• BIST 9079.97
  • Altın 2308.523
  • Dolar 32.3143
  • Euro 35.0465
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

Danıştay'ın karar verme süresi de 6 aya inecek

Danıştay'ın karar verme süresi de 6 aya inecek
Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Daire Üyesi Halil Koç, eskiden karar verme süresi ortalaması 3 yıl olan ilk derece mahkemelerinin artık 6 ayda karar verdiğini belirtti.

HSYK 2. Daire Üyesi Halil Koç, eskiden karar verme süresi ortalaması 3 yıl olan ilk derece mahkemelerinin artık 6 ayda karar verdiğini belirterek, "Hakim ve savcılarımız yüksek mahkemeler de bekleme sürelerinin azaltılması için yoğun bir çaba içendeler. Danıştay'da ortalama üç yıl olan bekleme süresini 6 aya indirmeye yönelik gayretlerimiz var." diye konuştu.

Halil Koç, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından Türkiye'nin değişik illerinde görev yapan 90 kişiden oluşan idari yargı hakimlerinin katılımı ile yapılan 'Hukuki Müzakere Toplantısı'nın açılışı için geldiği Bursa'da gazetecilere açıklamalarda bulundu. Mahkemelerde dava bitim süresinin son yıllarda azalmasına rağmen yüksek mahkemelerde halen yıllar süren bekleme süresi olduğu yönündeki soru üzerine konuşan Halil Koç, 2010 yılındaki anayasa değişikliğinden sonra HSYK'nın daha demokratik ve çağdaş bir yapıya ulaştığını kaydetti. Koç şunları söyledi: "HSYK, bu dinamizm sonucunda hakim ve savcılarımızla daha ciddi ilgilenmekte ve bunların eğitimlerine ciddi bir katkı sağlamaktadır. Bu da yargının daha kaliteli ve hızlı ve etkin olmasını sağlamaktadır. Biz hakim ve savcılarımızla 3 yıldır süren eğitimlerle ciddi mesafeler aldık. Bu kapsamda özellikle idari yargıda, ilk derece mahkemelerinde yargılama sürelerini ciddi anlamda kısalttık. Ortalama ilk derece yargı yerlerinde, 6 aylık süre zarfında vatandaş sonucunu elde edebiliyor. Şu anda yüksek mahkeme nezdinde ciddi bir şekilde bekleme süreleri uzamış vaziyette. Onunla ilgili de ciddi çalışmalar devam ediyor. Usül Kanunu'muzda yapılacak değişikliklerle en kısa zamanda yüksek mahkemelerde dosyaların bekleme sürelerin de kısalacağını ümit ediyoruz. Bu çalışmalarımızın hepsi yargının hızlanmasına yönelik olarak yapılmaktadır. Hakim ve savcılarımızla ilgili ciddi eğitim çalışmalarına devam ediyoruz. İnşallah bunun yansımalarını vatandaşlarımız görecek. Daha etkin ve yararlı yargı için elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz."

DANIŞTAY'DA BEKLEME SÜRESİ 6 AYA İNECEK

Bir gazetecinin "Daha önce mahkemelerde ne kadar süre zarfında karar veriyordu?" şeklindeki soruyu cevaplandıran Halil Koç, Danıştay'da bekleme süresinin de 3 yıldan 6 aya indirme gayretinde olduklarını dile getirdi. HSYK 2. Daire Üyesi Halil Koç şöyle devam etti: "Daha önce ilk derece mahkemelerinde 3 yıla kadar uzayan süreler vardı. Şanda biz idari yangı olarak Danıştay'da yaklaşık 3 yıl bekleme süresi var. Bunu, zaman içinde en aza indirmeye çalışıyor, yüksek mahkeme üyelerimiz de yoğun bir gayret içindeler. Bu süreyi en az 6 aylık bir süre zarfına indirmeyi ümit ediyoruz. İnşallah vatandaşlarımızın 1 yıl içinde başlayan ve biten bir yargı sürecini elde etmesi için gayretimiz devam ediyor."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1941 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim