• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 24 °C

Danıştay TEİS'in SUT'la ilgili yürütmeyi durdurma istemini tekrar görüşecek

Danıştay TEİS'in SUT'la ilgili yürütmeyi durdurma istemini tekrar görüşecek
TEİS tarafından 2007 Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) nin bazı maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için açılmış olan davada, Danıştay 10. Dairesinin vermiş olduğu yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin karar; Danıştay İdari Dava Daire

TEİS tarafından 2007 Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) nin bazı maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için açılmış olan davada, Danıştay 10. Dairesinin vermiş olduğu yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin karar; Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca OYBİRLİĞİ ile bozuldu.

Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) 'nin 4.1.2 maddesi, 6.1-ç bendinin 2. ve 3. fıkrası, 12.1.1 maddesinin 2. bendi, 12.1.2 maddesinin 1. ve 2. paragrafı, 12.10 maddesinin 1. fıkrası, 14.1 c bendi ile 14.1-d bendinin 4. fıkrası ve 25.6. maddelerinin yürütmelerinin durdurulması ve iptali için Danıştay 10. Dairesinde TEİS tarafından dava açılmıştı.
Danıştay 10. Dairesi 14.03.2008 tarihinde verdiği kararla yürütmeyi durdurma istemiyle ilgili başvuruyu reddetmiş, bunun üzerine TEİS tarafından Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na başvurularak söz konusu karar temyiz edilmişti.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 15/05/2008 tarih ve 2008/464 Y.D.İ. no.lu kararında TEİS'in başvurusunu kabul ederek, Davanın Danıştay 10. ve 11. Dairelerinden oluşacak “müşterek kurulca karara bağlanması” gerektiği görüşüyle Danıştay 10. Dairesinin kararını oybirliği ile kaldırmıştır.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nca iki Danıştay Dairesinin ortak kurul oluşturması kararı ilaç ve eczacılıkla ilgili bu tür davalarda ilk kez verilmiş olup, bu karar doğrultusunda, Danıştay 10. ve 11. Daireleri oluşturacakları ortak kurulda TEİS'in yürütmeyi durdurma istemini tekrar görüşüp karara bağlayacaktır.
 
Dava dilekçesine aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz:
 
 
 
 
YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASI VE İPTALİ İSTENEN 2007 SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ (SUT) MADDELERİ AŞAĞIDADIR
 
1-) Dava konusu Tebliğin 4. Tedavi kategorileri ve ilişkili tanımlar başlıklı ve 4.1. Yatarak tedaviler alt başlıklı 4.1.2. maddesi:
 
“Aşağıda belirtilen ve sağlık kurumlarında yatış ve taburcu işlemi yapılmadan, 24 saatlik zaman dilimi içinde yapılan tedaviler, günübirlik tedavi olarak değerlendirilir.
Günübirlik tedavi kapsamındaki işlemler;
a) Kemoterapi tedavisi,
b) Radyoterapi tedavisi (radyoterapi tedavi planlaması hariç),
c) Genel anestezi, bölgesel anestezi, intravenöz veya inhalasyon ile sedasyon gerçekleştirilen tanısal veya cerrahi tüm işlemler,
ç) Diyaliz tedavileri,
d) İntravenöz ilaç infüzyon uygulaması.”
 
2-) Hastaların kuruma ödemesi gereken hasta muayene katılım payı ücretinin tahsilat sorumluluğu ve yükümlülüğünü eczacılara yükleyen Tebliğin 6.1 maddesinin ç bendinin 2. ve 3. fıkraları
“Diğer kişiler için ise reçete ile ilaç temini için başvurulan Kurumla sözleşme yapmış serbest eczaneler tarafından, tahsil edilir.
Sağlık kurum ve kuruluşlarında muayene sonucunda reçete düzenlenmemesi veya düzenlenen reçete muhteviyatının sözleşmeli eczanelerden alınmaması hallerinde, bu muayenelere ilişkin poliklinik muayene katılım payları, sözleşmeli eczanelere ilk müracaatta toplu olarak tahsil edilir.”
 
3-) Teşhis kısaltmalarına sınır getiren Tebliğin 12.1.1 maddesinin değişik 2. bendi;
“Düzenlenen reçetelerde mutlaka teşhis yer alacaktır. Teşhislerde kısaltma yapılmayacaktır. (Kurumca duyurulacak teşhis kısaltmaları hariç)”
 
4-) Tebliğin 12.1.2. maddesinin 1. fıkrası ve 2. fıkrasının 1. cümlesi
Yatarak tedavilerde hastanede kullanılacak ilaçların hastane tarafından temini zorunludur. Kurumla sözleşmeli resmi sağlık kurumlarında yapılan yatarak tedavilere ait faturalarda yer alan ilaç bedelleri, ayrıca belirtilmek kaydıyla faturaların Kuruma teslim tarihinden itibaren 15 gün içinde avans olarak ödenir. Bu avans, tedavi faturalarının kesin ödemesi sırasında mahsup edilmek suretiyle kapatılır.
Sağlık kurumlarında yapılan tedavilerde kullanılan ilaçların sağlık kurumunca temin edilme zorunluluğu, resmi sağlık kurumları için Tebliğin yürürlük tarihinden itibaren 120 gün sonra uygulamaya konulacaktır.”
5-) Tebliğin 12.10. maddesinin 1. fıkrası maddesi
Tebliğin İntravenöz ilaç tedavisi başlıklı 12.10 maddesinin 1. fıkrası;
“Sağlık kurumlarında intravenöz tedaviler, hastanın yatışı yapılmadan uygulanabilir. Bu uygulama için tedavide kullanılacak ilaçlar ve sarf malzemelerinin tedaviyi yapan sağlık kurumu tarafından temin edilmesi halinde günübirlik tedavi kapsamında Kuruma fatura edilir.”
6-) Tebliğin 14.1.c bendi ve 14.1.d. bendinin 4. fıkrası
Tebliğin 14.1 maddesinin c bendi;
“Yukarıda (a) ve (b) bentlerinde belirtilen imalatçı/ithalatçı indirimi yapıldıktan sonra kalan tutarlar üzerinden uygulanacak eczane indirimi,
01.07.2007 tarihinden itibaren eczacı indirimi, 2006 yılı satış hâsılatı (KDV hariç);
 
240.000 YTL’ye kadar olan eczaneler tarafından %3,
240.000 YTL ile 480.000 YTL arasında olan eczaneler tarafından %3,5,
480.001 YTL ile 600.000 YTL arasında olan eczaneler tarafından %4,
600.001 YTL üzerinde olan eczaneler tarafından %4,5,
oranında uygulanacaktır.
Bu tarihe kadar, yürürlükteki eczacı indirimi geçerli olmaya devam edecektir.”
Tebliğin 14.1 maddesi d bendinin 4. fıkrası ise,
“Hastaneler, yatarak tedavilerde kullandıkları ve kendi eczanelerinden temin ettikleri ilaçlara da yukarıda belirtilen esaslara göre imalatçı/ithalatçı indirimi ile % 3,5 oranında eczacı indirimi uygulayarak fatura edeceklerdir. Serbest eczane satışı olmayan ve Sağlık Bakanlığı tarafından “depocu fiyatlı ilaçlar” şeklinde tanımlanan ürünlere, depocu satış fiyatı üzerinden Tebliğ eki EK–2/D Listesinde gösterilen imalatçı/ithalatçı indirimi uygulanır, ayrıca eczacı indirimi uygulanmaz.”
7-) Tebliğin Fatura inceleme ve ödeme işlemleri başlıklı 25.6. maddesi;

“Kuruma teslim edilen faturalar teslim edildiği ayın 15 inci gününden itibaren 45 gün içinde Kurumca belirlenecek usul ve esaslara göre incelenerek ödemeye hazır hale getirilir. Kurumun “muhasebe birimince” fatura ekinde teslim alınan talep yazısında belirtilen yatan hastalara kullanılmış toplam ilaç ve malzeme tutarı, fatura teslim tarihinden itibaren 15 gün içerisinde sağlık kurumunun fatura üst yazısında belirtilen banka hesap numarasına ödenir. 45 gün içerisinde incelenerek mutabakata varılmış olan faturalar için, ödenmesi gereken tutardan, daha önce ödenmiş olan ilaç ve malzeme bedelleri düşülerek geri kalan tutar sağlık kurum ve kuruluşlarının fatura üst yazısında belirtilen banka hesap numarasına ödenir. Mutabakata varılamaması durumunda Kurumla sağlık kurum ve kuruluşları ile yapılacak protokol ve sözleşmelerde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde ödeme işlemleri gerçekleştirilir. Fatura incelemesinin 45 gün içerisinde tamamlanamaması durumunda ise Kurumca belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda sağlık kurum ve kuruluşlarına fatura bedelinin ilaç ve tıbbi malzeme bölümü dışında kalan kısmı için avans veya kredi ödemesi yapılır.”

Bu haber toplam 3369 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim