• BIST 8890.43
  • Altın 2239.539
  • Dolar 32.3365
  • Euro 35.1002
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

Denetimli serbestlik süreci içinde bulunanlara özel sağlık tesislerinde çalışma izni verilebilmesi hakkında

Denetimli serbestlik süreci içinde bulunanlara özel sağlık tesislerinde çalışma izni verilebilmesi hakkında
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Adalet Bakanlığı'nın Denetimli serbestlik ve koşullu salıverilme süreci içinde bulunan hükümlülere, özel sağlık tesislerinde çalışma izni verilebileceği hakkında görüş yazısı yayımlandı.

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı : 54567092-010.07.01-E.4799   29.10.2017
Konu : Denetimli Serbestlik

DAĞITIM YERLERİNE

İlgi : 10/10/201İlgi : 10/10/2017 tarih ve 41803213/869/127779 sayılı Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ nün yazısı

Denetimli serbestlik ve koşullu salıverilme süreci içinde bulunan hükümlülere, özel sağlık tesislerinde çalışma izni konusunda Adalet Bakanlığı’na görüş sorulmuş, alınan cevabi yazıda;

“..5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 107 nci maddesinde düzenlenmiş olan koşullu salıvermede denetim altına alma; mahkeme tarafından koşullu salıverilmesine karar verilen hükümlü hakkında; salıverilme sonrası hükmedilen denetim süresi içerisinde tedbir veya yükümlülük uygulanmasına karar verilmesidir. Mahkemelerce, koşullu salıverilen hükümlüler hakkında bir başkasının gözetimi altında çalışmaya, eğitim kurumuna devam etmeye, rehberlik çalışmalarına katılmaya ilişkin yükümlülükler belirlenebilir. İnfaz Kanunu’ nuniş arama izni başlıklı 96 ncı maddesinde yer alan düzenleme, koşullu salıverilmelerine bir ay kalmış hükümlülerin olağan yaşantılarına döndüklerinde uyum sorunu ile karşılaşmamaları için tahliyeleri sonrası bir iş sahibi olmalarını kolaylaştırmak üzere düzenlenmiştir. Koşullu salıverilen hükümlünün hakkında belirlenmiş olan yükümlülüklerin yerine getirilmesi ile ilgili olmayan izin hakkı, bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi süreci dışında hükümlünün geçimini sağlayacak bir iş edinmesinin kolaylaştırılmasına yönelik bir düzenlemedir.

İnfaz Kanunu’ nun 105/A maddesinde düzenlenmiş bulunan denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezaların infazı ile hükümlüler; koşullu salıverilmelerine bir yıl ve daha az süre kala iyi halli olmaları koşulu ile dış dünyaya uyumlarını sağlamak, aileleriyle bağlarını sürdürmelerini ve güçlendirmelerini temin etmek amacıyla, cezanın koşullu, koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmını denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle yerine getirmektedirler. Bu süreçte de hükümlüler Kanun’un hükmettiği yükümlülükler altındadırlar. Bu yükümlülüklerden bir tanesi de yükümlülerin denetimli serbestlik altında bulundukları sürenin üçte birini kamuya yararlı bir işte ücretsiz olarak çalışarak geçirmeleridir. Ancak, bu infaz rejiminin temel amacının yükümlülerin dış dünyaya uyumlarını sağlamak olması sebebiyle kamuya yararlı bir işte çalıştırılan yükümlünün bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştığını veya kendi işini kurduğunu ve işlettiğini belgelendirmesi durumunda ilgili yükümlülüğün yerine getirilmesi durdurulmaktadır. Bu infaz uygulamasında da amaç yükümlünün geçimini sağlayacak bir iş sahibi olmasının desteklenmesidir.

Bu itibarla; mevcut Kanuni düzenlemeler kapsamında hükümlülerin gerek Kanun’ un 105/A maddesi kapsamında gerekse aynı Kanun’ un 107’nci maddesi kapsamında cezalarının yasada öngörülen kısmını infaz kurumunda tamamlayarak tahliye edildikleri, anılan infaz süreçleri içerisinde bulunan hükümlülerin artık eski hükümlü statüsüne sahip oldukları, bu yükümlülerin haklarında aksi yönde hükmedilmiş bir mahkeme kararı olmaması ve İnfaz Kanunu’nun 105/A ve 107’nci maddeleri kapsamında belirlenmiş yükümlülük yada yükümlülüklerini aksatmadan yerine getirdikleri sürece kamuda yada özel sektörde çalışmalarına bir engel bulunmadığı değerlendirilmekle birlikte, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer ilgili mevzuat hükümleri dikkate alınarak kişinin bağlı bulunduğu kurum tarafından değerlendirilmesinin gerekli olduğu” belirtilmektedir.

Bilindiği üzere, tabiplik/diş tabipliği mesleğinin icrası için, 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunun 28 inci maddesi ile 45 inci maddesinde sayılan suçlardan ceza alınmamış olması gerekmektedir.

Bu kapsamda, denetimli serbestlik ve koşullu salıverilme süreci içinde bulunan hükümlülere, özel sağlık tesislerinde çalışma izni verilebileceği, ancak 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunun 28 inci maddesi ile 45 inci maddesinde sayılan suçlardan ceza alınmamış olması gerektiği ile konu ile ilgili Müdürlüğünüzce denetimli serbestlik ve koşullu salıverilme süreci içinde bulunan hükümlüler ile ilgili yazışmaların bu çerçevede tekrar değerlendirilmesi hususunda;

Bilgilerinizi arz/rica ederim.

e-imzalıdır
Prof. Dr. Nurullah OKUMUŞ
Bakan a.
Genel Müdür

Ek:
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ nün yazısı
(5 Sayfa)

DAĞITIM :
Gereği:                                                   Bilgi:
81 İl Valiliği (İl Sağ. Müd)                        Hukuk Muşavirliği
Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü          SHGM Genel Müdür Yardımcıları
Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü
SHGM Daire Başkanlıkları

 

Yazının aslı için tıklayınız  

Adalet Bakanlığı'nın yazısı için tıklayınız 

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6132 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim