafından Tam Gün Yasası ile ilgili yapılan basın açıklamasına yönelik yürütmeyi durdurma kararı vermesi, tartışmaları da beraberinde getirdi.

Kararın, birkaç saat içinde alınması ve Danıştay 5. Dairesi Başkanı'nın karşı oy vermesi dikkat çekti. Hukukçular, "O zaman Danıştay'daki bir memur mesai saati dışında özel hukuk bürosunda çalışsın." diyerek Danıştay'ı eleştirdi. 'Muayenehanesi olan 3-4 bin doktora müjde' haberlerine tepki gösteren hasta dernekleri ise, "Biraz da 70 milyona müjde verin." açıklamasını yaptı.

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ulusoy kararı eleştirenlerden. Anayasa Mahkemesi'nin tam gün çalışmayı değil, mesai saatleri dışında çalışma engelini iptal ettiğini söyleyen Ulusoy, bunun da kamudaki doktorları kapsamadığını söyledi. Ulusoy, Tam Gün'ün içinde yer alan 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 12. maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan 'kamu görevlileri aynı zamanda mesleğini serbest olarak icra edemeyecekler' hükmünü örnek gösterdi. Ayrıca Tam Gün ile yürürlükten kalkan ve eskiden hekimlerin mesai sonrasında serbest çalışmasına izin veren 2368 sayılı düzenlemeyi de Anayasa Mahkemesi'nin iptal etmediğini hatırlattı. Danıştay'ın kararının kamu çalışma düzenine de aykırı olduğunu vurgulayan Ulusoy, "Kamu çalışma sisteminde 8 saatten sonra bir hekimin gidip 4-5 saat muayenehanesinde çalışması ve ertesi gün tekrar işbaşı yapması sıkıntılı bir durum. Hasta olarak hekime nasıl güveneceksiniz? Bu, hatalara da kapı açar." dedi. 657 sayılı Devlet Memurları Yasası'nda mesai saati dışında çalışmanın yasaklandığını da anlatan Ulusoy, "Devlet memurunun mesai saatinde kazanç getirecek bir işte çalışması yasak. Danıştay'ın kararında özel muayenehane açılmasının kazanç getirici bir faaliyet olmadığı yönünde kararı var. Bu da yanlış. Muayenecilik de kazanç getirici bir uygulamadır." ifadesini kullandı.

Hasta Hakları Koruma Derneği Başkanı Avukat Zeki Sadunoğlu ise Danıştay'ın basın açıklamasına verdiği yürütmeyi durdurma kararını anlayamadıklarını belirtti. "Bu bir basın açıklaması, idari bir karar değil. Davalık bir durum da söz konusu değil." dedi. Tam Gün'ün doktorlar arasında yüzde 80'ler civarında kabul gördüğünü ifade eden Sadunoğlu, sürekli 3-4 bin muayenehanesi olan doktora müjdeli haber verildiğini belirterek, biraz da vatandaşa müjdeli haber verilmesini istedi. Türkiye'de vatandaşın muayenelere 200-300 lirayı tedavi olmak için değil, hekimin hastanesinde daha iyi hizmet almak için verdiğini aktaran Sadunoğlu, Tam Gün'e karşı olmanın insan haklarına karşı olmayla aynı anlama geldiğini söyledi.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2257 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim