• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Dekan: "Özel hastaneler suistimal ediyor"

Dekan: "Özel hastaneler suistimal ediyor"
Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akgül, sezaryenle doğum oranının yüzde 50'ye çıktığını belirterek, "1 milyar dolarlık pazar oluştu. Özel hastaneler suistimal ediyor.

Türkiye'nin yetiştirdiği dünyaca ünlü kalp cerrahlarından olan Prof. Dr. Ahmet Akgül, sezaryenle doğuma savaş açtı. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı da olan Prof. Dr. Akgül, Türkiye'de sezaryenle doğumun özel hastanelerde yüzde 70'lere ulaştığını bunun da ekonomiye yıllık 1 milyar dolarlık ek yük getirdiğini söyledi. Doğumlarda 'ebe'nin etkin olması gerektiğini ancak Türkiye'de ebelerin hamilelik ve doğum aşamasında kullanılmadığını söyleyen Akgül, "Ebelerin hamilelik ve doğumda birincil rol oynaması gerekir. Oysa jinekologlar devrede olduğu için hastaların korkusu da kullanılarak sezaryenle doğum oranı çok arttı" dedi. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) öngördüğü ve tavsiye ettiği sezeryan ile doğum oranın yüzde 5-15 arasında olduğunu söyleyen Akgül, "Türkiye'de bu oran her yıl artıyor. 2015 yılında devlet ve özel hastane ortalamalarında sezaryenle yapılan doğum oranı yüzde 50'yi geçti. Özel hastanelerde ise yüzde 70'lerde" dedi. Akgül, sezaryenle doğum ücretlerinin özel hastanelerde 10-20 bin, normal doğumun da bin 500 ila 10 bin lira arasında olduğunu söyledi. 

HASTA YÖNLEND İRİLİYOR

Devletin ilk başta sezaryenle doğumda 2 bin liraya kadar ödeme yaptığını ancak artan oranlar nedeniyle bu desteğin 450 liraya çekildiğini vurgulayan Akgül, "Bu iş büyük ekonomiye döndü. Özel hastanalerdeki doktorlar, hastaları sezaryene yönlendiriyor. Hamile hanımların doğum korkusu da sezaryen sayısını artırıyor. Oysa bu yöntem en son çözüm olarak kullanılmalı" diye konuştu. Akgül, Amerika'da sezaryen oranının yüzde 30, Hollanda, Belçika, Norveç, Finlandiya'da yüzde 13-16, Fransa'da yüzde 20, Almanya'da ise yüzde 30, Afrika'da ise yüzde 3 olduğunu söyledi. Yöntemin anne ve çocuk sağlığını da olumsuz etkilediğini söyleyen Akgül, "Sezaryen bir tedavi biçimi olmaktan çıkmış, toplumu her yönüyle sömüren bir salgın haline gelmiş durumda" diye konuştu. 

BAĞIŞIKLIK ZAYIFLIYOR

Sezaryen ile doğum yıllık 1 milyar dolar civarında ek maliyet getirdiği gibi, anne ve çocuk sağlığını da olumsuz etkilediğini söyleyen Ahmet Akgül, "Anne ve çocukta sağlık sorunlarını artıyor, ayrıca gereksiz ameliyatlardan doğan gereksiz yatak doluluk oranları yaşanıyor" dedi. Ebe yetiştiren Sağlık Bilimleri Fakültesi'nin dekanı olduktan sonra bu çarpıklığın üzerine daha çok gitme imkanı bulduğunu belirten Akgül, "Sezaryen toplumu sömüren 'salgın' haline gelmiş. Yurtdışında doğum olayı ile ilgili ilk muhatab ebelerdir. Yaptığımız araştırmada ebelerin görevleri gereği istihdam edilmediğini gördük. Ebeler hemşirelik görevlerinde çalıştırılıyor" diye konuştu.

EBELİK YASA TASARISI HAZIR

Prof . Dr. Ahmet Akgül, sorunun giderilmesi için yasa çıkması gerektiğini söyledi. Bu konuda Ebeler Derneği Kanun Tasarısı hazırladıklarını belirten Akgül, "Bu taslaktaki 4'üncü madde sorunu çözebilir. Maddede ebenin görevlerinin arasında, gebelik, doğum, doğum sonrası ve yeni doğan döneminde gerekli izleme, bakım, danışmanlık ve eğitim hizmetlerini yürüteceği, normal doğumları yaptıracağı belirtiliyor. Ayrıca ebenin, temel sağlık hizmetleri kapsamında, bağışıklama, 0-6 yaş çocuk bakımı, bulaşıcı hastalık kontrollerinde görev alacağı öngörülüyor. Bu taslağın yasalaşması sezaryenle doğum oranını azaltır" dedi.

İBRAHİM ACAR

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6680 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim