• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 14 °C

Derin kesilen tırnak, mantar oluşumuna sebep oluyor

Derin kesilen tırnak, mantar oluşumuna sebep oluyor
El ve ayak tırnaklarının kırılması, tırnakların çok derin kesilmesi, dar ayakkabının tırnağı sıkıştırması gibi durumlarda; yaralanan tırnağa mantar adı verilen organizmaların yerleşmesi daha kolay oluyor.

Podiatrist Nazlı Ekici, tırnak mantarının doğrudan insan teması olmadan ortak kullanım alanlarında da bulaşabileceği uyarısını yaptı.

Mantarın, ayakta şekil bozukluklarına, tırnakta kalınlaşma ve sertleşme ile kendini gösteren bir enfeksiyon olduğunu anlatan Ekici, belirli bir düzenle yapılacak bakım ile tırnağın sağlığına kavuşacağını belirtti. Ekici, "Onikomikoz olarak adlandırılan bir hastalık olan tırnak mantar enfeksiyonu esas olarak, dermatofit adı verilen organizmalar tarafından oluşturulur. Bu yalnızca bir kozmetik sorun değil, tırnak yatağı ve plağını tutan bir enfeksiyondur. Tüm tırnak hastalıklarının yaklaşık yüzde 50'sini oluşturur" dedi. Tırnak mantarının nasıl bulaştığını da anlatan Ekici, bunun genellikle basit bir yaralanma ile başladığını belirtti.

Ekici, açıklamasını da şöyle sürdürdü:

"Bu nedenle özellikle tatil yaparken havuz başında geçirilen uzun zamanlarda çok dikkatli olmak gerekiyor. Kapalı ayakkabılar ve çoraplar, ayağı sıcak ve nemli tuttuğu zaman mantar üremeye devam eder ve artar. Diyabet sık görülür, çünkü dış etkenlere karşı dirençleri düşüktür. Tırnak mantarı sıklıkla deri mantarının tırnağa bulaşmasıyla da ortaya çıkar."

Bunun doğrudan yayılım yolu ile olabileceği gibi mantarlı bölgenin kaşınması yolu ile el tırnağına, oradan da başka yere bulaşabileceğini anlatan Nazlı Ekici, tırnak mantarının sağlık sorunu olmasının yanında ayrıca tırnağın görüntüsünü de bozan 'kozmetik bir sorun' oluşturduğuna işaret etti. Ekici, görüntü olarak tırnağın uç kısımlarının çatlaması ve kalınlaşması, bazen de tırnağın uç kısmından un gibi dökülmesi şeklinde görüldüğü bilgisini de verdi. Ekici, "Kalınlaşmış tırnak, vücudun dışarı açılan zayıf bir kapısı haline gelerek, dış ortamdaki mikropların kolayca geçmesine neden olur. Bu sebeple kana mikrop karışması ile ölümlere dahi sebebiyet verebilir. Muayenede ise tırnağın kalınlaşması, üzerinde oluşan farklı biçim ve renklerde çizgileşmeler, renk değişiklikleri, çatlamalar, tabaka tabaka kalkması gibi bulgulara rastlanabilir. Tanıyı doğrulamak için mutlaka 'mantar muayenesi' yapılmalı" dedi.

Tırnak mantarının bakımının, derinin mantarına göre daha zor olduğunu kaydeden Ekici, hem tırnaktaki bakıma dirençli olabileceği, hem de düzenli ve sürekli uygulandığında hastalığın sürekli hale gelebileceği uyarısında bulundu. Ekici, "Bu nedenle kesintisiz 6-8 aylık bakımı düzenli uygulamak gerekir. Bakım sırasında herhangi bir nedenle ara vermeler söz konusu olmuşsa kesintisiz dönemin altı aya tamamlanması gerek. Mantar sporlar halinde ürer. Sporlar kısa zamanda tamamen ölmediği için düzelmeler mantarın geçtiği anlamına gelmez" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4386 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim