• BIST 9789.49
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 24 °C

Danıştay Protez ve Ortez Sorununu da Çözmeli

Danıştay Protez ve Ortez Sorununu da Çözmeli
Türk Sağlık -Sen Başkanı Kahveci: "Danıştay Protez ve Ortez Sorununu da Çözmeli" . Danıştay'ın, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Ödeme Kapsamına Almadığı Koroner Kalp Rahatsızları İçin Gerekli Olan İlaçlı ...

Danıştay'ın, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) ödeme kapsamına almadığı koroner kalp rahatsızları için gerekli olan ilaçlı stentleri yine kurumun ödemesi kararını vermesi, gözleri Sağlık Uygulama Tebliği'nde yer alan "Tıbbi Malzeme Temin Esasları"na çevirdi. Esaslara göre, protez ve ortez bedelleri SGK tarafından karşılanmıyor. Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, protez gibi çok gerekli tıbbi malzemeleri vatandaşın ödememesi gerektiğini söyleyerek, protez ve ortezlerin ancak 5-10 bin dolar gibi rakamlarla tedarik edilebildiğini belirtti.

SGK, protezler ile işlevini kısmen veya tamamen kaybetmiş uzuvların performansını arttırmak ve daha fazla kullanılabilir hale getirmek amacıyla vücuda takılan yardımcı cihaz olan ortezlerin ödemesini karşılamıyor. SGK'nın artık sağlıkla ilgili sorunları çözemediğini ifade eden Kahveci,

SGK'nın hem prim hem de katkı payı almasını da doğru bulmadıklarını kaydetti. Kahveci, şöyle konuştu:

"SGK'nın reform dediği süreçten hiçbir şey çıkmadığını gördük. Önemli olan vatandaşı zora sokmayacak uygulamalar getirmek. Danıştay, ilaçlı stentleri SGK'nın ödemesine karar verdi. Şimdi sırada protez ve ortezler var. Çünkü protezler de hastaların karşılayamayacakları kadar yüksek bedellerde. Üstelik SGK'nın hastadan hem prim hem de katkı payı almasını da doğru bulmuyoruz. İlaçlı stentler konusunda Danıştay'ın bu kararı alması gerektiğini düşünüyorduk. SGK diğer tüm uygulamalarından da anlaşıldığı gibi artık sağlıkla ilgili konuları halledemez hale geldi."

-PROTEZİN FİYATI 10 BİN TL'Yİ BULUYOR-

Sağlık Uygulama Tebliği'nde, 3 yılda bir yenilenmesi gerektiği belirtilen diz üstü protezinin fiyatı 5 bin 650 TL olarak görüzürken, 5 yıl kullanım süresi olan aktif vakum sistemli modüler diz altı protezinin fiyatı ise 9 bin 800 TL olarak veriliyor. 2 yıl kullanım süresi olan Uzun Yürüme Ortezi Bilateral'in fiyatı ise 4 bin 300 TL olarak veriliyor.

Bu rakamların, insanları ciddi oranlarda mağdur ettiğini belirten Kahveci, SGK'da sistemin hala oturmadığını söyleyerek, katkı paylarıyla kendisine finansman yaratmasının bile uygulamalardaki yanlışlığı ortaya koyduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"SGK katkı paylarıyla kendisine finansman yaratmaya çalışıyor. Sistem hala oturtulamadı. Normalde neyi, ne kadar alacağına karar verip bir daha katkı payı almaması gerekir. Vatandaş sağlık giderleri konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor. Normalde stentler bin TL kadarken ilaçlı stentler 5 bin TL idi. Vatandaş nasıl veriyordu bu parayı? Bunu düşünmek lazım. Şimdi bu sorun ortadan kalktı. Protezler ve ortezler de ciddi paralarla temin ediliyor. Burada da 5 bin TL 10 bin TL gibi rakamlardan bahsetmek mümkün. Vatandaş nasıl ödeyecek bu rakamı? Sağlık hizmetlerine ulaşmakta sıkıntı yaşıyorsa vatandaş, uygulamada bir sorun var demektir."
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9618 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim