• BIST 8740.24
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 13 °C

"Demirden zengin besinler siyah gıdalardır"

"Demirden zengin besinler siyah gıdalardır"
Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Güler: "Demirden zengin besinler siyah gıdalardır. Kırmızı et, siyah üzüm ya da incir yiyorsa bu kişi kansız kalmaz"

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Başkanı Prof.Dr. Kerim Güler, siyah renkli gıdaların demir bakımından zengin olduğunu belirterek, "Kırmızı et, siyah üzüm ya da incir yiyorsa bu kişi kansız kalmaz." dedi.

Güler, Antalya'nın Serik ilçesi Belek turizm merkezinde gerçekleştirilen 19. İç Hastalıkları Kongresi'nde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de görülen en önemli rahatsızlıklardan birinin kansızlık olduğunu bildirdi.

Kansızlığın en önemli nedenlerinden birinin ise demir eksikliği olduğunu ifade eden Güler, "Bir hastada demir eksikliği varsa ya alınımında bir sorun vardır ya da kayıp vardır. Kadınlarda sık görülmesinin nedeni adet kanaması nedeniyle kaybedilen demirdir. Biz bunu doğal karşılıyoruz. Kaybın yeri doldurulamazsa açık olacaktır. Erkek hastada ya da adetten kesilmiş kadın da kansızlık demir eksikliği tipinde ise bunu bir takım tahlillerde çok rahat anlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Demir bakımından zengin gıdalarla beslenmenin önemine dikkati çeken Güler, "Demirden zengin besinler siyah gıdalardır. Kırmızı et, siyah üzüm ya da incir yiyorsa bu kişi kansız kalmaz. " diye konuştu.

Türkiye'de çayın çok tüketildiğini, bunun da demir emilimini engellediğini kaydeden Güler, şöyle konuştu:

"Çay, demir emilimini engelliyor. Çünkü çayın içerisinde fitat ve fosfat bulunuyor. Yabancı bayanlar da Türk bayanlar da adet görüyorlar ama Türkiye'de demir eksikliği anemisi çok fazla. Bunda çayın da rolü var. Önemli bir bulgu tespit ettiğimiz zaman 'neden böyle oluyor?' diye mutlaka araştırmamız lazım. Eğer kansızlık ortaya çıktıysa bunu sadece yiyeceklerle düzeltmek mümkün değildir. Mutlaka ilaç takviyesi yapmak lazımdır ama ondan sonraki idame döneminde beslenmeyi de biz tavsiye ediyoruz."

- Diyabet, yüksek tansiyon ve obezite damar yapısını bozuyor

Kardiyovasküler hastalıklarla ilgili de konuşan Güler, diyabet, yüksek tansiyon ve obezitenin damarı bozan en önemli faktörlerden olduğunu söyledi. Güler, hipertansiyon, şeker ve yağ oranları yüksek olan hastaların genellikle kalp ya da beyinsel hastalıklardan hayatlarını kaybettiklerine dikkati çekti.

Kardiyovasküler hastalıkların dünyada en önemli ölüm nedenleri arasında yer aldığını ifade eden Güler, "Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2020 yılında da kardiyovasküler hastalıkların yine en başta gelen ölüm nedenlerinden olacağı da aşikardır." dedi.

Hastaların bütün uğraşlarına rağmen tedavi yöntemlerine riayet etmediğini anlatan Güler, "Gelişmiş ülkelere göre tedavideki başarı oranımız, kullandığımız ilaçlar ve hekim kalitesinin aynı olmasına rağmen istediğimiz başarı oranını yakalayamıyoruz. Çünkü kafalar bir takım yanlış fikirler ile tedaviden uzaklaşmayı gerektirecek yöne sapıyor. " diye konuştu. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2794 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim