• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 14 °C

Dayakçı kocaya 'özel' merkez

Dayakçı kocaya 'özel' merkez
Sağlık Bakanı Akdağ, “Hastaların aylarca yattığı akıl hastaneleri tarih oluyor. Ruh sağlığı merkezlerinde eşine şiddet uygulayan erkekler de tedavi görecek” dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bundan böyle psikiyatri hastalarının uzun süre psikiyatri kliniğinde yatmayacağını belirterek, bu hastaların daha sonraki tedavilerinin, “Toplum Temelli Ruh Sağlığı Merkezleri”nde devam edeceğini belirtti. Akdağ, “Hastaların evlerinden uzak hastanelerde aylarca yattığı akıl hastaneleri tarih oluyor” dedi. Akdağ, Toplum Temelli Ruh Sağlığı Merkezleri’nde, suç işlemiş psikiyatri hastaları ve eşine şiddet uygulayan erkeklerin de tedavi göreceğini bildirdi.

Akdağ, dün “Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı”nı açıkladı. Akdağ, eylem planında yeni bir hizmet modeli öngörüldüğünü, bu modelde hedefin hastanın evine en yakın yerde hizmet alması olduğunu bildirdi. Akdağ, “Eğer kısa süreli bir yatış gerekiyorsa, hastanın o ildeki psikiyatri kliniğinde kısa süreli yatışı sağlanacak. Bundan sonra ise ‘Toplum Temelli Ruh Sağlığı Merkezleri’ dediğimiz bir merkezde takip edilecek” dedi.

Uğraş terapisti
Bu merkezlerin 29 ilde mevcut olduğunu ve bu sayıyı ilk etapta 236’ya çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Akdağ, merkezlerde; psikiyatri uzmanı, psikolog, sosyal çalışmacı ve uzman hemşirelerin çalıştığı alanların olacağını, hastaların rehabilitasyonlarına katkı sağlamaları için ise uğraş terapistlerinin olacağını belirtti.

Akdağ, “En mükemmel akıl hastanesinde de yatsanız, oradaki personeli en mükemmel şekilde de geliştirseniz, bu uzun yatışların olduğu hastanelerde, bir müddet sonra personelin davranış biçimi değişiyor. Dolayısıyla böyle farklı hastaneler yapmıyoruz, bu farklı hastaneleri de süreç içinde ortadan kaldıracağız” diye konuştu.

Akdağ, hastaların bu merkezlere günübirlik olarak gidip evine dönemediği durumlarda da hizmeti hastanın evine ulaştıracaklarını kaydetti. Kısa vadedeki bu hizmet modelinin süreç içinde aile hekimleriyle de irtibatlandırılacağını belirten Akdağ, orta vadede ise her ile psikiyatri uzmanlarının yanına çocuk psikiyatristlerinin de verileceğini söyledi.

Dayakçı kocaya tedavi
Akdağ, eşine şiddet uygulayan erkeklerin psikolojik tedavi görmesini öngören düzenlemenin anımsatılması üzerine, “Şiddet uygulayan eşleri yalnızca cezalandırmanın yetmeyeceğini biliyoruz. Cezalandırılması gerekenler elbette cezalandırılacaktır. Bizim işimiz bir şekilde bu davranışlarda bulunanların ruh sağlığı ile ilgili bir problemleri varsa, bunların da tedavi edilmesi ve rehabilitasyona tabi tutulmasıdır. Merkezler buna göre dizayn ediliyor” dedi.

‘İtalyan modelini benimsiyoruz’

Bakan Recep Akdağ, özellikle Avrupa’da İtalya merkezli başlayan ve yaygınlaşan, Dünya Sağlık Örgütü’nün de önerdiği bir modeli benimsediklerini, bu modele göre de, psikiyatri hastalarının yatmaları gerekiyorsa normal hastanelerde, kendilerine ayrılmış bölümlerde yatacaklarını, ancak daha sonra Toplum Temelli Ruh Sağlığı Merkezleri’nde tedavilerinin devam edeceğini belirtti.

Akdağ, adli psikiyatri için de özel klinikler yaptıklarını belirterek, “Suç işlemiş bazı kişilerin hapishanede değil, adli psikiyatri kliniklerinde yatırılması gerekiyor. Onun için bu hastalara özel hastaneler yapıyoruz” dedi.

‘BAKANLIK ADINA ALINAN UZMAN EĞİTİMİNİN YÜKÜMLÜLÜĞÜ VAR

Bakan Recep Akdağ, uzmanlık öncesinde doktorlara senet imzalatılacağı ve mecburi hizmetini tamamlamayan doktorların tazminat ödeyeceği iddiasının sorulması üzerine, “Doktorların zaten devlet hizmeti yükümlülüğü var. Bakanlık adına uzmanlık eğitimi yapmışsa, bu hususta bir takım yükümlülükler oluşuyor, bu çok tabidir” dedi. Akdağ, görevinde yetersiz görülen uzman hekimlerin yeniden eğitime tabi tutulması konusundaki haberlere ilişkin ise, “Bu yeni teşkilat kanunu taslağımızla alakalıdır. Bir şekilde göreviyle ilgili eksikliği tespit edilen ve bunun idari ya da adli açıdan ortaya konduğu hekimlerimizin, belli bir süreyle eğitim alması gibi bir düşüncemiz var.

Ama idari ya da adli bir soruşturmayla görev kusuru tespit edilen kişilerden bahsediyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1771 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim