• BIST 9079.97
  • Altın 2323.508
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9461
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Depresyona doğal çözümler

Depresyona doğal çözümler
Doç. Dr. Şafak Nakajima, modern çağın hastalığı depresyona karşı doğal ve bütüncül çözümler hakkında bilgi verdi.

Günümüzde gelişmiş toplumlarda, ruhsal sorunların çözümünde, kişinin gelişimine yardımcı olan ve yan etkisiz doğal yöntemlere yönelim hızla artmaktadır. Depresyona bütüncül yaklaşımın temel ilkeleri şu şekilde sıralanmaktadır:

1. Ruh ve bedeni bir bütün olarak kabul etmek,

2. Hasta değerlendirmesinde psikolojik, bedensel, ailevi ve çevresel tüm unsurları dikkate almak,

3. Tedavide sorunların kökenine inen, doğal ve yan etkisiz yöntemlere yer vermek.

Tedavi kişiye özeldir

Bütüncül doğal yaklaşım, ruhsal ve bedensel farkındalığın artması ve kişinin yaşam sanatında ustalaşmanın yollarını öğrenmesi demektir. Bütüncül yaklaşımda, bilimsel olarak etkinliği gösterilmiş aşağıdaki doğal yöntemlerden yararlanmak mümkündür.

İç Gözlem Çalışması (Günlük ve rüya notları tutmak)

İç dünyamızı tanımanın en etkin iki aracından birisi, düzenli günlükler tutmaktır. Günlükler, bizim iç dünyamızdaki akışı, duygu ve düşüncelerimizi tetikleyen unsurları tanımamızı ve anlamamızı sağlar. Bilinçaltımızda saklı olan ve farkına varamadığımız özlem, korku ve çatışmalarımızı fark etmemizde ise, rüyalarımız bize yardımcı olur. Düzenli rüya defteri tutmak, Sabah uyanır uyanmaz rüyalarımızı not almak, bilinçaltımızın dilini çözmemizi sağlar. Günlükler ve rüya notları ile uykuda ve uyanıkken zihnimizde neler olup bittiğini anlamamız ve sağlıklı olmayan düşünsel yapıları değiştirmemiz mümkündür.

Okuma Terapisi (Bibliyoterapi)

Çoğumuz, sadece kulaktan dolma bilgilerle hayatımızı sürdürürüz. Oysa bilgi, insanın yaşamını verimli ve kendi doğasına uygun bir biçimde sürdürebilmesinin en etkin aracıdır. Depresyon yaşayan kişiye, kendisini, ailesini ve içinde yaşadığı ortamın değerler sistemini ve koşullarını tanıtacak olan kaynak kitaplar, ilaçlarla beyni uyuşturmak yerine ona, önemli bir güç katacaktır.

Akupunktur

Dünya Sağlık Örgütü, depresyonu, akupunkturla tedavi edilebilen hastalıklar listesine almıştır. Akupunktur, ruhsal durumu düzenleyen sinir ileti proteinlerinin (nörotransmitter) sentezini uyarmak yoluyla etki yapmaktadır. Serotonin ve endorfin düzeylerini arttırmaktadır. Böylece kişi kendisini daha rahatlamış hissetmekte ve fiziksel ağrıları geçmektedir.

Hipnoterapi

"Bilişsel hipnoterapi" adı verilen tıbbi hipnoz ile bilinçaltına inerek, düşünsel dünyayı olumlu yönde yapılandırmak, depresyon bulgularını düzeltmede yararlı bir metottur. Duygusal iyileşmeye yönelik bir çalışmada belli bir aşamaya geldikten sonra gerçek anlamda yarar sağlamaktadır. Depresyonla beraber seyreden ağrılı durumların kontrolünde de hipnoterapi etkin bir yöntemdir.

Tıbbi Bitkiler ve Destek Maddeler

Hekim kontrolünde kullanılan ve yararlılığı kanıtlanmış tıbbi bitkiler ve SAMe, Melatonin, Asetil-L-Karnitin gibi destek maddeler, diğer doğal tedavilerle birlikte uygulandığında hastalık bulgularını gidermede yardımcı olabilir.

Meditasyon

Uzak Doğu'da binlerce yıldır, ruhsal huzur için uygulanan bir metottur. Meditasyonun, depresyon tedavisinde, ruhsal karmaşayı ve hafızayı düzene sokma konusunda çok etkili olduğu, pek çok bilimsel çalışmayla gösterilmiştir.

Morita ve Naikan Japon Terapileri

Depresyon, kişinin kendine odaklanması, içe kapanıp diğer insanlarla ve dünyayla ilişkisini sınırlandırması halidir. Morita ve Naikan Japon Terapileri ise, kişinin farkındalığını arttırıp, hayata ve başka insanlara daha sağlıklı bir duyarlılık ve sorumlulukla yeniden bağlanmasını sağlamayı hedefler.

Beslenme Düzenlenmesi

Sağlıksız beslenme, doku ve hücrelerin çalışmalarını bozmaktadır. Dopamin, adrenalin ve noradrenalin gibi maddelerin eksiklikleri depresyona yol açar. Bu nedenle protein alımı çok önemlidir. B, C, D, E vitaminleri, demir, kalsiyum, magnezyum, selenyum eksiklikleri ve sağlıklı yağların alınmaması da depresyon gelişiminde önemli rol oynadığından, bu konuların araştırılması ve eksikliklerin yerine konması gerekir.

Bazı katkı maddeleri, beyin ve ruhsal sağlık için ciddi sakıncalar taşır. Gıdaların tadını güçlendirmede kullanılan Monosodyum Glutamat (MSG), hormonal sorunlara yol açabilir. Sinir hücrelerini aşırı uyararak hücre hasarı ve ölümüne neden olabilir. Aspartam adlı yapay tatlandırıcının da sinir hücrelerinde yıkıma yol açabildiği dikkate alınmalıdır. Derin su balıklarında bol miktarda bulunan Omega-3 yağ asitlerinin alımı, depresyon ve intihar riskini azaltır. Balık, çerez, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi gıdalar, Omega-3 içerir.

Ruhunuzu dinlendirin ve iç sesinize kulak verin

Bunların dışında, müzik terapisi, aroma terapi, spor, masaj terapisi, Qigong, Tai Chi, Yoga gibi yöntemler de, depresyon tedavisinde büyük yarar sağlayabilir. Depresyon, yaşamın bütünüyle ilgili bir durumdur. Basmakalıp reçetelerle düzeltilebilen bir hastalık değildir. Depresyon bize, bir şeylerin yolunda gitmediğini haber veren bir alarm sistemidir. Ruhsal sorunlarımıza kulak vermek, anlamaya çalışmak, hayatımızı anlamlı kılma yolculuğumuzun başlangıç noktasını oluşturabilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7696 defa okunmuştur
Etiketler: ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim