• BIST 9079.97
  • Altın 2322.611
  • Dolar 32.345
  • Euro 34.8965
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Danıştay kararını verdi

Danıştay kararını verdi
4-C uygulamasına yönelik tartışmalar, sendikaların 4-C'nin iptali için Danıştay'a başvurma kararı ile devam ediyor.

Tartışmalar sürerken Danıştay'ın sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin mevzuatı çağ dışı olarak niteleyen bir görüşü ortaya çıktı.

Kamuda yaklaşık 200 bin sözleşmeli personel, farklı ad ve haklarla çalıştırılıyor. Her yıl imzaladıkları hizmet sözleşmeleri ile kadrolu memurlara tanınan bir çok haktan mahrum bırakılan sözleşmeli personel, izin ve rapor hakkından, iş güvencesini ortadan kaldıran hükümlere kadar bir çok sorunu yargı yoluyla aşmaya çalışıyor. Danıştay ise Sağlık-Sen'in açtığı davaya ilişkin verdiği bir kararda, sözleşmeli personel mevzuatını çağ dışı olarak nitelendirdi.

Danıştay, Sağlık-Sen'in, sözleşmeli personele ait hizmet sözleşmesindeki döner sermaye gelirlerinin yetersiz olması halinde idareye sözleşmeyi feshetme hakkı tanıyan hükmün iptali için açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı verdi. Danıştay, bu kararında sözleşmeli personel mevzuatının, çağdaş çalışma yaşamına uygun kriterler ve koşulları içermediği, bu nedenle sözleşmeli personelin çalışmalarının karşılığının telafi edilmesi bakımından ihtiyaçlara cevap veremediği görüşünü açıkladı.

Danıştay'ın bu görüşü, 4-C uygulamasının iptali yönünde Danıştay'a dava açmaya hazırlanan sendikaları umutlandırdı.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, kamuda sözleşmeli istihdamının hukuken istisnaî bir uygulama olması gerekirken aslî bir istihdam politikası haline dönüştüğüne dikkat çekti. Sözleşmeli personel uygulamasının kamuda ayrımcılığı büyüten, çalışma barışını ve huzuru tehdit eden en büyük sorun haline geldiğini belirten Kaçar, Danıştay'ın verdiği kararın kamudaki sözleşmeli personel adaletsizliğini çok iyi özetlediğini söyledi.

Kaçar, sendika olarak sözleşmeli personele yönelik adaletsiz düzenlemelere karşı açtıkları, davaların birçoğunda Danıştay'ın yürütmeyi durdurma ve iptal kararı verdiğine dikkat çekti. Kaçar, şunları söyledi: "Sözleşmeli personele 30 günden fazla hasta olamazsın deniliyordu. İdareye sebep göstermeden sözleşmenin feshi hakkı tanınıyordu. Yine, kurum gelirlerinin düşmesi halinde idareye sözleşmeyi feshetme hakkı tanıyordu. Halen sözleşmeli personel, kamu veya özel sektördeki hiçbir çalışanın ödemediği damga vergisini, hizmet sözleşmesinin yenilenmesi nedeniyle ödüyor. Sendika olarak bu adaletsizlikleri gidermek için mücadele ediyoruz. Şimdi de memurlara görev yeri değişikliğinde ödenen harcırahın sözleşmeli personele de ödenmesi için Danıştay'a dava açtık. Hükümet çalışma barışını bozan ve adaletsizliği büyüten sözleşmeli personel uygulamasına mutlaka çözüm bulmalıdır."
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4366 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim